donderdag 31 december 2015
Nieuwjaarswensen
Aan al mijn volgers en bezoekers van Creaymme wens ik een fijn eindejaar en voor 2016 alle geluk en alles wat je maar wensen kan.
maandag 28 december 2015
zaterdag 26 december 2015
Kersttafel in wit en zilver
Dit jaar koos ik voor een witte tafel met zilveren accenten. Op de borden rond de servetten een dennentakje met een zelfgebakken stervormig koekje.
Voor de kindjes een schuddebol |
Voor iedereen wens ik nog fijne eindejaarsfeesten.
donderdag 24 december 2015
Duo van speculaas
Dit duo, speculoosmousse en -ijs zal het dessert zijn op ons kerstfeest.
Dit heb je nodig voor 12 kleine glaasjes:
Aan alle bezoekers van mijn blog wens ik een zalig kerstfeest.
Dit heb je nodig voor 12 kleine glaasjes:
- 1 liter speculoosijs
- 3 eigelen
- 5 eiwitten
- 32 speculoosjes ( 28 koekjes voor de mousse)
- 2 el fijne suiker
- 25 g bloemsuiker
- 250 g mascarpone
- 100 ml room
Bereiding:
- maal 28 koekjes heel fijn
- klop de eigelen met de fijne suiker schuimig
- meng de mascarpone met het eigeelschuim
- meng de gemalen koekjes eronder
- klop de room op
- klop de eiwitten met de bloemsuiker stijf
- meng de opgeklopte room onder de koekjesmengeling en schep er dan voorzichtig de stijfgeklopte eiwitten onder.
- giet de mousse in een spuitzak en spuit hem in de glaasjes
- versier elk glaasje met een hoekje van de overgebleven koekjes
- maal de rest van de koekjes fijn
- schep in de andere potjes een bolletje ijs en strooi wat van de gemalen koekjes erover.
- zet het duo op een schaaltje en dien op
Aan alle bezoekers van mijn blog wens ik een zalig kerstfeest.
zondag 20 december 2015
Friands
Ze lijken op muffins deze gebakjes maar het beslag totaal anders. Ze zijn bijzonder luchtig en de voornaamste ingrediënten zijn amandelmeel, eiwitten, bloemsuiker en boter.
Dit heb je nodig voor ongeveer 36 stuks:
Dit heb je nodig voor ongeveer 36 stuks:
- 120 g amandelbroyage 50/50 ( = 50 % amandelen en 50 % poedersuiker )
- 100 g poedersuiker
- vanille
- 40 g bloem
- 100 g boter, gesmolten tot tegen het kookpunt
- 120 g eiwitten ( ongeveer 4 stuks )
- een bakvorm voor kleine muffins
Bereiding:
- meng de amandelbroyage, de poedersuiker, de vanille en de gezeefde bloem door elkaar
- spatel de gesmolten hete boter door het droge mengsel
- klop de eiwitten tot schuim en meng geleidelijk onder het beslag
- vet de bakvormpjes in en vul ze met twee derde met het beslag
- verwarm de oven voor op 200°C en bak af in 12 à 15 minuten
Recept: Basic patisserie, auteur Christophe Declercq
woensdag 16 december 2015
Theelichtjes met glitters
Theelichtjes zijn eenvoudig zelf te maken. Meer dan wat glazen, glittertjes en lijm heb je niet nodig.
Wat ik niet kan laten zien op de foto is het schitterende effect van de dansende vlammetjes in de glazen.
Wat ik niet kan laten zien op de foto is het schitterende effect van de dansende vlammetjes in de glazen.
Dit heb je nodig:
- glazen
- glittertjes
- transparant opdrogende lijm ( bvb boekbinderslijm )
- plat penseel ( ca; 2 cm breed )
Zo doe je het:
- neem een paar glazen en was ze zodat ze vetvrij zijn en droog ze goed
- strijk met een plat penseel wat lijm tegen de binnenwand van de glazen, doe dit niet te nauwkeurig en werk vanaf de bodem naar de bovenkant toe
- strooi wat glittertjes in de glazen en zorg er voor dat ze volledig het ingelijmde gedeelte bedekken, laat dan alles drogen
zaterdag 5 december 2015
Hartige bruine broodjes met spek en kaas
Met de vulling voor het bakken van hartige broodjes kan je gemakkelijk variëren. Deze keer koos ik voor spek en kaas maar je kan er even goed ui aan toe voegen of een vulling in zuiderse stijl maken met gehakte olijven en zongedroogde tomaatjes of pittige salami met olijven.
