zondag 28 februari 2021

Cake met avocado en limoen

Originele bakrecepten wil ik altijd graag uitproberen. Deze cake met avocado en limoensap is verrassend lekker en smeuïg. Het recept vond ik in het tijdschrift 'Sweet Dreams' waarop ik geabonneerd ben en dat ik al van 2012 koop als we in Duitsland op vakantie zijn. Het is een verzorgd tijdschrift met prachtige foto's en een degelijke uitleg. En, het bulkt van de aparte baksels.



Dit heb je nodig: 
  • een cakevorm van ca. 30 x 15 cm
  • 1 avocado
  • 1 limoen
  • 225 g zachte boter
  • 200 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 mespunt zout
  • 4 eieren
  • 350 g bloem
  • 50 g gemalen amandelen
  • 1 zakje bakpoeder
  • 50 ml melk
  • boter en bloem voor de cakevorm
  • voor het glazuur en de afwerking:
  • 200 g poedersuiker
  • 2 limoenen
  • 50 g gemalen pistachenoten


  • Bereiding:
  • vet de vorm in en bestuif hem met bloem
  • verwarm de oven voor op 175 ° C boven- en onderwarmte of 150° hete lucht
  • halveer de avocado, verwijder de pit en de schil. 
  • pureer het vruchtvlees met het sap van 1 limoen
  • klop de boter, de suiker, vanillesuiker en het zout luchtig
  • voeg de eieren één voor één al kloppende erbij
  • meng de bloem, het amandelmeel en het bakpoeder
  • roer het bloemmengsel, de avocado en de melk afwisselend onder de eiermassa
  • giet het deeg in de vorm en bak ongeveer 1 uur.
  • als het gebak te veel bruint tegen het einde van de baktijd, bedek het dan met alufolie
  • laat de cake wat afkoelen in de vorm en stort hem dan op een rooster, laat volledig afkoelen 


Afwerking:
  • giet het sap van 2 limoenen  op de poedersuiker, meng goed tot een dikvloeibaar glazuur en voeg eventueel wat poedersuiker toe als het mengsel te vloeibaar is
  • giet het limoenglazuur over de cake en bestrooi met de gemalen pistachenoten.

Recept: Sweet Dreams . Januari - februari 2021






donderdag 18 februari 2021

Chocolade drip-biscuit met Zwitserse boterroom.

 Op 13 februari mocht kleindochter Klara 16 kaarsjes uitblazen. Omdat het de dag voor Valentijn was bakte ik voor haar een wat meer romantisch gebak, in het roze en met hartjes. De Zwitserse boterroom is bijzonder luchtig want hij is gemaakt op basis van meringue en door de toevoeging van de confituur krijgt hij een fruitig smaakje.



Het gebak heeft een doormeter van ongeveer 17cm en is ongeveer 12 cm hoog.

Dit heb je nodig: vier bakvormpjes van 17 cm doormeter en 1,5 cm diep of een springvorm van +/- 18 cm

  • Voor de biscuit:
  • 4 eieren
  • 120 g suiker
  • 60 g bloem
  • 48 g maïszetmeel
  • 12 g cacaopoeder

  • Voor de Zwitserse boterroom :     
  • 4 eiwitten
  • een mespunt zout
  • 300 g rode confituur
  • 400 g zachte boter
  • 125 g verse frambozen
  • chocolade pralines in hartvorm of naar keuze

  • Voor de chocoladedrip
  • 100 g smeltchocolade
  • 50 g slagroom
  • een klontje boter


Bereiding:
  • Voor de biscuit:
  • smeer een beetje vetstof op de bodem van de bakvormen en beleg met bakpapier
  • meng de eieren met de suiker en verwarm al kloppend tot 37°C
  • klop koud tot een stevig en luchtig beslag
  • zeef de bloem, het maïsmeel en de cacaopoeder, doe dit 3 keer voor een goede menging
  • spatel voorzichtig het bloemmengsel door het beslag
  • verdeel het beslag over de vier bakvormen of giet het in de springvorm
  • verwarm de oven voor tot 200°C en bak ongeveer 8 minuten, voor de springvorm bak je op 180°C en laat ongeveer 30 à 35' bakken. Controleer de gaarheid met een priem. Daar mag geen deeg meer aankleven
  • Laat het gebak afkoelen op een rooster

  • Voor de Zwitserse boterroom
  • klop de eiwitten met het zout stijf
  • kook de confituur en zeef hem
  • giet de hete confituur al kloppende op het eiwit
  • klop verder tot alles is afgekoeld tot kamertemperatuur
  • Verdeel de boter in kleine stukjes en klop ze geleidelijk onder de roze eiwitmassa
  • klop alles op tot de boter goed is opgenomen en de room luchtig is

Afwerking:
  • Als de biscuit gebakken wordt in een springvorm, snijd hem dan horizontaal in vier gelijke delen
  • leg één biscuit schijf op een schaal en bestrijk die met de boterroom, +/- 1 cm dik
  • leg de tweede schijf erop, bestrijk die ook weer met een even dikke laag en duw er de frambozen in. Houd er enkele apart voor de afwerking. Herhaal dit met de overige gebakringen maar dan zonder frambozen
  • .bestrijk de bovenkant en de biscuit rondom met botercrème
  • doe de rest in een spuitzak met een spuitmondje naar keuze en houd leg deze opzij
  • bereid de chocoladedrip: smelt de chocolade met de slagroom en meng er de boter onder
  • giet met een lepel de chocolade op de bovenrand van het gebak en laat hem ervan af lopen
  • spuit dikke toeven room op de biscuit en versier met de overgebleven frambozen en de pralines. 

woensdag 10 februari 2021

Madeleines met limoen, framboos en ruby chocolade

 Omdat ik wel eens madeleines wilde bakken zocht ik op het internet naar mogelijke bakvormen . Zo vond ik een madeleine bakplaat in de vorm van en sint-Jacobs schelp. Waarom kiezen voor de traditonele vorm? Deze schelpmodelletjes vond ik wel apart, dus schafte ik ze aan en daarbij ook een silicone vorm voor traditionele mini-madeleintjes. 



Het recept voor 'madeleines met limoen ' komt van Roger van Damme, voor Njam.  Ik voegde nog iets extra's toe. In elk vormpje duwde ik een framboos en werkte de gebakjes af met ruby-chocolade





Voor het glazuur smelt je 120 g ruby-chocolade met 1 eetlepel kokosolie (bij gebrek aan, gebruikte ik maïsolie)  in een pannetje, au bain-marie. Eenmaal de chocolade goed gesmolten en vloeibaar, bestrijk je de madeleines ermee met een kwast. Versier ze eventueel en een schilfer witte chocolade en een suikerparel.







Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...