Koken

Aperitiefhapjes duo



Deze gerechten, pompoensoep met walnoten en de panna cotta met gerookte zalm, zijn eigenlijk voorgerechten maar ik maakte kleine porties en diende ze op als aperitiefhapjes.

Het recept voor de pompoensoep met walnoten, pecorino en gedroogde veenbessen vind je hier.





Voor de panna cotta met gerookte zalm heb je nodig: (voorgerecht voor 4 personen of hapje voor 8 pers




  • 100 g gerookte zalm
  • 60 cl room
  • 1 sjalot
  • 1 el suiker
  • 1 koffielepel sterke mosterd
  • 2 el appelazijn
  • 4 blaadjes gelatine
  • zout en peper
  • voor de saus:
  • 1 komkommer
  • 1 koffielepel suiker
  • 1/2 koffielepel mosterd
  • zout en peper
Bereiding:
  • mix de zalm met de fijngesneden sjalot
  • laat de blaadjes gelatine weken in koud water
  • verwarm de room in een kookpotje maar laat die niet koken
  • neem de room van het vuur en los de gelatine er in op
  • voeg de zalmpuree, de suiker, de mosterd en de appelazijn toe
  • kruid met peper en zout
  • meng en giet de panna cotta in 4 potjes of glazen
  • laat 8 à 10 u koelen
  •  Voor de saus:
  • was en schil de komkommer
  • snij hem in de lengte in twee en verwijder de pitjes en snij in blokjes
  • mix de komkommerstukjes tot puree en voeg de suiker, mosterd en naar smaak zout en peper toe
  • Giet de saus over de panna cotta en dien op
Je kan de panna cotta ook ontvormen op een bordje, giet dan de saus rond de vorm

Recept pompoensoep: Kook, nr 12 december 2019 Spar
Recept panna cotta: Tiramisu, panna cotta & cheesecakes. Bon app'



Vijgenconfituur

Door de afgelopen warme zomer en septembermaand is het de eerste keer dat ons vijgenboompje zijn vruchten kon laten rijpen. Niet zo vanzelfsprekend met ons Belgische klimaat. Ooit kon ik al eens 1 kilootje confituur maken maar nu heeft het ons al meer dan 6 kilo rijpe vijgen opgeleverd. En we plukken nog dagelijks. Dank je wel warme zomer en vijgenboompje.



Dit heb je nodig:

  • 1 kilo vijgen
  • sap van 1 citroen
  • sap van 1 sinaasappel
  • 500 g geleisuiker ( 2/1 ) voor 1 kilo fruit en 500 g suiker
  • enkele gesteriliseerde glazen bokaaltjes
Bereiding:
  • was de vijgen en snijd ze in vier stukken
  • pers de citroen en de sinaasappel uit
  • doe alles samen in een grote kookpot en breng aan de kook, voeg eventueel wat water toe en roer af en toe
  • laat de vruchten zachtjes koken tot ze gaar en zacht zijn, 
  • voeg de suiker toe, laat die al roerende smelten en breng aan de kook
  • laat de confituur koken volgens de aangegeven tijd op het pakje geleisuiker
  • giet de confituur in de potten en sluit ze onmiddellijk af.


Appel-kweepeergelei

Dit jaar heeft oudste zoon weer een overvloed aan kweeperen dus is het confituurtijd.  Eerder maakte ik al kweeperengelei maar nu vond ik een recept voor deze gelei gecombineerd met appels.


Dit heb je nodig: ( voor 8 à 10 glazen van ca 200 g)

  • 1 kg appels ( gewassen en in stukken gesneden gewogen )
  • 1,2 kg kweeperen , voorbereid gewogen: was de kweeperen, wrijf de viltachtige laag eraf en snij ze in stukken
  • sap van een halve citroen
  • een stokje kaneel
  • 1 kg geleisuiker
  • water
Bereiding:
  • doe de appel- en kweepeerstukken in een grote kookpot, voeg het citroensap erbij en het kaneelstokje
  • giet er water bij tot alles bedekt is 
  • breng aan de kook en laat ongeveer 1 uur koken tot de vruchten zacht zijn
  • giet het sap en de vruchten door een doek die je boven een grote beker hangt en laat alles uitlekken en afkoelen. verwijder het kaneelstokje. Pers dan de vruchten in het doek uit
  • meet 1 liter sap af en doe dit samen met 1 kg geleisuiker in een grote kookpot
  • breng aan de kook en laat dan al roerende 4 minuten goed doorkoken
  • schep eventueel het schuim van de gelei, giet hem gloeiend in de potten en sluit ze onmiddellijk af


Bron:  Land, Die besten Rezepte Herbst & Winter 2018. ( aangepast )

Meloen met ham en mozzarella



Een zomers voorgerechtje met een knipoog naar het zuiden.



Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 1 charentaismeloen
  • 150 g mozzarellabolletjes
  • 1 handvol basilicum
  • 80 g parmaham
  • 2 à 3 el citroensap
  • 2 à 3 el honing
  • 4 el olijfolie

Bereiding:
  • snij de meloen in tweeën en verwijder de pitjes
  • schep er bolletjes uit met een bolletjessteker
  • laat de mozzarella uitlekken
  • was het basilicum, dep de blaadjes droog en snij ze fijne reepjes
  • snij de parmaham fijn
  • schik alle ingrediënten in kommetjes
  • meng het citroensap, de olie en de honing en besprenkel alles daarmee
  • dien meteen op



Recept: Knack Weekend , lente 2016 Nr 51

Panna cotta met kiri en gerookte zalm

Een hartige panna cotta als apéritiefhapje of voorgerecht.


Dit heb je nodig voor 4 personen ( voorgerecht) of 8 à 10 personen ( apéritiefhapje) :

  • 8 porties kirikaas
  • 3 blaadjes gelatine
  • 25 cl melk
  • 25 cl room
  • 1 boeket bieslook
  • 4 schijven gerookte zalm
  • zout en peper van de molen


Bereiding:
  • laat de gelatine weken in koud water
  • giet de melk en de room in een kookpot en voeg er de porties kiri aan toe
  • verwarm de melk en room en laat de kiri erin smelten
  • kruid met peper en zout
  • knijp de gelatine uit en roer hem onder het melk-kaasmengsel
  • versnipper de bieslook maar houd een kleine hoeveelheid apart voor de afwerking
  • roer de bieslook onder de crème 
  • giet de panna cotta in glaasjes
  • laat opstijven in de koelkast
  • werk de glaasjes voor het opdienen af met stukjes gerookte zalm en wat bieslook

Bloemkoolsoep met paprika en mascarpone

Een heel lekker soepje in een zacht oranje kleurtje, lekker romig door de toegevoegde mascarpone.