Ik maakte van het deeg een plat broodje met de vulling er boven op maar je kan de vulling ook in het deeg stoppen en er kleine broodjes van vormen.
Dit heb je nodig voor twee broodjes van ongeveer 25 x 15 cm:
- 300 g fijn tarwemeel ( of 150 g bloem en 150 g fijn tarwemeel)
- 180 g koud water
- 18 g verse gist
- 10 g boter
- 5 g zout
- 200 g gerookt spek
- 100 g gemalen kaas
Bereiding: (met de machine)
- los om te beginnen de gist op in de vloeistof
- start de machine en voeg langzaam een derde van de bloem, het zout en de rest van de bloem toe
- voeg de boter toe als het deeg is gevormd
- laat de machine gedurende ongeveer 5 minuten in een hoge versnelling kneden
- kneed tot je een dun vliesje kunt vormen
- bol het deeg op en laat tussen twee doeken en plasticfolie 30 minuten rusten
- sla het deeg plat en verdeel het twee stukken
- rol elk stuk uit met de deegrol en leg de platte stukken op een bakplaat
- laat opnieuw 30 minuten rijzen
- verdeel de spekstukjes over het deeg en bestrooi met de gemalen kaas
- laat nog 30 minuten rijzen
- bak gedurende 20 à 25 minuten in een voorverwarmde oven van 220°C
- laat de broodjes afkoelen op een rooster
Warm voor gebruik de broodjes enkele minuten op in de oven (200°C)
Recept: ( aangepast )
Basic brood . Frank Deldaele
donderdag 3 december 2015
Hasseltse speculaas
Deze speculaas is een Limburgs streekgerecht uit, hoe kan het ook anders, Hasselt. Waar andere speculaas hard is heeft deze soort een eerder zachte binnenkern en de koeken zijn ook dikker. Ik ben gek op deze speculaas en durf hem ook niet te dikwijls bakken want ik kan er niet afblijven. Maar nu zondag is het Sinterklaasfeest en dat is andere koek. Jawel, dan mag ik ze bakken. Ik leg de avond voor het grote feest voor de heilige man een briefje klaar met de volgende boodschap:
de speculaas en wafeltjes mag je aan andere kindjes geven want hier bakt oma deze lekkernijen zelf.
Groetjes,
Oma
Dit heb je nodig: voor 25 speculaasjes
- 100 g boter op kamertemperatuur
- 225 g bruine suiker
- 1 g zout
- 4 g kaneel
- 20 g eidooier (1)
- 50 ml koud water
- 12 g honing
- 375 g bloem
- 5 g alkali (ammoniumcarbonaat)
- 1 losgeklopt ei
- 25 g amandelschilfers
Bereiding:
- meng de boter in een kom met de suiker, het zout en de kaneel
- voeg de eidooier en het water toe
- meng de honing eronder
- zeef de bloem met de alkali
- meng alles zo kort mogelijk tot een samenhangend deeg
- wikkel het deeg in plasticfolie en laat 4 uur rusten in de koelkast
- verwarm de oven voor op 200°C
- haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in 25 gelijke stukken (ca. 30 g / stuk)
- maak van elk stukje een bolletje
- vorm er sandwichvormen van
- druk ze lichtjes plat en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier
- bestrijk ze met losgeklopt ei en druk er enkele amandelschilfers in
- bak ongeveer 20 tot 30 minuten af in de voorverwarmde oven
- de speculaas is gebakken wanneer hij terugveert als je er in het midden lichtjes op drukt
- wanneer er nog een kuiltje achterblijft, is de kern nog niet voldoende uitgebakken
- haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster
- Ik gebruikte 100 g kandijsuiker en 125 g bruine suiker
- De oventemperatuur verlaagde ik naar 180°C en de koeken bakten 20 minuten
- Alkali: is een soort bakpoeder. Het zorgt er voor dat het deeg sterk in de hoogte rijst en geeft aan het gebak een grove structuur. Verkrijgbaar bij de apotheek.
Recept: Bakboek, de klassiekers.
Eric van den Hende / Piva
dinsdag 1 december 2015
Slim toch ?
Kleinzoon Jan (6) blijft logeren. Zijn papa vraagt hem om zijn pyjama aan te doen en flink begint hij eraan.
Dat is raar merkt papa op, thuis kan je dat toch niet alleen!
Jawel papa, zegt Jan. Maar papa, niet tegen mama zeggen hè
Dat is raar merkt papa op, thuis kan je dat toch niet alleen!
Jawel papa, zegt Jan. Maar papa, niet tegen mama zeggen hè
Abonneren op:
Posts (Atom)