woensdag 31 december 2014

Nieuwjaarswensen


Voor al mijn volgers en de bezoekers van mijn blog wens ik in 2015 een goede gezondheid, veel geluk, veel gelach, veel crea-, kook- en blogplezier. Bedankt voor al de lieve opmerkingen  die jullie achterlieten en die ik met veel genoegen gelezen heb.

vrijdag 26 december 2014

Kersttafel in rood en groen

De tafel voor het kerstfeest werd dit jaar aangekleed in de typische kerstkleuren rood en groen.
Rond de opgerolde servetten een groen koordje met een zelfgemaakt labeltje met kerstwensen en een dennentakje, mini kerstroosjes op een rode satijnen tafelloper, groene theelichten met kerstmotief en schuddebollen voor de kindjes

















maandag 22 december 2014

Yoghurtbavarois met frambozencoulis

Zestig leden van onze kvlv-afdeling kregen vorige vrijdag dit dessert als afsluiter van het kerstfeestmaal. 



Yoghurtbavarois met frambozencoulis (voor 8 kleine glaasjes of 5 à 6 grotere, afhankelijk van het glas)
Nodig:
1 voor de frambozencoulis:
  • 200 g frambozen (diepvries)
  •  40 g suiker
  •   1 blaadje gelatine

2. voor de yoghurtbavarois:
  •           200 g magere yoghurt
  •           200 ml room met 30 g suiker halfvast opgeklopt
  •           2 blaadjes gelatine



Bereiding:
  •    Laat 1 blaadje gelatine weken in koud water
  • verwarm de frambozen in een pannetje tot ze helemaal ontdooit zijn
  • mix ze fijn en verwarm verder maar laat zeker niet koken
  • Haal de gelatine uit het water, knijp uit en los de gelatine op in de warme gemixte frambozen
  • laat afkoelen en giet een bodempje coullis in de glazen, Houd wat coullis ( 1 soeplepel per glas) apart voor de afwerking
  • zet de glazen in de koelkast en maak ondertussen de yoghurtbavarois
  •        Laat voor de bavarois de 2 blaadjes gelatine weken in water      
  •  Haal ze uit het water, knijp uit, los ze op in wat verwarmde yoghurt  en meng dat onder de resterende yoghurt
  •        Spatel de helft van de yoghurt onder de halfvast opgeklopte room 
  •     Meng alles met de resterende yochurt
  •        Haal de glaasjes uit de koelkast en vul ze met de bavarois
  •       Plaats terug in de koelkast
  • lepel 1 soeplepel coulis over de opgesteven bavarois, draai even met het glas zodat de coulis zich gelijkmatig over het oppervlak verdeeld
  • werk af met een verse framboos en bestuif eventueel met wat bloemsuiker. 

de glaasjes voor het kvlv-kerstfeest, nog onafgewerkt


Recept: Basic patisserie van Christophe Declercq (aangepast )



zaterdag 20 december 2014

Amigurumi beer

Beer mag eindelijk zijn intrede doen en samen met vriendje Rendier , waarover je al eerder kon lezen, deelnemen aan de eindejaarsfeesten. Ze zijn in feestkleding, een truitje in dennengroen met kruissteek versiering voor Beer en Rendier in de kerstkleuren rood met groen.




zondag 14 december 2014

Citroenkrans

Dit cakegebak is gemakkelijk te maken en smaakt lekker fris door de toegevoegde yochurt en het citroensap


Dit heb je nodig:
  • het sap van 1 citroen
  • 3 eieren
  • 120 ml yochurt 
  • 110 g suiker
  • 100 g poedersuiker + een beetje
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 120 g gesmolten boter
  • 200 g zelfrijzende bloem
  • 1 el maanzaad
  • een half eiwit
Bereiding:
  • klop de eieren met de suiker en de vanillesuiker schuimig
  • klop er de yochurt, de gesmolten boter , het sap van de citroen ( houd 1 kl sap apart voor het glazuur ) en de bloem onder en tenslotte het maanzaad
  • beboter een ringvormige bakvorm en giet het beslag erin
  • bak de cake ongeveer 35 minuten
  • laat het gebak enkele minuten rusten, ontvorm op een rooster en laat afkoelen
  • meng voor het glazuur het halve eiwit met 1 koffielepel citroensap en de poedersuiker
  • klop goed los en klop nog 1 à 2 el poedersuiker er onder tot het glazuur dik en glanzend is 
  • giet het glazuur over de citroenkrans
Recept: Libelle ( aangepast recept )

donderdag 11 december 2014

Sfeerlicht met draden



De led-lichtjes in deze draadvormige schaal zorgen voor de nodige kerstsfeer. Je maakt deze kom door in hars- of porceleingips gedrenkte draden willekeurig te draperen over een halve piepschuimbol van 30 cm doormeter. Eenmaal gedroogd en verhard, heb je een bolvormige schaal. Hier zie je hoe het in zijn werk gaat maar dan deze keer dan met een bolvorm als basis.