Het recept komt uit het lijvige 'Ons Kookboek' van kvlv. Ik serveerde het soepje met een getoast stukje brood in de vorm van een sterretje. Echt een aanrader, dit soepje.

Dit heb je nodig: voor 4 à 6 personen

  • 500 g bloemkool
  • 1 rode paprika
  • 2 uien 
  • 1,5 l  bouillon
  • 125 g mascarpone
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • 20 g boter of 1 el olie
  • peper en zout
Bereiding:
  • verdeel de bloemkool in kleine roosjes
  • verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika en snijd in stukjes
  • snipper de uien fijn
  • stoof de uien glazig in de boter of olie
  • voeg de bloemkool en paprika toe en laat meestoven
  • voeg de bouillon toe en laat afgedekt 20 minuten koken
  • voeg de helft van de mascarpone toe en laat smelten in de soep
  • laat de soep niet meer koken
  • mix de soep fijn en breng op smaak met peper en zout
  • werk elk bord of kommetje af met een lepel mascarpone en wat peterselie


Panna cotta van pompoen met tomatensalsa

Dit jaar serveerde ik op ons kerstfeest als voorgerecht een panna cotta van pompoen met tomatensalsa. Een hartige versie van de zoete dessert panna cotta. In mijn zoektocht naar een voor mij geschikt recept vond ik het bij haar . Het gerecht is ook geschikt voor vegetariërs.


Dit heb je nodig voor 8 personen: (pompoen panna cotta )
  • 500 g pompoen
  • 2,5 dl soja cuisine
  • 2 g agar-agar (vegetarisch alternatief voor gelatine)
  • sap 1/2 citroen
  • 1/2 pepertje
  • 1 à 2 cm gember
  • chilipoeder
  • peper en zout
voor de tomatensalsa:  recept carrefour
  • 400 g tomaatjes in verschillende kleuren
  • 2 el pesto van gedroogde tomaten
  • 10 sprietjes bieslook
  • 4 takjes peerselie
  • sap van een halve citroen
  • 2 el olijfolie
  • zout en zwarte peper

Bereiding van de panna cotta:
  • schil de pompoen en snijd in stukken. Kook hem gaar in gezouten water. 
  • giet het water weg en vervang het door de soja cuisine, voeg het citroensap, het in kleine stukjes gesneden pepertje en gember, het chilipoeder erbij. Mix alles heel fijn
  • verwarm alles terug en voeg het agar-agar poeder toe. kruid met pezo en laat alles een 2 tal minuten doorkoken
  • giet de panna cotta in schaaltjes die je gemakkelijk kan ontvormen. Ik vette de schaaltjes in met wat olijfolie
  • laat alles enkele uren opstijven in de koelkast
Bereiding van de tomatensalsa:
  • snijd de bieslook en de peterselie fijn
  • snijd de tomaten doormidden, verwijder de zaadjes en halveer ze nog eens
  • meng de tomatenpesto met het sap van de halve citroen en de olijfolie
  • breng op smaak met zout en peper
  • meng deze saus met de tomaten en de kruiden
stort de panna cotta op bordjes en werk af met de tomatensalsa.

Kweeperengelei

Ooit maakte ik al eens confituur van kweeperen en was vast van plan om dat geen tweede keer over te doen want we vonden hem helemaal niet lekker. Nu heeft oudste zoon een kweeperenboom en ondertussen vond ik een ander recept  dat ik nog wel eens wilde proberen. En deze keer wel met een goed resultaat. Het vraagt wel wat werk maar doordat deze gelei zo lekker is, maakt dat veel goed.



Dit heb je nodig:

  • 1 kg kweeperen
  • 1 kg geleisuiker
  • sap van 1 citroen
  • 1 stokje kaneel 
  • 2 kruidnagels

Het recept vond ik bij Libelle Lekker

  • was de kweeperen grondig en snij ze in grove stukken
  • doe ze in een pan en voeg water toe tot ze net onder staan. Doe er het citroensap, de kruidnagels en de kaneel bij . Breng aan de kook en laat 3 uur zachtjes sudderen
  • zet een zeef boven een kom, daarin een vochtige kaasdoek of keukenhanddoek. Schenk er de vruchten in en laat goed uitlekken. Knijp dan het laatste sap uit.
  • laat het sap inkoken tot drie-vierde van het sap overblijft, meet 750 ml af en voeg de geleisuiker er bij. Laat 4 minuten borrelend doorkoken.
  • neem de pan van het vuur en schep het schuim eraf. Laat 10 min. rusten en schep de gelei in potjes, dek onmiddellijk af. Bewaar ze op een koele en donkere plaats.

Konijnterrine

Af en toe beland er al eens een konijn ik mijn potten. Eentje uit eigen kweek, van de imkerzoon die  uit liefhebberij naast de bijtjes ook nog kippen en konijnen kweekt. En heel soms waag ik mij eens aan het maken van een terrine en dan gebruik ik de oude patépotjes van mijn moeder zaliger.

Dit heb je nodig:
  • 1 heel konijn
  • 300 g ongekruid kalfsgehakt
  • 300 g ongekruid varkensgehakt
  • 25 sneedjes dun gesneden ontbijtspek
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eieren
  • 30 ongezouten en gepelde pistachenoten
  • 2 takjes salie
  • 1 laurierblad
  • 4 eetlepels cognac
  • zout en zwarte peper van de molen
Bereiding:
  • ontdoe het konijnenvlees van de beenderen
  • leg 400 g konijnenvlees in een schotel,kruid en overgiet met cognac
  • voeg salie en laurier toe en laat 2 uur marineren
  • draai geregeld het vlees om
  • maal de rest van het vlees fijn in een molentje 
  • snipper de sjalot en de look
  • hak de pistachenoten grof
  • meng het konijnenvlees, het gehakt en de fijngehakte salieblaadjes uit de marinade, de pistachenoten, eieren, zout en peper in een kom
  • bekleed de binnenkant van een terrine met plakjes spek die je gedeeltelijk laat overlappen en over de potrand laat hangen
  • vul de terrine met de helft van de vleesmengeling, leg de gemarineerde stukken konijn er op en vul de pot verder met het gemalen vlees. Druk goed aan

