vrijdag 31 juli 2015

Appel-rozentaartjes met bladerdeeg

Ergens op een blog zag ik deze mini-taartjes en omdat ze zo eenvoudig zijn liet ik ze maken door mijn kleindochters Lena en Klara. Ze vragen geregeld om nog eens te mogen bakken en dit vond ik een passend gerecht voor hen.  


Dit heb je nodig voor ongeveer 12 roosjes:

  • 2 vellen bladerdeeg
  • 2 appels met rode schil
  • een vel aluminiumfolie
  • een muffin bakvorm met 12 holtes
Bereiding:
  • snijd stroken van 5 cm breed van het bladerdeeg
  • was de appels en verwijder met een appelboor het klokhuis 
  • snijd de appels in fijne schijfjes van 2 mm dikte, dit gaat het gemakkelijkst met een mandoline
  • leg halve appelschijfjes op het deeg zoals je ziet op de foto:

  • vouw het deeg over de appelschijfjes:
  • strijk met een bakpenseel wat water op het begin en einde van de deegvouw en begin het deeg op te rollen:
  • leg de rolletjes in de holtes van een muffin bakvorm

  • verwarm de oven voor op 200°C en bak de appelroosjes
  • dek na 5 minuten bakken de plaat af met aluminiumfolie want de dunne appelschijfjes verbranden snel
  • laat nog 15 minuten verder bakken
  • laat de gebakjes afkoelen op een rooster

zondag 26 juli 2015

Taart met nectarines en frangipane

Nu het volop zomer is zou het zonde zijn om geen gebruik te maken van vers fruit in gebak. Deze taart heeft een krokant deeg en de vulling bestaat uit een laagje frangipane bedekt met schijfjes nectarine. 


Dit heb je nodig voor een taartvorm van ca. 24 cm doormeter:
  • 225 g bloem
  • 80 g poedersuiker + een beetje om te bestrooien
  • 125 g boter in kleine blokjes gesneden
  • 1 eigeel
  • 1 el koud water 
  • 2 nectarines
voor de frangipane:
  • 100 g zachte boter
  • 90 g amandelpoeder
  • 110 g bloemsuiker
  • 35 g bloem
  • 2 eieren

Bereiding:
  • meng en kneed de bloem, de suiker, de boter, het eigeel en het water tot een  homogeen geheel
  • vorm een bol van dit deeg, verpak het in vershoudfolie en leg het 30 minuten in de koelkast
  • meng de ingrediënten voor de frangipane goed onder elkaar
  • haal het deeg uit de koelkast, rol het uit en leg het in een beboterde taartvorm. Snij het overhangend deeg langs de rand weg en zet het zo nog 20 minuten in de koelkast
  • verwarm de oven voor tot 180°C 
  • bedek het deeg met bakpapier, bedek met bakparels ( of gedroogde bonen, erwten, rijst...)
  • bak de taart 15 minuten, verwijder dan het papier met de vulling en laat nog 10 minuten bakken
  • neem de taart uit de oven, verdeel de frangipane over het deeg en leg er de in partjes gesneden nectarines op
  • bak de taart 40 minuten
  • laat het gebak 10 minuten afkoelen in de vorm, verwijder dan de bakvorm en koel af op een rooster
  • bestrooi de taart met poedersuiker

  • in het originele recept werden perziken gebruikt i.p.v. nectarines
  • ik gebruikte een taartring van 24 cm en 2 cm hoogte, geplaatst op een bakmat
  • voor het deeg gebruikte ik het hele ei en liet het water weg
  • ik bakte de taart 20 minuten op 180°C onder- en bovenwarmte en dan nog 20 minuten op 170°C hete lucht
recept: Campagne Gourmande ( juni - juli - augustus 2015)

zondag 19 juli 2015

Griekse yoghurtcake met zomerfruit

Het recept voor deze cake vond ik heel toevallig op het blog van Bijaranka. Hier worden alleen blauwe bessen aan het beslag toegevoegd maar omdat ik er niet voldoende in voorraad had gebruikte ik dan maar wat er wel was. Het 'zomerfruit' in deze cake werd dan: 1 nectarine, 3 abrikozen en een handvol blauwe bessen. Maar wat je ook aan fruit toevoegt, dit kan niet fout gaan. Het fruit en de yoghurt zorgen voor een smeuïg resultaat.


