vrijdag 29 maart 2013
Artist Anja
Super fier en het vermelden waard: Ons Anja stelt haar werken tentoon in een galerij in New York.
http://www.anjav.com/
dinsdag 26 maart 2013
Brood met zonnebloem- en pompoenpitten
Omdat ik nog zonnebloem- en pompoenpitten in voorraad had en omdat ik niet altijd hetzelfde brood wil bakken werd het vandaag dit brood.
Dit heb je nodig voor 1 groot brood:
- 500 g bloem
- 300 g water
- 10 g gist
- 8 g zout
- 10 g vetstof
- 60 g zonnebloempitten
- 20 g pompoenpitten
bereiding: (met de machine)
- los de gist op in het water
- start de machine en voeg langzaam een derde van de bloem, het zout en dan de rest van de bloem toe
- voeg de vetstof toe als het deeg gevormd is
- laat de machine gedurende 8' in een trage versnelling kneden
- voeg dan de pitten toe, vorm een bol en laat 30 ' rijzen
- druk het deeg plat en bol het opnieuw op
- laat de bol 15 ' rijzen
- vorm het brood lang of rond en leg het op een ingevette bakplaat of in een ingevette bakvorm
- dek het af met een doek met plasticfolie erover en laat nog 60 ' rijzen
- bak het af op 220 ° C gedurende 45 '
recept: Basic broodjes en koeken. Frank Deldaele
zondag 24 maart 2013
Spaanse appeltaart
Waarom een " Spaanse " appeltaart, het is me een raadsel maar zo geeft het recept het weer.
Dit heb je nodig :
bereiding:
recept uit: " Het supperdikke taartenboek " (special) van " koken en genieten "
In plaats van een sprinvorm gebruikte ik een taartvorm met losse bodum.
Dit heb je nodig :
- boter voor de springvorm
- 800 g appels
- 5 el rum
- 200 g zachte boter
- 200 g suiker
- 1 tl kaneel
- 4 eieren
- 200 g bloem
- 1 tl bakpoeder
- 125 gemalen hazelnoten
- 2 el cacaopoeder
- 200 g poedersuiker
- 2 el citroensap
- 2 el nougatine
bereiding:
- vet een springvorm , 26cm doorsnede in
- schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd ze in kleine stukjes en bedruppel de appelstukjes met 4 el rum. Laat ze ca. 30 ' trekken
- roer de boter, de suiker, de kaneel met de mixer tot een crème
- roer de eieren één voor één erdoorheen
- meng de hazelnoten, het bakpoeder en de cacao in kleine hoeveelheden door de crème
- voeg de stukjes appel toe
- strijk het beslag in de vorm
- bak de appeltaart in een voorverwarmde oven van 175° ongeveer 1 uur
- laat hem in de vorm afkoelen
- roer de poedersuiker, 1 el rum, het citroensap en 1-2 el water glad
- strijk het glazuur over de taart
- strooi de nougatine over de taart
- laat de taart drogen
recept uit: " Het supperdikke taartenboek " (special) van " koken en genieten "
In plaats van een sprinvorm gebruikte ik een taartvorm met losse bodum.
dinsdag 19 maart 2013
Craquelé eitjes in een craquelé schaal
Met de techniek van het craqueleren maak je van doodgewone piepschuimeitjes een niet alledaagse (tafel)decoratie. Met de decoupage techniek, het uitknippen en opplakken van motiefjes uit stof of papier en daar bovenop als eindafwerking enkele lagen hoogglansvernis krijg je weer een ander resultaat.
De eitjes pronken in een zelfgemaakte schaal uit stof en harsgips die dan weer is afgewerkt met craquelure vernis. Hoe je de beide craqueleer technieken toepast zie je hier.
Het ene jaar geef ik de voorkeur aan deze eitjes, uitgestald in een schaal of met een lintje opgehangen in een paasboom of kies ik voor de gouden eieren.
Het ene jaar geef ik de voorkeur aan deze eitjes, uitgestald in een schaal of met een lintje opgehangen in een paasboom of kies ik voor de gouden eieren.
maandag 11 maart 2013
tafeldecoratie in retro stijl
Deze bloemen decoratie in retrotasjes sierden gisteren de tafels in de plaatselijke zaal voor het ontbijt ten voordele van broederlijk delen.