  • vouw het spek over de bovenzijde
  • zet het deksel op de terrine
  • verwarm de oven voor op 150°C
  • zet de terrine in de ovenschaal, gevuld met kokend water
  • laat 100 minuten bakken in de oven
  • haal de terrine uit de oven en laat ze een nacht rusten.

recept: Delhaize


  • De pistachenootjes heb ik niet toegevoegd aan het vlees, om de simpele reden dat ik er geen gevonden heb.
  • omdat je niet weet hoeveel zout en peper je moet toevoegen heb ik een paar keer een koffielepeltje van het vleesmengsel in een pannetje gebakken om te proeven.( Ik weiger namelijk om het vlees rauw te proeven.) Zo merk je dat er toch flink wat kruiding  nodig is.
  • Als extra smaakmakers : 2 el cognac, foelie, patékruiden, nog 1 gepureerde ui
  • de kleine vorm heeft 60 minuten gebakken

Yoghurtbavarois met frambozencoulis

Zestig leden van onze kvlv-afdeling kregen vorige vrijdag dit dessert als afsluiter van het kerstfeestmaal. 



Yoghurtbavarois met frambozencoulis (voor 8 kleine glaasjes of 5 à 6 grotere, afhankelijk van het glas)
Nodig:
1 voor de frambozencoulis:
  • 200 g frambozen (diepvries)
  •  40 g suiker
  •   1 blaadje gelatine

2. voor de yoghurtbavarois:
  •           200 g magere yoghurt
  •           200 ml room met 30 g suiker halfvast opgeklopt
  •           2 blaadjes gelatine



Bereiding:
  •    Laat 1 blaadje gelatine weken in koud water
  • verwarm de frambozen in een pannetje tot ze helemaal ontdooit zijn
  • mix ze fijn en verwarm verder maar laat zeker niet koken
  • Haal de gelatine uit het water, knijp uit en los de gelatine op in de warme gemixte frambozen
  • laat afkoelen en giet een bodempje coullis in de glazen, Houd wat coullis ( 1 soeplepel per glas) apart voor de afwerking
  • zet de glazen in de koelkast en maak ondertussen de yoghurtbavarois
  •        Laat voor de bavarois de 2 blaadjes gelatine weken in water      
  •  Haal ze uit het water, knijp uit, los ze op in wat verwarmde yoghurt  en meng dat onder de resterende yoghurt
  •        Spatel de helft van de yoghurt onder de halfvast opgeklopte room 
  •     Meng alles onder de resterende room
  •        Haal de glaasjes uit de koelkast en vul ze met de bavarois
  •       Plaats terug in de koelkast
  • lepel 1 soeplepel coulis over de opgesteven bavarois, draai even met het glas zodat de coulis zich gelijkmatig over het oppervlak verdeeld
  • werk af met een verse framboos en bestuif eventueel met wat bloemsuiker. 

de glaasjes voor het kvlv-kerstfeest, nog onafgewerkt


Recept: Basic patisserie van Christophe Declercq (aangepast )


Zuiderse groenten uit de oven


Af en toe alleen maar groenten eten vind ik heerlijk vooral als ze met een beetje kaas gebakken zijn in de oven.

Dit heb je nodig voor 2 personen:

  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 1 rode ui
  • 2 tomaten
  • 1 bol mozarella
  • een handvol pijnboompitten
  • 3 el balsamicoazijn
  • versgemalen peper en zout
  • enkele lepels olijfolie
Bereiding:
  • was de groenten en snij ze in schijven
  • vet een ovenschotel in en schik de groenteschijven afwisselend en rechtopstaand  in de schotel



  • bestrooi de groenten met peper en zout
  • giet enkele lepels olijfolie over de groenten
  • snij de mozarella in dunne schijven en leg over de groenteplakjes
  • bestrooi met de pijnboompitten en giet er de balsamicoazijn over
  • zet de schotel in een voorverwarmde oven van 180°C en bak ongeveer 40 minuten
Dien de groenten op met gebakken aardappeltjes of stokbrood en eventueel nog een slaatje

Perendessert met amarettikoekjes

Gisteren vierden we samen met de leden van onze plaatselijke kvlv afdeling het jaarlijkse kerstfeest. Als afsluiter van de maaltijd stelde ik voor om het perendessert te maken. Het is een dessert uit het kvlv kookboek " Kook en geniet " van 2009. Ik liet de dames-bestuursleden al eens vooraf proeven en met hun goedkeuring werden er gisteren een 70 tal desserts gemaakt




Nodig:


  • 1 blik peren op sap (400g)
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 250 g ricotta
  • 3 dl room
  • 5 eetlepels advocaat
  • 2 blaadjes gelatine
  • 10 amarettikoekjes
  • 2 eiwitten
  • 100 g suiker
  • 50 g fondantchocolade

bereiding:


  • bewaar 1 eetlepel perensap.
  • snijd de uitgelekte peren in kleine stukjes.
  • roer de ricotta los met de advocaat
  • week de gelatine in koud water, laat in 1 eetlepel opgewarmd perensap smelten en voeg bij de ricotta. 
  • Breek de amarettikoekjes in kleine stukjes, voeg samen met de vanillesuiker bij de ricotta.  Laat even opstijven in de koelkast.
  • klop 2 dl room half op en voeg 50 g suiker toe. 
  • klop het eitwit stijf, voeg 50 g suiker toe en klop eventjes verder.
  • meng de room en de stijfgeklopte eiwitten onder de ricotta
  • schik een laagje perenblokjes op de bodem van een dessertglaasje en dek af met de ricottacrème
  • laat in de koelkast opstijven
  • smelt de chocolade met 1 dl room en giet over de opgesteven ricottacrème

  • Dit is een dessert voor 4 personen maar de hoeveelheid crème is ruim voldoende voor 8 personen.
  • Neem dan wel 75 g chocolade en smelt die in 1,5 dl room.
  • Ik vond 1 eetlepel perensap wat te weinig om de gelatine in op te lossen , daarom loste ik deze op in 2 eetl.
  • Door de amarettikoekjes pas na de room en de eiwitten aan het ricottamengsel toe te voegen, proef je ze beter, anders smelten ze helemaal weg.

Flan van knolselder met paddestoelensaus


Dit is een gerechtje dat je als warm voor- of tussengerecht kan presenteren. Het is gemakkelijk op voorhand  te maken en je warmt het terug op vooraleer je het opdient. Dat is altijd  handig als je met een hele groep samen bent en het verkort de tijd die je in de keuken doorbrengt. Ik verander als eens iets in de samenstelling van een gerecht en zo ook nu weer. Een flan leerde ik maken tijdens een kookles in De Vlaspit en het sausje vond ik in de extra editie " 100 toprecepten feestklassiekers " van Weekend Knack.

