donderdag 30 januari 2014

Pompoentulband met verse cranberry's en pecannoten

Deze tulband is een gebak met echte winterse ingrediënten. Ik vond het recept op de blog van Caroline en omdat ik nog enkele pompoenen uit onze tuin in voorraad heb kwamen die nu goed van pas.


Dit heb je nodig:


  • 270 g patentbloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1/e tl baking soda
  • 2 tl kaneel
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • snuf zout
  • 1 1/2 verse gember, geraspt ( of 1 tl gemberpoeder)
  • 142 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 200 g suiker
  • 65 lichtbruine basterdsuiker (bruine suiker)
  • 2 grote eieren, op kamertemperatuur
  • 2 tl vanille extract
  • 325 g pompoenpuree
  • 1 grote appel, geschild en in kleine blokjes
  • 130 g ver cranberry's
  • 95 g pecannoten, grof gehakt

  • voor het glazuur:
  • 6 el poedersuiker
  • 2 el ahornsiroop ( maple syrup )
Bereiding:

bereid eerst ( dit kan een dag vooraf ) de pompoenpuree:
  • snijd de pompoen doormidden en verwijder de zaden en zaadlijsten
  • leg de twee helften met de snijkanten naar onderen op een stuk bakpapier op de ovenplaat en bak de pompoen op 200°C, 30 - 60 ', afhankelijk van de grootte
  • lepel het vruchtvlees uit de pompoen en prak fijn met een vork
  • verwarm de oven voor op 175°C boven- en onderwarmte
  • vet de tulbandvorm goed in 
  • meng in een kom de bloem, baking soda, bakpoeder, kaneel, nootmuskaat , zout en gemberpoeder ( verse gember moet er pas later bij )
  • klop in een kom de boter met de suikers met een handmixer tot alles luchtig is
  • voeg één voor één de eieren toe en mix 1 minuut na iedere toevoeging
  • meng het vanille extract erdoor
  • verlaag de mixerstand en meng er de pompoenpuree, appel ( en de verse gember) er aan toe
  • voeg de droge ingrediënten toe en meng alles goed
  • meng met een spatel voorzichtig de noten en de cranberry's erdoor
  • giet het beslag in de vorm
  • zet in de oven bak de cake 60 à 70 minuten of tot een satéprikker er droog uitkomt
  • haal de vorm uit de oven, laat 10' afkoelen, haal uit de vorm en laat op een rooster afkoelen
  • meng de poedersuiker met de ahornsiroop en druppel deze over de tulband


Omdat het glazuur met de opgegeven hoeveelheden te droog was, voegde ik nog een extra eetlepel siroop toe en een lepel water zodat het vloeibaar genoeg was om over het gebak te gieten.

dinsdag 28 januari 2014

Gevilt schoudertasje met ketting

Dit schoudertasje is gebreid met wol voor het vilten in de machine. Het is een eenvoudig te breien model en dus ook geschikt voor beginners.


Dit heb je nodig voor een tasje van 23 x 24 cm:


  • 3 x 50 g Katia trico-fieltro kleur paars ( 50 m / 50 g)
  • 1 x 50 g katia trico-fieltro kleur taupe
  • breinaalden nr 7 
  • restje wit katoenen garen
  • bronskleurige schouderketting ca. 110 cm met aangepaste slotjes ( bvb Prym Anna 615 154 )
  • 2 bronzen karabijnslotjes
  • 2 bronzen handvatlussen, ( Prym 18 mm 615 132
  • magneetknoop
  • droge handdoek

Werkwijze:

  • Zet al breiend 40 steken ( 34 cm) op met naalden nr 7
  • brei 50 naalden ( 31 cm) jersey ( 1 nld rechts - 1 nld averechts )
  • vorm de ronding onderaan het tasje over 10 naalden: kant in het begin van elke rechtse en averechtse naald: 1, 1, 2, 3, 3 stn af tot er nog 20 steken op de naald staan
  • meerder nu in de rechtse en averechtse naald door steken bij te zetten met gedraaide lus: 3, 3, 2, 1, 1 st tot er 40 steken op de naald staan
  • brei tot het einde van de 3de in paarse kleur
  • brei verder met de kleur taupe en 32 naalden ( 20 cm ) voor de overslag
  • kant de steken af en naai de zijkanten dicht
  • naai met wit katoen en grove steek de overslag vast aan het tasje
  • vervilt het tasje in de wasmachine op 40 à 50 ° zonder waspoeder of verzachter
  • haal de katoenen draad weg en trek het in vorm
  • vul het tasje op met de droge handdoek en laat het liggend drogen
  • naai de magneetknoop aan 
  • bevestig de handvatlussen aan de bovenkant van de overslag op 5 cm van de zijkanten en hang de ketting eraan

Deze viltwol van het merk Katia is niet meer in produktie maar het tasje kan je breien met een gelijkaardige wol. Is de wol dunner dan vind je hier onder de werkwijze.