De batterij van de led-lichtjes zit verstopt in het steuntje onder de schaal en vermits het kabeltje kleurloos is merk je niets van de draden. Het steuntje maak je met behulp van gipsverband (op de gewenste breedte geknipt) en nat zijnde, gevormd rond een koker als mal.

maandag 8 december 2014

Wollen kerstbollen

De techniek van het droogvilten paste ik eerder al een keer toe bij het maken van paaseieren. Nu dus voor de kerstbollen. Wat kleurgebruik betreft, hield ik het deze keer sober, gewoon het naturel van het wolwit gecombineerd met cognackleur, niet als kleuraccent maar opgaand met de rest in het interieur. Hier zie je hoe het in zijn werk gaat.




zondag 30 november 2014

Kleurrijke maandag


Gehaakte sjaal met open chevrons

Eigenlijk is dit eerder een zomers sjaaltje gehaakt met katoenen garen maar het kan even goed in alle seizoenen gedragen worden. Vergeleken met andere chevron motieven zijn de  pieken en dalen  bij dit motief minder uitgesproken omdat er met openingen en lossen gewerkt wordt. Het is wel een motief dat zich goed leent voor een sjaal. De pieken aan de randen kregen elk twee parelmoeren pailletten.


Dit heb je nodig: ik haakte deze sjaal met 2 bollen katoen van Lang : Baby Lang 
                            50 g ca. 180 m en werkte met nld nr 2,5. De sjaal is 1,15m lang en kreeg aan de uit-                              einden 11 parelmoeren pailletten.

Werkwijze:
  • opzet: aantal steken deelbaar door 10 + 3 steken voor de opzetketting
  • voor deze sjaal: haak een ketting van 43 steken

  • toer 1 : sla 3 lossen over ( = 1 stokje ), 1 stk in elk van de volgende 4 l , * 2 l, 1 stk in elke van volgende 4 l, 2 l, 1 stk in elke van volgende 4 l; herhaal vanaf * tot laatste 6 l, 2 l overslaan, 1 stk in elke van volgende 3 l, 2 stk in laatste l , keren

  • toer 2 : 3 l ( = 1 stk ) , 1 stk in de steek onder aan keerl, 1 stk in elk van volg 3 stk, * 2 stk oversl, 1 stk in elk van volg 3 stk, [ 1 stkn , 2 l, 1 stk ] in opening, 1 stk in volg 3 stk; herhaal vanaf * tot laatste 6 st, 2 stk overs, 1 stk in elk van volg 3 stk, 2 stk in 3e keerl, keren.

  • toer 3 en elke volgende toer : herhaal toer 2

Bron: De Haakbijbel van Sarah Hazell ( Librero )

vrijdag 28 november 2014

Amigurumi rendier

Als bij toeval kwam in terecht op de  blog van een Italiaanse jongedame die de mooiste amigurumi figuurtjes ontwerpt. Ik volg haar blog en ga dus geregeld bij haar kijken naar nieuwe ontwerpen. En zie, begin deze maand kondigde zij aan dat haar ontwerpen in een boek zijn  uitgegeven en nog wel in het Nederlands. Ik kocht haar boek " Amigurumi Winter Wonderland" met 15 winterse patroontjes en koos "rendier" als eerste diertje om te haken.


Nu haak ik zijn vriendje "beer". Tot binnenkort.


maandag 24 november 2014

Gezonde havermoutkoekjes met gedroogde veenbessen


Op vraag van de echtgenoot en omdat ze ideaal zouden  zijn om een dipje te voorkomen tijdens de dag, bakte ik deze koekjes.  Elk koekje weegt ongeveer 30 g maar een volgende keer ga ik stukjes deeg afwegen van 20 g. Lijkt me meer dan genoeg als tussendoortje omdat ze zo al voedzaam zijn op zich.