Zo maak je de knolselderflan: ( voor 6 personen )
  • schil de knolselder , snijd in kleine blokjes, weeg 500 g af en kook gaar
  • pureer de knolselder en meng er 4 eieren en 0,5 dl room onder en kruid goed metpeper en zout
  • beboter kleine ( silicone ) vormpjes en vul ze met het mengsel
  • gaar ze gedurende 20 minuten in een warmwaterbad in een voorverwarmde oven van 170 °C
  • het garen kan ook in een microgolfoven : 3,5 min op 500 W, 2,5 min op 300 W
  • Controleer de gaarheid met de munt van een mes of priem.
paddestoelensaus: ( voor 6 personen )
Ontvorm de flans op borden en giet de saus eromheen.



Exotische sabayon

Dit is een nagerechtje dat heerlijk licht is na een wat zware maaltijd. Als je het fruit op voorhand in blokjes snijdt dan heb je op het moment zelf het gerecht in een tiental minuten bereidt.


Dit heb je nodig voor 4 personen:
  • 500 g exotisch fruit ( mango, kiwi, ananas, meloen ...)
  • sap van 1 sinaasappel
  • 1/4 koffiel. geraspte citroenschil
  • 4 eidooiers
  • 4 eetl. suiker
  • 4 bolletjes vanille-ijs
  • 2 eetl. amandelschilfers
  • een snuifje nootmuskaat
  • een snuifje zwarte peper
bereiding:
  • was en snij het fruit in blokjes of lepel er kleine bolletjes uit
  • rooster de amandelschilfers kort onder de grill of in een pan met antiaanbaklaag
  • doe de eidooiers, de suiker, het sinaasappelsap en de citroenschil in een kookpan met dikke bodem. Kruid met nootmuskaat en zwarte peper.
  • zet de kookpan op een matig vuur en klop het geheel 5 à 8 min. op met de mixer, tot de sabayon heet is ( mag niet koken ) en zeer luchtig is.
  • verdeel het fruit over glazen coupes. Leg er een bolletje vanille-ijs op en overgiet met de warme sabayon. Strooi er wat amandelschilfers over.

Ik maakte de ijsgekoelde variant klaar omdat je die volledig enkele uren op voorhand kan klaarmaken.

  • volg dezelfde bereiding en zet de kookpan met de opgeklopte sabayon in een koudwaterbad. Klop verder tot de sabayon is afgekoeld.
  • klop 1 dl slagroom lichtjes op ( de slagroom moet lopend blijven ) en meng onder de sabayon. 
  • bewaar in de koelkast tot het moment van opdienen
  • giet over het bolletje ijs en het fruit

recept: Colruyt " lekker feesten"

Appel-knolseldergratin met mimolettekaas

Zoet, zuur en zout zijn de smaken die je proeft in deze gratin. Zelf vind het niet vanzelfsprekend om appel naast knolselder als ingrediënten te gebruiken voor een gratin maar ik probeerde het en we vonden het lekker.

Dit heb je nodig voor 4 personen:


  • 4 appels
  • 1/2de knolselder
  • 2 stengels bleekselderij
  • 200 g mimolettekaas ( of cheddar )
  • 400 ml room
  • 2 eieren
  • 125 g rozijnen
  • sap van 1 citroen
  • boter
  • nootmuskaat, zout en peper
  • 200 g gebakken spekblokjes

Bereidingswijze:


  • maak de selderijstengels schoon en snij ze in boogjes
  • schil de appels, snij ze in partjes en besprenkel meteen met citroensap
  • schil de knolselder, snij hem in blokjes en besprenkel met citroensap
  • blancheer de knolselder 8 tot 10 minuten in kokend gezouten water. Voeg de selderijboogjes toe en kook ze 5 minuten mee.
  • verwarm de oven voor op 200 °C 
  • beboter de ovenschaal
  • klop de eieren los met de room. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • smelt in een pan een klont boter. Doe er de appels bij en laat aan beide kanten kleuren.
  • leg in de schaal afwisselend laagjes selder, appel,spekjes en rozijnen. 
  • giet er het eimengsel over
  • beleg met plakjes kaas en zet 20 minuten in de voorverwarmde oven




recept: Libelle

In plaats van room gebruikte ik soja light cuisine

Mousse van gerookte forel

Zoek je een fris voorgerechtje dan is mousse van gerookte forel met erwtencoulis, venkel en tomaat wel heel geschikt. Je kan het volledig vooraf klaarmaken.


Dit heb je nodig:


  • 300 g gerookte forelfilet
  • 1 potje zalmeitjes
  • 2 tomaten
  • 1/2 venkel
  • een takje dille
  • 1/4 bosje bieslook
  • 2 dl slagroom
  • 1 dl fisfumet
  • 4 gelatineblaadjes ( 8 g )
  • cayennepeper
  • 250 g diepvrieserwten
  • 1 dl groentebouillon
  • 1 dl droge witte wijn
  • 1 dl slagroom
  • fleur d'Ardeche ( kruidenmengeling van oregano, zeezout, citroenzeste, zongedroogde tomaten, suiker...)
bereiding:


  • week de gelatineblaadjes ongeveer 10' in koud water en los ze op in de warme fisfumet. Laat wat afkoelen.
  • hak de forelfilets fijn in de keukenrobot
  • meng er de visfumet onder en breng op smaak met cayennepeper
  • klop de room lobbig en spatel onder de vis
  • laat de mousse opstijven in de koelkast
  • maak de venkel schoon, snijd in blokjes en blancheer in lichtgezouten water. Verfris onder koud, stromend water
  • ontvel en ontpit de tomaten en snijd het vruchtvlees in blokjes
  • breng de groentebouillon, witte wijn en room aan de kook met de erwten. Laat een minuut doorkoken en pureer. Breng op smaak met fleur d'Ardeche en zeef de coulis.
  • vorm met twee eetlepels quenelles van de forelmousse, schik op borden en werk af met de zalmeitjes.
  • schik de groenteblokjes ernaast en werk af met de erwtencoulis
recept: kvlv " feest " Culinair

In plaats van quenelles heb ik vormpjes gevuld met de forelmousse en na opstijven op de borden gestort.
De zalmeitjes verving ik door foreleitjes en de bieslook door fijne ringetjes lenteui.
De hoeveelheid ingrediënten voor de forelmousse is ruim voldoende voor 6 personen.
Voor de erwtencoulis nam ik de helft van de aangegeven hoeveelheid  en dat volstaat ook voor 6 personen.

