- 250 ml melk
- 40 g verse gist
- 500 g bloem
- 60 g suiker
- 50 g zachte boter
- zout
- 2 eieren
- 4 el maïszetmeel
- 4 el suiker
- 1 kg mirabellen
- 100 g koude boter
- 150 g bloem
- zout
- 4 el honing
- eventueel wat bloemsuiker voor de afwerking
Bereiding:
- verwarm de melk een beetje en los er de gist in op. Voeg er 4 el bloem aan toe en roer alles onder elkaar tot een dikke brei, meng er 20 g suiker bij en laat het mengsel een half uur rijzen
- voeg de rest van de bloem, 40 g suiker, een mespunt zout, de eieren en de zachte boter toe en kneed alles met de kneedhaken tot een glad deeg
- laat het deeg nog eens 60 minuten rijzen
- verwarm de bakoven tot 200 °C of 180°C hete lucht
- kneed het gerezen deeg door op een met bloem bestoven werkvlak
- bekleed een bakblik met bakpapier
- rol het deeg uit en leg het op het bakblik
- meng de 4 el suiker met de 4 el maïszetmeel en strooi dat uit over het deeg
- was de mirabellen, halveer ze, verwijder de pit en leg ze dicht tegen elkaar op het deeg
- kneed voor de crumble 150 g bloem, 100 g koude boter in stukjes, een mespunt zout en de honing tot een kruimelig deeg en strooi het over de mirabellen
- laat de mirabellen plaatkoek in 30 minuten goudbruin bakken
- laat het gebak afkoelen en bestrooi eventueel voor het opdienen met bloemsuiker
Recept; Lisa, Kochen Backen : Sweet Dreams. september/oktober 2011