Dit heb je nodig:
  • 125 g volkoren meel
  • 125 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 100 g havermout
  • een klein kopje gedroogde veenbessen (of rozijnen )
  • 1/2 dl olie
  • 100 g bruine suiker
  • 1 ei 
  • 1 tl vanille-extract
Bereiding:
  • meng het meel met de bloem en het bakpoeder
  • meng in een andere kom het ei, de olie, het vanille-extract en de suiker
  • voeg dit mengsel toe aan de bloem en kneed er de havermout en de veenbessen door
  • vorm kleine bolletjes van het deeg, leg ze op een bakplaat en druk ze plat
  • bak de koekjes 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C of tot ze bruin worden
  • laat ze 5 minuten rusten op de bakplaat en laat de koekjes verder afkoelen op een rooster

Recept: Magazine, Het Nieuwsblad

zondag 23 november 2014

Gehaakte ijskristallen

Met de winter en de kerstdagen in aantocht moet ik  terug denken aan de ijskristallen die we samen met de dames van  't Vingerhoedje haakten. Het waren er genoeg om  de kerstboom te versieren voor onze handwerktentoonstelling. Spijtig genoeg vind ik er geen foto meer van terug maar de ijskristallen zelf heb ik nog.



De ijskristallen zijn gehaakt met dunne haakkatoen en met een naald nr 1,25. Als ze klaar zijn worden ze in textielharder gedrenkt en opgespannen te drogen gelegd.
 Dit zijn de haakschema's:


bron: Kerstspecial Burda

donderdag 20 november 2014

hartige pompoencake met spekjes en comté


Deze hartige pompoencake smaakt heerlijk als hij lauwwarm of koud wordt opgediend met een slaatje.

Dit heb je nodig:
  • 500 g pompoen
  • 100 g bloem
  • 3 eieren
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 75 g geraspte comté kaas
  • 80 g spek reepjes
  • 30 g walnoten
  • 2 uien
  • 60 g gesmolten boter
  • 2 soeplepels olijfolie
  • zout en peper van de molen

Bereiding:
  • was en schil de pompoen, verwijder de pitten en snij hem in blokjes.
  • kook de pompoen 20 ' in gezouten water, giet door een zeef en pureer
  • pel ondertussen de uien, snij ze fijn
  • bak de spekreepjes in 1 lepel olijfolie
  • voeg de fijngesneden uien toe en laat 10 minuten garen
  • verwarm de oven voor op 210°C en vet een cakevorm in met 1 el olijfolie
  • hak de walnoten
  • klop de eieren los in een kom, voeg de gesmolten boter  toe en meng
  • roer er de bloem, de gist, de pompoenpuree, de spekjes, uien, de geraspte comté en de noten onder en meng tot een homogene massa
  • kruid met zout en versgemalen peper, proef even, het beslag mag afsmaken
  • giet het deeg in de cakevorm en laat 35 à 40 minuten bakken
  • stort de cake op een rooster en laat afkoelen
  • serveer lauwwarm of koud met een slaatje en een glaasje witte wijn
Recept: Cakas et muffins , Cuisine et Vins de France

zondag 16 november 2014

'vingerhoed' gebakjes

Twee keer in de maand komen de leden van onze handwerkgroep 't Vingerhoedje samen. Dat doen we al meer dan 20 jaar. Als er iemand jarig is dan worden we verwend met lekker gebak, al dan niet zelfgebakken. Deze keer was de verrassing wel heel groot bij het zien van deze vingerhoed gebakjes.


Annie's dochter Katrien is specialiste in het maken van dit soort gebak. Hier vind je meer info over haar  Dank je wel Katrien.

Chocoladecake met rode biet

Chocolade met rode biet samen in een cake, dat wilde ik wel eens proberen. En ik moet zeggen, het is voor herhaling vatbaar. De cake smaakt intens naar chocolade maar dankt zijn smeuïgheid aan de gepureerde gekookte rode bietjes.