Soep van sla, spitskool, courgette en ui

Neen, dit recept vind je in geen enkel kookboek. Het is een soep met " een teveel aan groenten in onze tuin " . En dus kookte ik er maar een groen soepje van.


Dit gebruikte ik:
  • 2 uien
  • 1 eikenbladsla
  • 1 spitskool
  • 1 kleine courgette
  • een handvol peterselie
  • een klontje boter
  • zout, peper en een paar kippenbouillon blokjes naar smaak
  • water
  • eventueel per soepbord, een eetlepel light room of soja cuisine ( light ) 
Bereiding:
  • breng een paar liter water aan de kook
  • was de groenten
  • pel de uien en snij ze in kleine stukjes
  • smelt de boter in een grote kookpot en stoof daarin de uien
  • voeg er de fijngesneden spitskool  aan toe en laat 10 min stoven, roer af en toe, voeg eventueel wat water toe
  • snij ondertussen de courgette in stukjes en laat even mee stoven
  • voeg ongeveer 1 liter kokend water toe, wacht even tot alles goed kookt en doe er dan de sla bij
  • laat deze een 3-tal minuten meekoken
  • mix of blender alles heel fijn en voeg water toe tot de gewenste dikte
  • kruid met de bouillonblokjes, zout en peper naar smaak,  laat nog 1 minuutje koken
  • dien op in soeptassen of -borden en giet in het midden een lepel light room en strooi er nog wat fijn gehakte peterselie over


Confituur van stekelbessen

Onze stekelbessen zijn rijp dus tijd voor confituur. We hebben een struik met de groene en eentje met de rode variëteit. Deze laatste liet ik goed rijpen en dus een rode kleur krijgen, perfect voor een confituur met een mooi kleurtje. Want het oog wil ook wat. De groene stekelbes is even lekker maar ik hou meer van een rood dan van een groen tintje op mijn boterhammetje.


Dit heb je nodig:

1kg rode stekelbessen
500 g suiker
1 zakje Pec plus
1dl water

bereiding:

was en verwijder de steeltjes van de stekelbessen
laat ze samen met het water en de inhoud van het zakje pec plus gaarkoken
voeg de suiker erbij, laat smelten en breng terug aan de kook
laat 1 min goed koken
vul de kraaknette bokalen en sluit onmiddellijk af

De etiketjes op de potten kocht ik want het is me nog niet gelukt om ze zelf te maken zoals bij haar.

Plattekaas met verse vruchten en aardbeiencoulis


Dit dessert is  vitaminerijk en caloriearm, en echt zomers.
Dit heb je nodig voor 4 personen.
  • 300 g magere platte kaas ( kwark)
  • 12 verse aardbeien
  • een handvol blauwe bessen
  • enkele trosjes rode bessen
  • 50 g suiker
  • 2 eieren
bereiding:
  • breek de eitjes, houd de eiwitten apart en voeg de eigelen bij de suiker
  • klop het eiwit stijf
  • klop suiker en eigeel wit-schuimig
  • meng dit suiker mengsel onder de platte kaas
  • schep het eiwit er voorzichtig onder
  • mix voor de coulis 10 aardbeien fijn en voeg naar smaak wat suiker toe
  • schep een paar lepels coulis op de bodem van de glazen
  • vul het glas voor de helft met de kaas en lepel er weer wat coulis over 
  • verdeel wat gewassen vruchten over de kaas
  • vul het glas met de rest van de kaas
  • werk af met de stukjes aardbei, enkele bessen en de rest van de coulis

Frittata met rucola en pruimtomaatjes


Een lekker zomers gerecht dat ook nog in een handomdraai klaar is.

Dit heb je nodig voor 4 personen:


  • 1 kuipje Boursin Cuisine sjalot & bieslook
  • 250 g pruimtomaatjes
  • 50 g rucola
  • 7 eieren
  • boter
  • 1 tl paprikapoeder
  • versgemalen peper
  • zout

Bereiding:


  • verwarm de oven voor op 180°C
  • beboter een quichevorm
  • doe de rucola en tomaatjes in de schaal en schep het een beetje door elkaar
  • klop de eieren, paprikapoeder, zout en peper los in een kom
  • voeg de helft van de Boursin Cuisine toe en roer door elkaar
  • giet het eimengsel in de vorm
  • leg de tomaatjes en de rucola in de vorm en druk de rucola blaadjes onder het eimengsel
  • verdeel met een lepel de resterende Boursin over de quiche vorm
  • plaats de vorm in het midden van de oven en bak in ca. 30 min. goudbruin en gaar





Je kunt de frittata zowel koud als warm opdienen
Heerlijk om de dag erna nog koud als lunch te eten.

recept: Boursin 

Ijsgekoelde sabayon met bessen en ijs


Dit dessert is een variant van de exotische sabayon die ik eerder eens maakte. De ijsgekoelde sabayon kan je gemakkelijk enkele uren vooraf maken.
Dit heb je nodig voor 4 personen:
  • 50 g rode bessen
  • 50 g blauwe bessen
  • 50 g frambozen
  • 50 g bramen
  • 4 bollen vanilleijs
  • sap van 1/2 sinaasappel
  • 2 eidooiers
  • 2 eetl. suiker
  • een snuifje nootmuskaat
  • een snuifje zwarte peper
  • 1dl slagroom
bereiding:
  • was het fruit
  • doe de eidooiers,de suiker, het sinaasappelsap in een kookpan met dikke bodem
  • kruid met nootmuskaat en zwarte peper
  • zet de kookpan op een matig vuur en klop het geheel 5 à 8 min. op met de mixer tot de sabayon heet is (mag niet koken) en zeer luchtig is
  • zet de kookpan met de sabayon in een koud waterbad
  • klop verder tot de sabayon afgekoeld is
  • klop de slagroom lichtjes op ( deze moet lopend blijven) en meng met onder de sabayon
  • bewaar in de koelkast tot het moment van opdienen
  • verdeel wat bessen over de glazen
  • leg in het midden een bol vanilleijs
  • schep sabayon over het ijs
  • vul het glas verder met bessen en dien op

Kleurrijk veldslaatje met gevulde eieren

Dit zomerse slaatje is heerlijk verfrissend bij deze hoge temperaturen.


