Eigenlijk is dit een typisch herftstgebak maar ik heb deze tulband ook alweer een tijdje geleden gebakken en is het dus tijd voor publicatie. En, laat dan de lente maar komen.
Dit heb je nodig: voor het deeg
- 250 g boter
- 180 g suiker
- 1 pakje vanillesuiker
- 4 eieren
- 250 g bloem
- 1 pakje bakpoeder
- 50 g maïszetmeel
- 100 g gemalen walnoten
- 100 g melkchocolade
- 100 g witte chocolade
- enkele walnoothelften
- klop voor het deeg de boter, de suiker en de vanillesuiker schuimig op
- voeg al kloppende één voor één de eieren toe
- schep de bloem, het bakpoeder en het maïszetmeel onder het boter-eiermengsel
- maal de walnoten en meng ze onder het deeg
- verwarm de oven voor op 180°C of 160°C warme lucht
- vet een tulbandvorm in, bestuif hem met bloem en verdeel het deeg in de vorm, strijk het glad
- bak de tulband 50 à 60 minuten of tot een ingestoken priem er droog uitkomt
- laat na het bakken de vorm op een rooster afkoelen en los het gebak dan voorzichtig uit de vorm
- laat volledig afkoelen op een rooster
- smelt de chocolade in een pannetje au bain-marie, roer goed
- giet de gesmolten chocolade over de afgekoelde tulband; versier met de walnoten en laat verder opstijven