Dit soort kop met schoteltje kan je aan een voordelig prijsje kopen in de kringwinkel.
idee: Chris Vandenhoof
Dit soort kop met schoteltje kan je aan een voordelig prijsje kopen in de kringwinkel.
idee: Chris Vandenhoof
zondag 10 maart 2013
Mousse van gerookte forel
Zoek je een fris voorgerechtje dan is mousse van gerookte forel met erwtencoulis, venkel en tomaat wel heel geschikt. Je kan het volledig vooraf klaarmaken.
Dit heb je nodig:
Dit heb je nodig:
- 300 g gerookte forelfilet
- 1 potje zalmeitjes
- 2 tomaten
- 1/2 venkel
- een takje dille
- 1/4 bosje bieslook
- 2 dl slagroom
- 1 dl fisfumet
- 4 gelatineblaadjes ( 8 g )
- cayennepeper
- 250 g diepvrieserwten
- 1 dl groentebouillon
- 1 dl droge witte wijn
- 1 dl slagroom
- fleur d'Ardeche ( kruidenmengeling van oregano, zeezout, citroenzeste, zongedroogde tomaten, suiker...)
bereiding:
- week de gelatineblaadjes ongeveer 10' in koud water en los ze op in de warme fisfumet. Laat wat afkoelen.
- hak de forelfilets fijn in de keukenrobot
- meng er de visfumet onder en breng op smaak met cayennepeper
- klop de room lobbig en spatel onder de vis
- laat de mousse opstijven in de koelkast
- maak de venkel schoon, snijd in blokjes en blancheer in lichtgezouten water. Verfris onder koud, stromend water
- ontvel en ontpit de tomaten en snijd het vruchtvlees in blokjes
- breng de groentebouillon, witte wijn en room aan de kook met de erwten. Laat een minuut doorkoken en pureer. Breng op smaak met fleur d'Ardeche en zeef de coulis.
- vorm met twee eetlepels quenelles van de forelmousse, schik op borden en werk af met de zalmeitjes.
- schik de groenteblokjes ernaast en werk af met de erwtencoulis
recept: kvlv " feest " Culinair
In plaats van quenelles heb ik vormpjes gevuld met de forelmousse en na opstijven op de borden gestort.
De zalmeitjes verving ik door foreleitjes en de bieslook door fijne ringetjes lenteui.
De hoeveelheid ingrediënten voor de forelmousse is ruim voldoende voor 6 personen.
Voor de erwtencoulis nam ik de helft van de aangegeven hoeveelheid en dat volstaat ook voor 6 personen.
zaterdag 9 maart 2013
Tafeldecoratie met gips
Gisteren avond hadden we vrienden uitgenodigd voor een etentje. Als tafeldecoratie maakte ik kleine kaarshoudertjes en een langwerpig mandje voor een bloemstuk. Beiden gemaakt uit draden en porceleingips.
Dit heb je nodig voor de kaarshoudertjes:
werkwijze:
Dit heb je nodig voor de kaarshoudertjes:
- 500 g porceleingips of harsgips
- 4 piepschuim eitjes, 7 cm diameter
- plasticfolie, zakbinders, satéstokje
- materiaal om het gips aan te maken: plastic doos, borrelglaasje of klein maatbekertje om af te meten, roerstaaf, gietbekertje,emmertje
- tafelbeschermer, latex handschoenen, schort
- 4 glazen, 5cm diameter
- dun katoenen garen, type haakkatoen, of borduurgaren
- rechthoekige glazen vaas ( voor het bloemenmandje)
werkwijze:
- wikkel de piepschuimeitjes in plasticfolie waarbij je aan de onderkant van het ei het overtollige plastic samen vastdraait met een zakbinder
- zet het ei op een glas
- meng in de plastic doos 2 maatjes gips met 1 maatje water tot een homogeen mengsel
- knip het garen in stukken van 15 cm tot 25 cm lengte
- haal de draden één voor één door het gipsmengsel, trek ze lichtjes tussen de vingers om overtollig gips weg te halen. Schik deze draden op het ei tot het ei bedekt is tot aan het breedste deel
- laat 30 minuten drogen en verwijder dan het ei
- duw waar nodig, met een satéstokje, het overtollige gips tussen de draden weg
- Maak op dezelfde manier de andere eitjes
Werkwijze mandje voor bloemstuk:
- wikkel de glazen vaas in plasticfolie en zet ze omgekeerd op tafel
- bedek de bodem en max. 3 cm van de wand met draden zoals je dat deed op de eitjes
- giet voor extra versteviging een deel gips op de bodem van de vaas
- laat 30' drogen, neem de vaas weg en laat het mandje drogen
Om het mandje te vullen met bloemen bescherm je de bodem met plasticfolie en daarop sisalvezels.