Dit heb je nodig voor 4 personen:
  • 150 g veldsla
  • 2 wortelen
  • 6 eieren
  • 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
  • 1/2 koffielepel vloeibare honing
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 250 g kerstomaten
  • 1 gele paprika
  • 3 el Griekse yoghurt
  • 2 el cashewnoten
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1/2 kl mosterd
  • peper en zout
Voorbereiding:
  • kook de eieren hard gedurende een 10-tal minuten
  • maak de blaadjes van de veldsla los en was ze zorgvuldig
  • hak de cashewnoten fijn
  • snij de kerstomaten in twee
  • verwijder de pitjes en witte zaadlijsten uit de paprika en snij in blokjes van 1 cm
  • rasp de wortelen
  • rooster de sesamzaadjes in een pan
  • pel de eieren en snij in de lengte in twee. Haal de eidooiers eruit
Bereiding:
  • doe de dooiers in een kom en prak ze fijn met een vork
  • meng er de Griekse yoghurt onder, de geraspte wortelen en de sesamzaadjes.
  • kruid met peper en zout
  • vul de halve eiwitten met dit mengsel. ( dit gaat gemakkelijk met een spuitzak)
  • meng de olijfolie met de balsamicoazijn, de honing en de mosterd
  • kruid met peper en zout
  • doe de veldsla in een kom, meng er de tomaten, de paprika en de cashewnoten onder
  • verdeel de sla over de borden, besprenkel met de vinaigrette en schik  3 halve eieren per bord
  • serveer met stukje ciabatta

Ik gebruikte een rode paprika i.p.v. een gele, alhoewel deze laatste wel een extra kleurtje zou geven aan het .slaatje

recept: De Volkstuin 

Venkeltomatensoep

Venkel is nu niet direct de groente waar ik van hou maar manlief wel. Met al het werk dat hij eraan had in de tuin kon ik niet anders dan er iets mee te koken, kwestie van de vrede te bewaren. En er staat nog een rijtje jonge venkelplantjes te wachten. Dus zullen er ongetwijfeld nog recepten volgen.  In het nieuwe dikke " Ons kookboek" van kvlv staan genoeg gerechten met deze groente, ook dat van deze venkelsoep vond daarin terug.  


Dit heb je nodig:

  • 500 g venkel met loof
  • 500 g tomaten
  • 1 l bouillon
  • 200 g aardappelen
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 ui
  • 20 g boter of 1 eetlepel olie
  • peper en zout

Bereiding:

  • snipper de ui en look fijn
  • snijd de venkel in fijne reepjes, houd het venkelloof apart voor de afwerking
  • schil de aardappelen en snijd in blokjes
  • pel en ontpit de tomaten en snijd in blokjes
  • stoof de ui en look glazig in de boter of olie
  • voeg de venkel en aardappelen toe en laat even meestoven
  • voeg de bouillon toe en laat afgedekt 20 min. koken
  • mix de soep fijn en breng op smaak met peper en zout
  • werk de soep vlak voor het serveren af met de tomatenblokjes en wat fijngesnipperd venkellof
P.S. de soep smaakt nog lekker ook nog !





Confituur van blauwe mirabel

Ons pruimenboompje draagt voor het eerst voldoende mirabellen om er eens confituur van te maken. Ze zijn maar zo groot als een kers en de blauwe variant van de gele mirabel. Ze hebben vast vruchtvlees maar lossen gemakkelijk hun pit.


Dit heb je nodig:

  • 1 kg blauwe mirabellen
  • 500 g suiker
  • 1 zakje pec plus ( pectine voor suikerarme confituur)
  • sap van 1 citroen
  • 2 dl water




bereiding:

  • was en halveer ze om te ontpitten
  • laat ze gaar stoven met de pec-plus, het citroensap en het water 
  • voeg de suiker toe, laat oplossen en breng terug aan de kook
  • laat 1 minuut koken
  • schep de confituur in brandschone glazen, sluit af en laat omgekeerd afkoelen.



Ovengerecht met zwart roggebrood en woudpaddenstoelen

Als kind mocht ik in de herfst met mijn moeder mee om cantharellen te plukken. Ze bakte die kort aan in de pan gekruid met peper en zout en zo leerde ik de heerlijke smaak kennen. Nu is het een zeldzaamheid dat er hier nog iemand het bos in trekt om ze te zoeken. Mijn broer, ja, die doet het nog. Je vindt ze ook niet zo gemakkelijk in de winkels, en het aanbod is eerder klein. Maar in Duitsland en ook wel in Frankrijk worden ze massaal  aangeboden in de herfstperiode. Overal aan de restaurants ze je bordjes met het aanbod van gerechten met  " Pfifferlingen", de cantharellen. Ik kon er dus ook nu weer niet aan weerstaan om me een klein boekje aan te schaffen met recepten waarin deze champignons zijn verwerkt.


Dit heb je nodig voor 4 personen:
  • 200 g zwart roggebrood ( pumpernikkel)
  • 100 g wit brood
  • 2 uien
  • 60 g boter
  • 3 eieren
  • 200 g slagroom
  • 450 g woudpaddenstoelen, eventueel kastanje champignons
  • 60 g spek
  • zout, peper en muskaatnoot
  • bieslook of lente ui

zwart roggebrood of pumpernikkel



Bereiding:

  • breek het brood in stukjes in een kom
  • reinig de ui en snijd in stukjes
  • smelt 30 g boter in een pan en stoof de ui, voeg de slagroom toe, kruid met zout en muskaatnoot. Laat even doorkoken
  • breek de eieren, vang het eiwit op in een beker en voeg de dooiers bij het brood
  • giet het ui-slagroommengsel erover en meng goed
  • klop het eiwit stijf en schep dit onder de broodmassa
  • verwarm de oven tot 180°C
  • vet de vormpjes in met gesmolten boter en vul ze met het mengsel
  • zet de vormpjes in een ovenschaal in een bodempje heet water en laat ze 20 min. garen
  • controleer met een priem de gaarheid, komt die er droog uit dan is het gerecht gaar




  • reinig tijdens het bakken de paddenstoelen
  • snijd grote exemplaren in kleinere stukken
  • snijd de ui in stukjes en het spek in reepjes
  • bak de ui en het spek in de rest van de boter en voeg de paddenstoelen toe
  • kruid met peper en zout en laat even stoven
  • ontvorm de gebakken broodvormpjes per 2 op een bord en schik er de paddenstoelen rond
  • werk af met lente ui of het bieslook



recept uit: "Land Edition " Landküche, Gutes aus Feld, Wald & Wiese

Pastinaaksoep met zalmsnippers

We hebben nog pastinaak, venkel en aardpeer in onze tuin. Dus vandaag op het menu deze pastinaaksoep en venkel met sinaasappelsaus en gebakken vis. De recepten vond ik in "Ons Kookboek" van kvlv.
Het recept van de venkel kan je morgen lezen. Eén van de volgende dagen moet de aardpeer er aan geloven.