Beschrijving voor viltwol : 100 m / 50 g (bv Schachenmayr Wash + filz it ) ( maat tasje = 20 cm x 25 cm )

breinaalden nr 5
3 x 50 g wol ( 1 kleur )
opzet: 56 steken ( 34 cm)
brei 54 naalden ( 31 cm )
minder op dezelfde manier: 1, 1, 1, 2, 2, 3, 4 steken
meerder op dezelfde manier: 4, 3, 2, 2, 1, 1, 1 steken
brei 54 naalden jersey
brei 40 naalden jersey voor de overslag ( 20 cm )
werk verder af zoals hierboven beschreven.

bron: kvlv Accessoires zelfgemaakt 2011

donderdag 23 januari 2014

Lukken

Lukken zijn kleine boterwafeltjes die traditioneel als geLUKbrengers voor het nieuwe jaar cadeau gedaan werden. Ik vond het recept in Ons Bakboek.


Dit heb je nodig: (voor 60 stuks)

  • een fijngewafeld wafelijzer
  • 250 g boter
  • 250 g suiker
  • 125 g lichtbruine kandijsuiker
  • 1 eidooier
  • 1 dl melk
  • 500 g bloem
Bereiding:
  • roer de boter met de suiker en de eidooier tot een romige massa
  • voeg er de melk en de bloem aan toe en meng alles krachtig
  • laat het deeg enkele uren rusten
  • bol het deeg op in porties van 15 tot 20 g
  • bestrijk het wafelijzer met boter, breng het op temperatuur, leg er 1 of 2 bolletjes in en bak ze
  • laat afkoelen op een taartrooster
  • bewaar ze in een goed afsluitende blikken trommel
Ik woog het deeg niet af maar gebruikte als maatje een koffielepel waarmee ik kleine porties deeg schepte om die dan in de handpalmen tot kleine bolletjes te rollen.


zaterdag 18 januari 2014

meisjes bolero

De beschrijving van dit lieve bolerootje voor een klein meisje van 3 jaar vind je in de nieuwe kvlv-uitgave ' brei voor je kids '.


donderdag 16 januari 2014

Kindervestje in richelsteek

Deze steek ik heel elastisch en bijzonder geschikt voor gebreide baby- en kinderkleding. Dit vestje, gebreid in de richelsteek is afgewerkt met de kreeftsteek en heeft gehaakte lusjes als knoopsluiting.


Maat : 4 jaar

Dit heb je nodig:
  • 5 bollen Caline / Bergère de France  / kleur Scoubidou ( 180 m / 50 g )
  • breinaalden nr 3
  • maasnaald , schaar
  • 5 knopen ( 2 cm doormeter )
  • haaknaald nr 3

Motief:
  • Richelsteek:  1ste ( aan de goede kant van het werk), 3de, 4de en 6de nld : alles rechts
  •                         2de en 5de nld: alles averechts
  •                         herhaal deze 6 nldn
  • kreeftsteek:


Proeflapje:
24 st en 42 nldn = 10 cm

Werkwijze:

Rugpand:
  • Zet 86 steken op en brei 24 cm in richelsteek

Armuitsnijding:
  • kant aan beide kanten 3 steken af 
  • brei 2 st r samen aan het begin en einde van de nld
  • brei 1 nld over
  • brei 2 st r samen aan het begin en einde van de nld

Schouder:
  • kant op 14 cm armsgathoogte voor de schouderschuining aan weerskanten 3 x 5 en 1 x 6 steken af
  • Hals:
  • kant tegelijk met het begin van de schouderminderering voor de hals, de middenste 22 steken af en minder nog 4 steken aan beide kanten: brei  2x aan het begin en einde van de nld 2 steken r samen elke nld en brei nog eens 2 x 2 st r samen elke 2de nld.