Dit heb je nodig:

  • 250 g gekookt en gepureerde rode biet
  • 250 ml plantaardige olie
  • 225 g bloem
  • 1 1/2 tl natriumbicarbonaat (maagzout)
  • 3 eieren
  • een snuifje zout
  • 6 el cacaopoeder
  • 300 g suiker
  • eventueel bloemsuiker voor het bestrooien
  • boter en een bloem voor de bakvorm
  • een bakvorm  ( 19 x 19 cm, 4 cm diep) of een ronde vorm van 24 cm 
Bereiding:
  • verwarm de oven voor op 180°C
  • vet de bakvorm in en bestuif met bloem
  • meng in een kom de bloem, natriumbicarbonaat, het zout, de suiker en het cacaopoeder
  • voeg bij de gepureerde rode biet de olie en de eieren en mix tot één geheel
  • giet het bietenmengsel bij de droge ingrediënten en meng alles onder elkaar
  • giet alles in de ingevette bakvorm en bak ongeveer 40 à 45 minuten. Verleng de baktijd als er aan een priem die in de cake geprikt wordt nog deeg kleeft. 
  • stort de cake op een rooster en laat afkoelen
  • bestrooi de cake eventueel met bloemsuiker
bron: Allrecipes.nl

zondag 2 november 2014

Wortel-chocoladetulband


Het is de tweede keer dat ik een cake met wortelen bak en omdat het gebak de vorige keer lekker bevonden werd was ik nieuwsgierig naar dit resultaat. En ik mag het zeggen, hij is heel luchtig met hier en daar een fijn stukje chocolade erin.

Dit heb je nodig voor een tulbandvorm van ca. 24 cm doormeter en een inhoud van ca. 2,5 l:

  • 250 g boter + een beetje voor de vorm
  • 500 g bloem
  • 50 g pure chocolade ( of bakvaste chocolade druppels)
  • 300 g wortelen
  • 175 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 zakje bakpoeder
  • mespunt zout
  • 5 eieren
Bereiding:
  • verwarm de oven voor tot 175 °C of 150° hete lucht
  • vet de tulbandvorm in en bestuif hem met bloem
  • hak de chocolade grof
  • schrap de wortelen en rasp ze fijn
  • klop de boter, de suiker, de vanillesuiker een het snuifje zout met een mixer romig
  • klop de eieren er één voor één doorheen
  • meng de bloem met het bakpoeder en roer het mengsel portiegewijs kort door het eiermengsel
  • roer de chocolade en de wortels er doorheen
  • vul de tulbandvorm met het beslag en strijk het glad
  • bak ca. 45 minuten en de oven
  • laat ongeveer 10 minuten afkoelen in de vorm
  • stort de tulband op een rooster en laat verder afkoelen


Ik gebruikte zelfrijzende bloem i.p.v. bloem en bakpoeder en de chocolade verving ik door bakvaste chocolade druppels. De boter heb ik vervangen door soja-bakmargarine.

Recept: Koken & Genieten: taartenspecial 10

zaterdag 25 oktober 2014

Zuiderse groenten uit de oven


Af en toe alleen maar groenten eten vind ik heerlijk vooral als ze met een beetje kaas gebakken zijn in de oven.

Dit heb je nodig voor 2 personen:

  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 1 rode ui
  • 2 tomaten
  • 1 bol mozarella
  • een handvol pijnboompitten
  • 3 el balsamicoazijn
  • versgemalen peper en zout
  • enkele lepels olijfolie
Bereiding:
  • was de groenten en snij ze in schijven
  • vet een ovenschotel in en schik de groenteschijven afwisselend en rechtopstaand  in de schotel



  • bestrooi de groenten met peper en zout
  • giet enkele lepels olijfolie over de groenten
  • snij de mozarella in dunne schijven en leg over de groenteplakjes
  • bestrooi met de pijnboompitten en giet er de balsamicoazijn over
  • zet de schotel in een voorverwarmde oven van 180°C en bak ongeveer 40 minuten
Dien de groenten op met gebakken aardappeltjes of stokbrood en eventueel nog een slaatje

zondag 19 oktober 2014

Mini wafeltjes met chocolade


Deze kleine wafeltjes zijn ideaal om te serveren bij een tasje koffie of thee. Je bakt ze met 4 tegelijk en achteraf dompel je ze in gesmolten chocolade.




dit heb je nodig:

  • 125 g zachte boter
  • 150 g suiker
  • vanille
  • 1 g zout
  • 2 eieren
  • 225 g bloem
  • 5 g bakpoeder
  • 50 g chocolade naar wens: puur, melk of witte of een potje kant en klare couverture chocolade
Bereiding:

  • meng de zachte boter met de suiker, vanille en het zout
  • voeg de eieren één voor één toe
  • zeef de bloem en het bakpoeder en meng eronder
  • vul een spuitzak met glad spuitbuisje met het deeg
  • spuit dopjes in een voorverwarmd wafelijzer
  • bak af in ongeveer 1 à 2  minuten, afhankelijk van het wafelijzer
  • dompel de afgekoelde wafeltjes aan één kant in gesmolten chocolade



recept: Basic patisserie van Christophe Declercq

    maandag 13 oktober 2014

    Cake met honing en kruiden



    Voor deze cake kwam de honing van onze 'imker'zoon goed van pas. En als je weet waar de honing die je gebruikt vandaan komt dan smaakt het gebak zoveel te beter.
    Volgens het boekje kan je deze cake gemakkelijk enkele dagen voor gebruik bakken, want hij zou na 2 à 3 dagen in een luchtdichte doos bewaard, nog lekkerder zijn.

    dit heb je nodig:

    • 225 volkorenbloem
    • snuifje zout
    • 1 tl gemengde, gemalen kruiden ( gember, kaneel, kruidnagel)
    • 1/2 tl gemalen nootmuskaat
    • 1 tl natriumbicarbonaat
    • 200 g vloeibare honing
    • 50 g boter
    • sap van 1 citroen
    • 2 eieren
    • 2 el melk
    • 4 el vloeibare honing en 2 el water voor de topping
    bereiding:
    • verwarm de oven voor op 160°C
    • vet een bakvorm van 18 cm in
    • zeef de bloem, het zout, de kruiden en het natriumbicarbonaat in een grote kom
    • verwarm zachtjes de honing, de  boter en het citroensap in een pan en meng tot een zacht en glad geheel
    • maak een kuiltje in het midden van de bloem en voeg er beetje bij beetje de honingmix aan toe terwijl je het steeds met een beetje meer bloem vermengt
    • klop de eieren met de melk en voeg toe aan het beslag
    • lepel het beslag in de bakvorm en laat 40 à 45 minuten bakken
    • laat een 5-tal minuten afkoelen in de vorm
    • verwarm ondertussen de honing met 2 el water
    • haal de cake uit de oven en stort hem op een rooster
    • giet of smeer de honing over de cake
    • laat volledig afkoelen
    De vorm die ik gebruikte was eigenlijk te groot, de volgende keer een kleinere vorm, dan ziet hij er mooier uit.
    recept: A piece of cake, Flair

    zaterdag 4 oktober 2014

    Kussen met kabels


    Volgende week starten we in onze kvlv-afdeling met de cursus "kabels breien". Dit is een kussen dat ook beginners aankunnen. Het is gebreid met dikke wol en naalden nr.8. Rond een bloempot maakte ik deze bijpassende overtrek met de rest van de wol.


    Voor het kussen heb je nodig:

    • dikke wol ( ca. 80 mts / 100 gr ) 5 bollen 
    • 2 breinaalden nr 8
    • haaknaald nr 5
    • maasnaald
    • schaar
    • Ik werkte met Big merino van Katia ( 80mts / 100 gr. ) kleur 20

    Werkwijze:

    • Gebruikte steken: r jersey steek, ribbelsteek, vasten, kabel naar rechts over 8 steken

    • steekverhouding: 10 x 10 cm = 12 st en 18 nldn
    • 1. voorkant:
    • opzet: 48 steken
    • brei met de volgende stekenverdeling: 9 st  in ribbelsteek, 8 st in kabelsteek, 14 st ribbelsteek, 8 st in kabelsteek en 9 st in ribbelsteek
    • brei 40 cm totale lengte en kant alle steken soepel af
    • 2.deel achterkant: zet 48 steken op en brei 28 cm in rechtse jersey, kant soepel af
    • 3.deel achterkant: zet 48 steken op en brei 23 cm totale lengte, brei verder tot 28 cm in ribbelsteek. Kant soepel af


    Afwerking:

    • met de haaknaald nr. 5 rondom het deel van de voorkant 1 naald vasten haken.
    • de draad afknippen en instoppen
    • naai de delen van de achterkant aan het deel van de voorkant, bij het begin van het werk en hierbij het deel met de ribbelsteek over het andere deel van de achterkant laten vallen 



    bron: Katia


    De werkwijze van het linker kussen beschreef ik al eerder, je leest het hier

    Linkwithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...