Dit heb je nodig:


  • 2 kleine pastinaken of 1 grote pastinaak
  • 2 uien
  • 4 stengels witte selder
  • 1 grote wortel
  • 1 l bouillon
  • 1 l melk
  • 1 citroen
  • zout, peper, nootmuskaat
  • 20 g boter of 1 eetlepel olie
  • 150 g gerookte zalm
  • 3 eetlepels fijngesneden peterselie of bieslook

Bereiding:


  • schil en rasp de pastinaak
  • snipper de ui fijn
  • snijd de selder in stukjes
  • schil de wortel en snijd in stukjes
  • stoof de ui glazig  in de boter of olie en voeg er de pastinaak, selder en wortel aan toe
  • knijp er wat citroensap boven uit
  • voeg de bouillon toe en laat afgedekt 20 min. koken
  • mix de soep fijn
  • voeg de melk toe en breng opnieuw aan de kook
  • breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat
  • snijd de gerookte zalm in fijne reepjes en voeg vlak voor het opdienen toe
  • werk af met de peterselie of bieslook


Venkel met sinaasappelsaus

Geen mooi gedresseerd bord want het is dagelijkse kost. En ik houd niet zo van venkel maar dit recept is "top" zoals onze tv-kok Jeroen Meus het zo mooi kan zeggen. In "Ons Kookboek" staat bij het recept " lekker bij gebakken vis", dus diende ik de venkel op met gebakken kabeljauw en krielaardappeltjes. Om duimen en vingers af te likken.  


 Dit heb je nodig:

  • 2 venkels
  • 50 g boter
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 steranijs
  • geraspte zeste en sap van een onbehandelde sinaasappel
  • 2 el fijngehakte dille, peper en zout


bereiding:

  • was de venkel en snijd in de lengte in fijne partjes
  • verhit de boter in een pan, strooi er de suiker over en laat er de venkel samen met de steranijs 10 min. in karamelliseren
  • overgiet met het sinaasappelsap en de zeste
  • laat nog 5 min. sudderen
  • werk af met dille en breng op smaak met peper en zout
  • lekker bij gebakken vis

Spaghetti nestjes

Dit is zo een gerechtje om restjes te verwerken al staat dat niet zo bij de beschrijving vermeld. Maar ik had nog gekookte spaghetti in de koelkast en om die niet weer met een traditionele saus op te dienen kwam dit recept goed van pas.


Dit heb je nodig voor ongeveer 12 stuks:


  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el olie
  • 250 g diepvries bladspinazie
  • zout en peper en gemalen nootmuskaat
  • 200 g gekookte hesp (ham)
  • 400 ml melk
  • 3 eieren
  • 125 mini-mozarella bolletjes
  • vetstof voor de muffinvorm
Bereiding:

  • reinig de ui en de knoflook en snijd in kleine stukjes
  • stoof ze beiden in de olie
  • voeg de spinazie toe met 5 el water en laat onder gesloten deksel 15 minuten garen, roer af en toe
  • kook de spaghetti volgens de aanwijzing op de verpakking, giet in een zeef en laat uitlekken
  • snijd de hesp in kleine reepjes 
  • klop de eieren, voeg de melk erbij en kruid met zout, peper en nootmuskaat
  • meng de spaghetti met de hesp en de spinazie
  • vet de muffinvormpjes in en vul ze met het spaghettimengsel
  • vul ze aan met de eiermelk
  • laat de mozarella bolletjes uitlekken, halveer ze en leg ze op de pastanestjes
  • bak in een voorverwarmde oven op 175°C gedurende ongeveer 30 minuten
  • laat even afkoelen, maak ze los van de vormpjes en dien op. Dat kan eventueel met een tomatensaus

recept: laura Backen im Herbst, 03/ 2013

Gratin van aardpeer en knolselder

Je vindt ze meer en meer, de recepten met de "vergeten groenten" zoals men ze graag noemt: de pastinaak en de aardpeer of topinamboer. Dit recept  met aardpeer vond ik toevallig in het maandelijkse tijdschriftje van het warenhuis. Het is heel gemakkelijk en snel klaar en bovendien heel lekker geserveerd met artisanaal stokbrood.


Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 400 g aardpeer
  • 400 g knolselder
  • 10 g boter + een klontje voor de schaal
  • 150 ml room
  • 100 g geraspte kaas
  • 50 g parmesaan
  • peper en zout
Bereiding:

  • was de aardperen grondig
  • schil de knolselder
  • snij de groenten in schijven en kook ze gaar in 20 minuten in licht gezouten water en laat ze uitlekken
  • bak de groenteschijven goudbruin in  de boter
  • schik ze in de beboterde ovenschaal en overgiet met de room
  • kruid met peper en zout
  • meng de geraspte kaas en de parmezaan en strooi over de groenten
  • bak 15 min in een voorverwarmde oven van 220°C
  • serveer met artisanaal stokbrood.

Ik liet de groenten slechts 12 min koken, dat was meer dan voldoende en ik bakte ze niet meer in boter alvorens ze in de ovenschaal te leggen. De room kruidde ik met peper en zout en voegde die dan pas aan de groenten toe. 


recept:  Carrefour

Vergeten groenten met feta & spekjes

Nu is het toch de laatste keer dat ik het ga hebben over " vergeten " groenten, want ze zijn al zo ingeburgerd dat ze eigenlijk niet zo vergeten meer zijn. Het is een gerecht voor 4 tot 6 personen met pastinaken, aardperen, zoete aardappelen en  winterwortelen, echt  iets voor de herfst, vind ik.