Linker voorpand:
  • Zet 44 stn op en brei 24 cm

Armuitsnijding:
  • brei  aan de rechterkant  het amsgat op dezelfde hoogte en wijze als bij het rugpand

Schouder:
  • Aan de rechterkant : zoals bij het rugpand

Hals:
  • kant aan de rechterkant op 9,5 cm armsgathoogte 7 stn af
  • minder 4 x 1 st door 2 stkn r samen te breien elke nld
  • minder 4 x 1 st door 2 stkn  r samen te breien elke 2de naald

Rechtervoorpand:
  • Brei het spiegelbeeld van het linkervoorpand

Mouwen:
  • Zet 44 steken op
  • bre 25 cm in richelsteek
  • meerder aan beide kanten 14 x 1 st elke 8ste nld (= 72 stkn )

mouwkop:
  • kant aan beide kanten 5 st af
  • minder 4 x 1 st door elke 2de nld 2 stkn r samen te breien
  • kant in elke 2de nld nog : 1 x 2 , 1 x 3 , 1 x 5 stkn af
  • kant de resterende steken soepel af

Afwerking:
  • Sluit de schoudernaden
  • zet de mouwen in
  • sluit de mouw- en zijnaden
  • werk de voorpanden en de hals af met de kreeftsteek
  • naai  aan het linkervoorpand de knopen aan op 8 cm van elkaar
  • haak aan het rechtervoorpand kleine sluitlusjes ( 6 lossen ) en zorg ervoor dat de richels bij het sluiten van de knoopjes mooi tegenover elkaar liggen.

maandag 13 januari 2014

kindersjaal

Deze sjaal is gebreid met dezelfde wol als het vestje waarvan ik gisteren de beschrijving gaf en dus perfect samen te combineren.


Dit heb je nodig:

  • 2 bollen Lang Yarns Merino kleur 152.0062  90 cm/ 50 g
  • 2 breinaalden nr 4
  • hulpnaald
  • maasnaald 
  • schaar
Motief: 
  • brei alle naalden averecht = ribbels
  • boordsteek 1/1 : 1 r , 1 av
Tip: haal de kantsteek bij het begin van de nld af en brei deze enkel aan het einde van de naald

Werkwijze:
  •  zet 5 steken op en brei een nld r
  • meerder nu 11 x elke 2de nld: haal de kantsteek af, 1 r , 1 st r vermeerderen , brei r tot einde van de nld, 1 st r vermeerderen , 1 r , 1 kantst ( = 27 st )
  • op 11 cm van de opzet beginnen met de doorsteeklus: brei in boordsteek 1/1 ( 8 cm )
  • laat deze steken op een hulpnaald wachten
  • neem aan de av kant 27 steken op in de laatste ribbelrij
  • brei 8 cm boordsteek 1/1
  • brei in de volgende nld de steken r samen met die van de hulpnaald
  • brei 40 cm ribbels
  • brei 8 cm boordsteek 1/1
  • brei 10 ribbels
  • minder nu 11 x elke 2de nld: haal de kantsteek af, 1 r , 2 st r samenbreien, brei r tot einde van de nld, 2 st r samenbreien , 1 r , 1 kantst 
  • brei de laatste mindering als volgt: haal de kantsteek af, 1 r , 2 st r samen afhalen, 1 r , dan de afgehaalde steken over de gebreide st halen, 1 r , 1 kantsteek ( = 5 st )
  • kant de resterende steken af
  • stop de draadjes in

zondag 12 januari 2014

Gebreid kindervestje

Een nieuw jaar en dus ook een nieuw kvlv-programma. De cursus 'brei voor je kids' maakt daar deel van uit en voor mij begint die deze week. De cursisten leren o.a breien naar een zelf getekend patroon met de maten van hun kind of kleinkind. Ik werkte enkele vestjes uit waaronder dit warme winter modelletje met kabels, in averechte tricotsteek en voor maat 98 of 3 jaar.



  • Dit heb je nodig:
  • 7 kluwen Lang Yarns Merino + kleur 152.0060 ( 90 g / 50 g )
  • 2 breinaalden nr 4 
  • 5 knopen van 2 cm doormeter
  • een hulpnaald 
  • een maasnaald en schaar
Proeflap:   10 cm op 10 cm in av jersey = 21 stkn en 30 nldn 
Motieven:
  • averechte jersey : averecht op de goede kant 
  • kabel over 6 steken kruisen naar rechts:  zet 3 steken op de hulpnld achter het werk - brei de volgende 3 steken rechts - brei de 3 steken van de hulpnld rechts
  • kabel over 6 steken kruisen naar links: zet 3 steken op de hulpnld voor het werk - brei de volgende 3 steken rechts - brei de 3 steken van de hulpnld rechts 
  • kruis de kabels een eerste keer in de 3de nld na de boord, kruis daarna in elke 8ste nld  
  • boordsteek 2/2 : 2 r - 2 av
knoopsgaten: 
  • brei het knoopsgat tussen 2 rechtse stkn
  • minder 1 st door rechtse overhaling naar links, maak een rechtse omslag, brei 2 stkn rechts samen naar rechts
  • brei in de volgende nld uit de omslag een rechtse en een gedraaid rechtse st
Werkwijze:

Rugpand:
  • Zet 66 st op en brei 3 cm boordsteek over 64 steken, begin en eindig de nld met 1 kantsteek
  • brei verder in averechte jersey
  • armuitsnijding: kant op 23 cm van de opzet aan weerszijde in elke 2de naald 1 x 2 en 2 x 1 st af = 56st
  • schouders: kant op 14 cm armsgathoogte in elke 2de nld 1 x 7 en 1 x 8 st af
  • hals: kant tegelijk met het begin van de schouders de middenste 24 stn af en aan beide kanten nog 1 x 1st
Linker voorpand:
  • zet 38 stkn op en brei 3 cm boordsteek
  • verdeel nu de stkn als volgt: 1 kantst - 12 st av jersey - 6 r (kabel) - 6 av - 6 r (kabel) - 6 av - 1 kantst
  • brei volgens deze stekenverdeling (kabels: zie motieven) verder tot aan de armuitsnijding en brei deze zoals bij het rugpand
  • hals: kant op 34 cm van de opzet aan de linkerkant in elke 2de nld 1 x 8 - 1 x 5 - 1 x 2 en 2 x 1st af
  • schouders: kant op 14 cm armsgathoogte aan de rechterkant in elke 2de nld 1 x 7 en 1 x 8 st af
Rechter voorpand:

  •  brei het spiegelbeeld van het linker voorpand

Mouwen:
  • zet 38 stn op en brei 3 cm boordsteek over 36 stn, begin en eindig met 1 kantst
  • brei verder in av jersey 
  • meerder aan beide kanten 5 x 1 st in elke 8ste nld = 48 st
  • Op 23 ( 24) cm van de opzet aan weerskanten in elke 2de rij 3 x 2st, 1 x 3 st en 1 x 4 st afk.
    Op 4 cm mouwkophoogte de overige st soepel afkanten

Afwerking:
  • sluit de schoudernaden
Sluitboorden:

  • neem uit elk voorpand 74 stn op
  • begin de 1st nld aan de av kant met 1 kantst, 1 av, 2 r en eindig met 2 r, 1 av, 1 kantst
  • bij het rechtervoorpand op ca. 1 cm boordhoogte beginnen met het 1ste knoopsgat ( zie uitleg )
  • brei de volgende knoopsgaten telkens na 16 stkn 
  • kant op 2,5 cm boordsteeklengte de stkn soepel af
Halsboord: 
  • neem uit de halsuitsnijding, ook uit de zijranden van de sluitboorden 82 stkn op, per voorpand 25stkn - uit het rugpand 32 stkn
  • brei in boordsteek en brei op 1 m boordhoogte op 5 stkn van de kant het knoopsgat
  • kant op 2,5 cm boordhoogte de steken soepel af

Zet de mouwen in en sluit de mouw- en de zijnaden
naai de knopen aan het linker voorpand 





                     



zaterdag 11 januari 2014

Mini cakejes met forel en courgette


Dit cakeje met gerookte forel zou ik eerder een 'flan' noemen want er zit maar een te verwaarlozen hoeveelheid bloem en vetstof in, goed voor de lijn dus.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 300 g gerookte forel
  • 1 courgette
  • 1 citroen
  • 4 eieren
  • 1 bundeltje lenteui
  • 25 g boter
  • 20 cl water
  • 20 g bloem
  • 50 g oude mimolettekaas
  • zout, peper

Bereiding:

  • mix de forel met het sap van een halve citroen
  • kruid met peper en zout
  • voeg de fijngesneden lenteui en de in kleine blokjes courgette toe
  • smelt de boter in een kookpot, doe er de bloem bij en laat even al roerende bakken
  • giet het water en het sap van een halve citroen erbij en laat op een zacht vuur 2 minuten pruttelen tot een crème
  • zet de pot van het vuur en meng er de opgeklopte eieren onder
  • roer er de forel en de groenten onder
  • vet 4 of afhankelijk van de grootte, 6 à 7 vuurvaste schaaltjes in met boter en de bereiding er in
  • laat in ongeveer 30 minuten gaar bakken in een voorverwarmde oven van 180°C
  • controleer met een priem de gaarheid van de cakejes, haal ze uit de schaaltjes en laat afkoelen op een rooster
  • dien ze lauw op met een slaatje en wat geraspte mimolettekaas
ik vond geen oude mimolettekaas en verving die door 'landana 1000 dagen' , een extra gerijpte Hollandse kaas.
Ik voegde ook geen extra zout toe omdat de gerookte forel al zout smaakt, dus alleen peper. 


recept: Frans tijdschrift: Cuisiner - Special Mer - Saveurs de l'océan


zaterdag 4 januari 2014

Puntvormige afbreekbroodjes

Onlangs zag ik op de blog van Caroline puntvormige broodjes, triangels, en dat bracht me op het idee om deze afbreekbroodjes te bakken. Ik gebruikte mijn eigen broodrecept maar het recept van Caroline ga ik zeker een andere keer proberen.


Dit heb je nodig voor een brood van ongeveer 800 g:


  • 400 g witte bloem
  • 200 g grof tarwemeel
  • geplette tarwe voor het bestrooien van het brood
  • 325 ml water
  • 18 g verse gist
  • 1 kl zout
  • 23 g boter

Bereiding: ( in de keukenrobot )


  • giet het water in de mengpot van de machine, los er de gist in op.
  • voeg de boter erbij 
  • stort de bloem en het meel erop, strooi het zout langs de zijkant erover
  • meng en kneed het geheel tot een soepel deeg ( ca.10 ')
  • laat het deeg 30 min. rijzen onder een doek en op een warme plaats
  • druk het deeg plat en kneed opnieuw 
  • bol het op en leg op een ingevette en met bloem bestoven bakplaat
  • druk de bol plat en duw het deeg tot een cirkel van ca. 26 cm doormeter
  • halveer de bol met een deegsteker en snijd deze nog eens in twee
  • verdeel elk vierde deel nogmaals in 3 delen, je hebt nu 12 stukken die je tegen elkaar laat zitten 
  • bestuif het deeg met water en strooi er de geplette tarwe over
  • laat dit verdeelde deeg 40 à 50 minuten rijzen
  • verwarm de oven voor op 220°C en bak het afbreekbrood  ongeveer 30 minuten





donderdag 2 januari 2014

Krokant appelgebak met cornflakes

Dit is een eenvoudig maar toch net iets anders dan een gewoon appelgebak. Door de cornflakes krijgt het gebak een 'crunchy' laagje.


Dit heb je nodig: ( voor 24 stukken )


  • een ovenbakplaat
  • 225 g boter
  • 250 ml melk
  • 225 g + 1 el suiker
  • een snuifje zout
  • 1 pakje verse gist ( 42 g )
  • 1 ei
  • 1,5 kg appels
  • 2 el vloeibare honing
  • 3 el slagroom
  • 150 g cornflakes
  • vet voor de ovenplaat

Bereiding:


  • smelt 75 g boter en voeg de melk eraan toe
  • meng de bloem met de suiker en het zout
  • los de gist op in het lauwwarme melk-boter mengsel en voeg 1 el suiker toe
  • de opgeloste gist met het ei op de bloem gieten en kneden tot een glad deeg
  • afgedekt 30 minuten laten rijzen
  • kneed het deeg nogmaals, rol het uit tot een grote rechthoekige lap en bekleed de ingevette bakplaat ermee
  • laat nog 20 minuten rijzen
  • schil de appels, ontkern, snij ze in vier en halveer ze nog eens
  • leg de appelschijfjes op het deeg
  • smelt 150 g boter, 150 g suiker en de honing en laat al roerende even koken
  • neem van het vuur en roer er de slagroom onder
  • schep de cornflakes eronder
  • bedek de appels met het cornflakes mengsel
  • schuif de plaat in een voorverwarmde oven van 200°C en laat ca. 25 min. bakken
  • laat het gebak op een rooster afkoelen 
  • verdeel het afgekoeld appelgebak in ongeveer 24 stukjes


recept: Laura Backen im Herbst 03/2013

Het recept is berekend voor een grote ovenplaat maar eigenlijk heb je nog te veel deeg. Ik zou de hoeveelheid deeg halveren en er dan een kleinere ovenplaat mee bekleden of een andere grote taartvorm. 

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...