Dit heb je nodig:

  • 200 g zelfrijzende bloem
  • 175 g Griekse yoghurt
  • 215 g suiker
  • 3 eieren
  • 80 ml zonnebloemolie
  • vanillearoma
  • snufje zout
  • 1 nectarine, 3 abrikozen en een handvol blauwe bessen 

Bereiding:
  • was het fruit, verwijder de pit van de abrikozen en de nectarine en snijd ze in kleine blokjes
  • klop de eieren met de suiker tot een luchtig mengsel, voeg de olie en de yoghurt toe en meng goed
  • roer er de bloem onder met het vanillearoma en het zout
  • schep de helft van het fruit onder het deeg
  • giet het cakedeeg in een beboterde cakevorm en leg de rest van het fruit er vanboven op
  • bak de cake in een voorverwarmde oven van 180°C voor ongeveer 60 minuten of tot hij gaar is
  • laat het gebak een tiental minuten rusten in de vorm en stort de cake dan op een rooster en laat afkoelen




  • In het originele recept wordt gewone bloem gebruikt met een half zakje bakpoeder.
  • ik bakte de cake in een vierkante vorm 
  • de cake heeft 10 minuten langer moeten bakken: controleer altijd aan het einde van de baktijd of een priem die je in het midden van de cake steekt, er droog uitkomt. 
  • Als je het originele recept met blauwe bessen wil volgen dan gebruik je 120 g bessen

dinsdag 14 juli 2015

Het hoekje !

Wij passen op Nora, onze jongste kleindochter van 3. Opa speelt veel met haar maar hij plaagt haar ook  al eens graag. Aan de ontbijttafel vertelt ze het aan mama. En plots heeft ze er de oplossing voor want ze verdedigt zich met: opa, als je niet braaf bent dan heb ik een hoekje voor jou ! ( strafhoekje )

zondag 12 juli 2015

Frambozen-chocoladetaart met karamel

Dat frambozen en chocolade een geslaagde combinatie is dat wist ik al. Maar deze twee samen met karamel, dat wilde ik wel eens testen.


dit is een taartje voor 6 personen met een doormeter van 20 cm.

Dit heb je nodig:

  • kant en klaar kruimeldeeg
  • 300 g frambozen
  • 200 g pure chocolade
  • 50 g gezouten boter
  • 25 cl room
  • 80 g poedersuiker ( + een beetje om te bestrooien)

Bereiding:
  • vet de taartvorm in en leg het deeg erin
  • bedek het deeg met bakpapier en vul de vorm met bakparels ( of gedroogde bonen, erwten,...)
  • bak de taart 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C
  • verwijder het papier en de voorlopige bakvulling; laat de taart afkoelen
  • plet met een vork 50 g frambozen
  • bereid een karamel: verwarm de rest van de suiker in een pan op hevig vuur zonder te roeren
  • als de karamel klaar is, neem de pan van het vuur en voeg 5 cl room en de boter er aan toe en meng
  • voeg de geplette frambozen bij het karamelmengsel en meng
  • strijk dit mengsel uit op de taartbodem
  • rasp de chocolade boven een kom
  • breng de rest van de room aan de kook en giet dit over de chocolade
  • laat 1 minuut rusten en meng dan alles snel
  • giet de chocolade over het karamel-frambozen mengsel
  • verdeel de frambozen over de chocolade
  • bestrooi eventueel de rand van de taart met poedersuiker

  • als ik deze taart nog eens zou maken dan zou ik zeker het deeg zelf maken. Dat vind ik toch veel lekkerder.  Hier vind je het recept voor het vetdeeg.
  • i.p.v. gezouten boter gebruikte ik gewone boter en een snuifje zout
recept:Cuisine Actuelle ( hors-série) juli - augustus 2015

donderdag 9 juli 2015

Bladerdeegtaart met courgettes en geitenkaas

Nu de grote hitte voorbij is durf ik weer gebruik maken van mijn oven. Er staan dan ook heel wat recepten voor hartige en zoete taarten te wachten om gemaakt te worden. Nieuwe recepten die ik vond in de tijdschriften die ik van onze vakantie in Frankrijk meebracht. Ik blader er nog dagelijks in terwijl ik al lezende geniet en tegelijkertijd mijn kennis van het frans bijschaaf.
Deze courgette taart is de eerste in het rijtje.


Dit heb je nodig:
  • ca. 300 g kant en klaar bladerdeeg
  • 500 g kleine courgettes
  • 6 fijne sneden gedroogde ham
  • 1 boeketje basilicum
  • 1 büche geitenkaas
  • 3 eieren
  • 10 cl room
  • 5 cl melk
  • 50 g bloem
  • 4 el olijfolie
  • 1 kl curry
  • zout en peper van de molen


Bereiding:

  • was de courgettes en rasp ze grof
  • verwarm 2 el olijfolie in een pan, voeg de curry toe en roer 2 minuten
  • laat dan de geraspte courgettes 5 minuten stoven in de curry-olie, voeg zout en peper toe
  • vet een taartvorm in en bekleed die met het bladerdeeg
  • bedek het deeg met de sneden ham
  • giet de bloem in een kom
  • klop de eieren met de room en de melk en meng ze met de bloem
  • voeg de courgettes en de in kleine stukjes gesneden basilicum toe, kruid eventueel bij en meng opnieuw
  • giet het courgette mengsel in de taartvorm en leg er de in schijfjes gesneden geitenkaas op
  • giet de rest van de olie er over en bak de taart 45 min. in een voorverwarmde oven van 210°C
  • laat de taart wat afkoelen alvorens op te dienen

recept: Cuisine actuelle (hors-série) juli - augustus 2015

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...