zondag 26 april 2020

Hartige bloemkooltaart met kaas

Deze hartige taart zonder deegbodem is een vegetarisch light versie van de bekende quiche.




Dit heb je nodig voor 8 stukken:

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kleine bloemkool ( ca. 600 g )
  • 1 kleine groene paprika
  • 1 kleine rode paprika
  • 3 el olie
  • zout en peper en een kleine koffielepel kurkuma
  • 150 g gruyère kaas
  • 6 eieren
  • 2 el maïzena
  • bakpapier
  • een quichevorm van 26 cm doormeter


Bereiding:
  • pel de ui en de knoflook en snij ze in stukjes
  • maak de bloemkool schoon en verdeel hem in roosjes
  • was de paprika's, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in fijne reepjes
  • verhit de olie in een grote pan en rooster daarin de bloemkool ca. 3 minuten
  • voeg de ui, look en paprika toe en bak ook ca. 3 minuten, neem van het vuur en laat wat afkoelen
  • breng op smaak met peper, zout en de kurkuma
  • was de peterselie, dep hem droog en hak hem fijn
  • rasp de gruyère, klop de eieren in een grote kom
  • meng de maïzena, de kaas en de peterselie er onder
  • breng op smaak met zout en peper
  • verwarm de oven voor 175°C hete lucht of 200°C electrisch
  • meng het eimengsel met het groentemengsel
  • bekleed de bakvorm met bakpapier en giet het mensel er in
  • bak ca. 40 minuten tot het eimengsel geslold is
  • neem voorzichtig uit de vorm en dien op, eventueel vergezeld van een slaatje


Recept : Koken en Genieten, De beste en lekkerste gezonde gerechten.

zondag 19 april 2020

Citroen tulbandjes

Een gemakkelijk en snel klaar te maken gebak. Bij gebrek aan tulbandvormpjes kan je deze vervangen door muffinvormpjes.



Dit heb je nodig: 
  • 12 kleine tulband- of muffinvormpjes
  • 150 g zachte boter + extra voor de vormpjes of een vetspray.
  • 40 ml melk
  • 3 eieren
  • 150 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 300 g bloem
  • 2 x een afgestreken 5 ml maatje bakpoeder of 2 koffielepels
  • 40 ml citroensap + extra voor de citroenglazuur
  • poedersuiker ( 100 à 200 g naar smaak )



Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 180°C
  • vet de vormpjes in met boter of gebruik een vetspray. Bestuik ze met bloem, voor silicone vormpjes is dit niet nodig
  • mix de boter met de suiker, voeg een voor een de eieren toe en meng goed
  • giet de melk en het citroensap erbij
  • meng de bloem met het bakpoeder, zeef dit over het beslag en spatel het er voorzichtig onder
  • voeg eventueel nog wat citroensap of melk toe tot het beslag in stukken van de spatel valt
  • vul de vormpjes voor twee derde met het beslag
  • laat ze 20 minuten bakken in de oven
  • controleer de gaarheid met een priem, laat eventueel nog enkele minuten bakken
  • haal de vormen uit de oven, laat 10 minuten rusten, haal ze uit de vormpjes en laat ze afkoelen op een rooster
  • meng voor het glazuur de bloemsuiker met het citroensap. Begin met enkele druppels, meng goed en voeg meer sap toe naar gelang de juiste dikte. Het glazuur mag zeker niet te vloeibaar zijn. Dit kan je naar eigen smaak bepalen, maak je een vast glazuur dan blijft het liggen in een dik laagje op de tulband bovenkant, een vloeibaarder glazuur zal langzaam langs de wanden aflopen.

dinsdag 14 april 2020

Tiramisu bol met mokkaspiegel

Door de coronatoestand dit jaar geen paasfeest met de kinderen en kleinkinderen. Maar een paasgebak mocht toch niet ontbreken. Een goede gelegenheid om mijn nieuwe bolvormige silicone bakvorm van Silikomart te testen. Ik vulde hem met een tiramisu en werkte deze af met een mokkaspiegel.



Dit heb je nodig: een silicone bakvorm met een inhoud van 1,5 l.

  • voor de vulling
  • 220 g mascarpone
  • 60 g amaretto
  • 4 blaadjes gelatine
  • 440 g slagroom
  • 70 g suiker 
  • 12 lange vingerkoekjes
  • enkele chocolade koffiebonen
  • 20 suiker
  • 50 g sterke espresso

  • voor de boterdeeg bodem: 
  • 200 g zachte boter
  • 130 g poedersuiker
  • 2 g zout
  • 1 ei
  • 340 g bloem

  • voor de mokkaspiegel
  • 65 g melk
  • 20 g glucose
  • 1,5 blaadje gelatine, geweekt in koud water
  • 150 g witte chocolade
  • mokkaextract


Bereiding:
  • de bodem:
  • meng de boter met de poedersuiker, het zout en het ei
  • meng er kort de bloem onder tot een homogeen deeg
  • rol het deeg uit tot een dikte van 2,5 cm
  • leg het uitgerolde deeg op een bakmatje en druk er met een ring van 18 cm een cirkel uit, laat de ring zitten
  • verwijder het overtollige deeg ( je kan het 1 week bewaren in de koelkast of langer in de diepvries)
  • bak de bodem op 180° C ongeveer 20 minuten
  • plaats het bakmatje op een rooster, laat afkoelen en verwijder het matje en de ring
  • de tiramisu vulling:
  • meng de 20 g suiker met de espresso
  • week de gelatine in koud water
  • roer de amaretto met de mascarpone tot een glad mengsel
  • klop de slagroom met de suiker halfvast 
  • verwarm 1/4 van de mascarpone op en los hierin de gelatine op
  • voeg de rest van de mascarpone toe en meng goed
  • schep de slagroom onder het mengsel
  • giet ongeveer 1/3 van de crème in de bolvorm en wrijf de crème uit langs de wanden
  • dompel een voor een de koekjes in de koffie en leg ze tegen elkaar aan op de crème maar niet tegen de wand van de vorm
  • bedek de koekjes met een laag crème en schik er weer wat in koffie gedrenkte koekjes op 
  • vul de vorm verder met de crème en strijk deze glad met de vorm  
  • zet de gevulde vorm in de diepvriezer tot volledige verharding, desnoods een nacht


  • de mokkaspiegel:
  • breng de melk en de glucose aan de kook
  • neem de pan van het vuur en los er de gelatine in op
  • giet dit op de witte chocolade en roer tot de chocolade geheel gesmolten is
  • voeg ongeveer 1 theelepel mokkaextract toe en meng goed. Voeg naar smaak meer mokka toe en roer goed
  • leg de gebakken bodem op een rooster boven een zuiver bakblik
  • ontvorm de tiramisu en zet hem op de bodem





  • controleer de temperatuur van de mokkaspiegel, verwarm hem indien nodig tot 35°C en giet hem over de tiramisubol ( de rest van de spiegel kan meerdere dagen in de koelkast bewaard worden
  • laat uitlekken en opstijven
  • zet het gebak op een taartschotel en versier eventueel met enkele chocolade koffieboontjes





Inspiratie voor het recept: Basic taarten. Christophe Declercq

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...