Dit heb je nodig: 
  • 300 g pastinaken
  • 300 g winterwortelen
  • 300 g aardperen
  • 300 g zoete aardappelen
  • 150 g spekblokjes
  • 200 g feta
  • 2 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 el ahornsiroop
  • 2 el gekonfijte gember
  • 2 kl komijn
  • 2 kl tijm
  • olijfolie


Bereiding:
  • verwarm de oven voor op 200°C
  • schil de pastinaken, wortelen, zoete aardappelen en aardperen en snij de groenten in lange repen
  • verdeel over een met pakpapier beklede ovenplaat
  • doe een flinke scheut olijfolie, knoflook, gember en ahornsiroop in een maatbeker en mix fijn
  • verdeel over de groenten, strooi de tijm en komijn er nog over en zet 25 minuten in de oven tot de groenten beetgaar zijn
  • bak de spekblokjes in een pan, laat uitlekken op keukenpapier 
  • snij de feta in blokjes, strooi er de feta en spek over en bak nog 10 à 15 minuten verder
  • serveer lauwwarm
recept : Libelle Lekker , "ovenschotels " januari 2013

Romige wortelsoep met mandarijn

Het recept van deze soep ontdekte ik ergens op een blog. Ik noteerde vlug de ingrediëntenlijst en dacht dat ik wel wist op welke blog het terug te vinden was maar ik hield geen rekening met mijn geheugen dat mij af en toe in de steek laat. Je herkent dat wel (of nog niet) maar zo komt het dat ik dus niet kan verwijzen naar die kookblog. Maar als ik hem terug tegenkom dan verwijs ik er alsnog naar.
 Het is een soepje waarin je heel goed het mandarijnsap proeft en het is dus een geslaagde afwisseling van onze alledaagse soepen. Ze is ook romig alhoewel er geen room aan te pas komt.


Dit heb je nodig:
  • 500 g wortelen
  • 1 aardappel
  • 2 à 3 mandarijntjes
  • 1 teentje knoflook
  • 3 el olijfolie
  • zout en peper
  • groentebouillon

Bereiding:
  • schraap de wortelen, schil de aardappel en  snijd ze in blokjes
  • stoof  de fijngesneden ui en knoflook in de olijfolie
  • voeg de wortelen en aardappel er aan toe en overgiet met de groentebouillon. (de hoeveelheid stond niet vermeld maar ik voegde net genoeg vloeistof toe om de groenten te laten garen)
  • pers de mandarijntjes uit en giet het sap erbij
  • laat garen, mix dan alles, voeg groentebouillon toe en kruid met peper en zout naar smaak

Slaatje met groene asperges en gerookte zalm

Asperges zijn nu overal verkrijgbaar en ik maak ze graag klaar. Aan de groene asperges heb je heel weinig werk vooraf want alleen het onderste gedeelte moet geschild worden en dan zijn ze klaar voor gebruik. Gebakken in boter en wat olijfolie en vergezeld van gerookte zalm zijn ze lekker in een geïmproviseerd slaatje zoals dit.


Dit heb je nodig: ( voor 2 personen )
  • sla ( gewone of een mengeling van enkele soorten)
  • kerstomaatjes
  • lenteui (2)
  • 500 g groene asperges
  • 200 g gerookte zalm
  • vinaigrette of olijfolie en balsamicoazijn
  • verse peper en zout 
  • boter en olijfolie om te bakken
bereiding
  • was de sla, tomaatjes, lenteui en de asperges
  • schil het onderste derde deel van de asperges en snij ze in drie stukken
  • verdeel de zalm  in sliertjes
  • leg de sla op een bord
  • bak de asperges in de boter met wat olijfolie en kruid met peper en zout
  • laat ze enkele minuten bakken, voeg dan de in stukken gesneden lenteuitjes erbij en laat nog een paar minuutjes bakken
  • verdeel de asperges en uitjes over de sla op het bord
  • leg er de zalmsliertjes over en de gehalveerde tomaatjes
  • kruid met verse peper 
  • dien, indien gewenst, op met een vinaigrette naar keuze of met enkele druppels olijfolie en balsamicoazijn






Kalkoen in kerrie met gevuld appeltje (voor 4 pers.)          

800 g kalkoengebraad of kalkoenhaasje
4 kleine appels
50 g bleke rozijnen
5 gedroogde abricozen
1/2de citroen
2 sjalottes
1,5 dl sherry
6 dl lichte room
1 blokje kippenbouillon
1/2de buisje saffraandraadjes
1 koffielepel kerry
2 eetl boter
1 eetl zonnebloemolie
instantsausbinder


Bereiding:
  • Snij de abricozen in kleine stukjes
  • Laat ze samen met de rozijnen enkele uren wellen in de sherry. Laat uitlekken en hou de sherry bij.
  • Snij het vlees in kleinere blokken
  • Snij de sjalotten in fijne reepjes
  • Verhit de vetstof en kleur de blokken vlees aan alle kanten goudbruin.(niet garen)
  • Haal het vlees uit de pan en schik in een ovenschotel
  • Laat de sjalotten bakken in dezelfde pan
  • Blus met de sherry
  • Voeg de room toe samen met het bouillonblokje, de kerry en saffraan
  • Laat alles roerend doorkoken en bind met de instantsausbinder
  • Giet de saus over het vlees en laat rusten
  • Snij het hoedje van de appels, laat het steeltje eraan, verwijder het klokhuis en hol een beetje verder uit. Snij een heel klein stukje af van de onderkant zodat de appel beter blijft staan.  Strijk hem in met gesmolten boter en prik enkele keren in de schil. Besprenkel de appel aan de binnenkant met citroensap. Zet ze in een ingevette ovenschotel en vul ze met de rozijnen en abricozen. Zet het hoedje er terug op.
  •  Schuif de appels in de oven van 200° C en laat 40 min bakken. Laat het vlees in de oven (200°) 20 à 25 min bakken (afhankelijk van de dikte van het vlees
  • Is de saus te lopend na het bakken, voeg dan een beetje instantsausbinder toe en laat even doorkoken
  • Dien op met kroketjes of denappeltjes.


vanille bavarois met mangosaus ( voor 5 à 6 pers.)


250 ml melk
2 eidooiers
1 zakje vanille suiker
90g suiker
20 g puddingpoeder vanille
250 ml room
200 ml mangosap
1 afgestreken koffielepel maïzena



Bereiding:
  • los de maïzena op in een beetje sap
  • verwarm het sap , breng aan de kook en voeg de maïzena toe,laat kort koken.
  • laat afkoelen
  • breng de melk aan de kook
  • klop de eidooiers met de suiker en de vanillesuiker op
  • meng voorzichtig het puddingpoeder er onder
  • voeg dit mengsel toe aan de kokende melk en laat dit onder voortdurend roeren , kort koken
  • laat afkoelen en roer regelmatig om
  • klop de room op tot hij halfvloeibaar is meng voorzichtig onder de afgekoelde pudding
  • schenk in een glas een laagje mangosaus, een laagje bavarois, opnieuw een laagje saus en tot slot een laagje bavarois.
  • plaats enkele uren in de koelkast

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...