Leg hierop een blok oasis (nat) : 3cm hoog en met de breedte van het mandje
dinsdag 5 maart 2013
Veenbessen-sinaasappelmuffins
Ik heb iets met muffins. Het deeg is in een handomdraai klaar en heel geschikt voor een kleine tractatie. Dus als je weinig tijd hebt en toch snel iets wil bakken kies dan voor muffins.
Dit heb je nodig voor 12 stuks:
Bereidingswijze:
recept: kvlv Feest ! Culinair.
Dit heb je nodig voor 12 stuks:
- 50 g gedroogde veenbessen
- 1 dl vers sinaasappelsap
- 2 eetlepels honing
- 2 theelepels zeste van een onbehandelde sinaasappel
- 250 g bloem
- 2,5 theelepel bakpoeder
- 60 g suiker
- 1 dl karnemelk
- 2 eieren
- 50 g gesmolten boter
Bereidingswijze:
- laat de gedroogde veenbessen een half uurtje weken in het sinaasappelsap, de honing en de sinaasappelzeste
- zeef de bloem in een kom en roer het bakpoeder en de suiker erdoor
- maak een kuiltje en meng hierin de melk met de eieren en gesmolten boter
- schep alles door elkaar. Doe dit niet te lang, het beslag moet wat klonterig blijven
- meng het sinaasappel-veenbessenmengsel onder het deeg
- zet 12 papieren muffinvormpjes in een muffinplaat en vul ze voor 3/4de met het deeg
- Bak in ongeveer 20 ' goudbruin in een voorverwarmde oven van 200°C
In plaats van bloem en bakpoeder gebruikte ik zelfrijzende bloem.
recept: kvlv Feest ! Culinair.
zondag 3 maart 2013
Bretoense appeltaart
Verschillende soorten appeltaarten passeerden mijn oven en smullende mondjes maar deze appeltaart staat toch wel op nr.1 als ik er een " lekker " waarde moet aan geven.
Dit heb je nodig :
1. voor het vetdeeg:
Ik gebruikte een taartring van 24 cm doormeter. Ter vervanging kan je ook een gekartelde taartvorm nemen
De hoeveelheid deeg is ruim voldoende maar voor de vulling nam ik de helft meer van ingrediënten.
5 appels heb je toch wel nodig.
Deze taart is ook lauw opgediend lekker met een bolletje vanilleijs
Dit heb je nodig :
1. voor het vetdeeg:
- 250 g bloem
- 125 g boter
- 125 g suiker
- 1 ei
- snuifje zout
- vanille
bereiding:
- schep de bloem in een cirkel op een werkvlak
- plaats de zachte boter, de suiker, het ei , het zout en de vanille in het midden
- vermeng dit alles kort met de bloem tot een homogeen deeg
- wikkel het deeg in plasticfolie en leg enkele uren in de koelkast
2. voor de vulling:
- 35 g gesmolten boter
- vanille
- 60 g suiker
- 2 eidooiers
- 10 g aardappelzetmeel
- 3 à 4 appels
- een beetje amandelbroyage ( 50% amandelpoeder + 50% suiker)
- abricozenconfituur voor de afwerking
- bloemsuiker
bereiding van de taart:
- neem een metalen ring van 16 cm doorsnede en bestrijk de binnenkant met gesmolten boter
- rol het vetdeeg uit tot ongeveer 2,5 mm dik, leg volledig over de ring en druk voorzichtig aan
- zet de ring op een bakplaat met bakpapier en prik de vetdeegbodem een aantal keren in met een vork
- strooi een beetje amandelbroyage op de bodem
- schil de appels,snijd in blokjes van ongeveer 1 cm en strooi deze op de bodem
- meng de ingrediënten in bovenstaande volgorde met elkaar en verdeel deze over de taart
- bak op 180°C in 40 à 45 minuten, ontvorm en laat afkoelen
- breng wat abricozenconfituur aan de kook en strijk die over de taart
- bestrooi de taartrand met bloemsuiker
recept uit " Basis gebak en taarten " van C. Declercq.
De hoeveelheid deeg is ruim voldoende maar voor de vulling nam ik de helft meer van ingrediënten.
5 appels heb je toch wel nodig.
Deze taart is ook lauw opgediend lekker met een bolletje vanilleijs
Abonneren op:
Posts (Atom)