dinsdag 31 december 2019
vrijdag 27 december 2019
Kersttafel 2019
Voor de tafeldecoratie koos ik dit jaar voor een zachtgroene tafelloper met daarop groene kaarsjes, glazen denappeltjes, kransjes in kunstmos met daarop piepschuimbolletjes zelf bekleed met groene glitter en aangepaste servetten. Voor de kleinkinderen glazen lichtbolletjes.
maandag 9 december 2019
Gebreide meisjestrui met dansende lammetjes
Onze jongste kleindochter is bijna 8 jaar en voor haar breide ik deze trui in Noorse stijl.
Het werk wordt gebreid van boven naar beneden en uitsluitend met rondbreinaalden of 4 naalden zonder knop. Je begint bij het halsboordje en eenmaal aan de zoom is de trui klaar zonder ook maar één naad te moeten sluiten.
Ik werkte met Drops merino extra fine wol en volgens het gratis patroon dat je hier vindt.
Het werk wordt gebreid van boven naar beneden en uitsluitend met rondbreinaalden of 4 naalden zonder knop. Je begint bij het halsboordje en eenmaal aan de zoom is de trui klaar zonder ook maar één naad te moeten sluiten.
Ik werkte met Drops merino extra fine wol en volgens het gratis patroon dat je hier vindt.
maandag 2 december 2019
Aperitiefhapjes duo
Deze gerechten, pompoensoep met walnoten en de panna cotta met gerookte zalm, zijn eigenlijk voorgerechten maar ik maakte kleine porties en diende ze op als aperitiefhapjes.
Het recept voor de pompoensoep met walnoten, pecorino en gedroogde veenbessen vind je hier.
Voor de panna cotta met gerookte zalm heb je nodig: (voorgerecht voor 4 personen of hapje voor 8 pers
- 100 g gerookte zalm
- 60 cl room
- 1 sjalot
- 1 el suiker
- 1 koffielepel sterke mosterd
- 2 el appelazijn
- 4 blaadjes gelatine
- zout en peper
- voor de saus:
- 1 komkommer
- 1 koffielepel suiker
- 1/2 koffielepel mosterd
- zout en peper
Bereiding:
- mix de zalm met de fijngesneden sjalot
- laat de blaadjes gelatine weken in koud water
- verwarm de room in een kookpotje maar laat die niet koken
- neem de room van het vuur en los de gelatine er in op
- voeg de zalmpuree, de suiker, de mosterd en de appelazijn toe
- kruid met peper en zout
- meng en giet de panna cotta in 4 potjes of glazen
- laat 8 à 10 u koelen
- Voor de saus:
- was en schil de komkommer
- snij hem in de lengte in twee en verwijder de pitjes en snij in blokjes
- mix de komkommerstukjes tot puree en voeg de suiker, mosterd en naar smaak zout en peper toe
- Giet de saus over de panna cotta en dien op
Je kan de panna cotta ook ontvormen op een bordje, giet dan de saus rond de vorm
Recept pompoensoep: Kook, nr 12 december 2019 Spar
Recept panna cotta: Tiramisu, panna cotta & cheesecakes. Bon app'
Recept pompoensoep: Kook, nr 12 december 2019 Spar
Recept panna cotta: Tiramisu, panna cotta & cheesecakes. Bon app'
Labels:
apéritiefhapje,
gerookte zalm,
koken,
panna cotta,
pompoen,
soep,
voorgerecht
zaterdag 9 november 2019
Gehaakt mandje en beugeltasje in jacquard techniek
Jacquard breien kende ik al maar deze techniek toepassen op haakwerk leek me een nieuwe uitdaging.
Het patroon voor dit mandje vond ik hier bij Drops Garnstudio
Voor het beugeltasje volgde ik het patroon voor het haken van een poef, uit het boek van Katia: Katia home 3 : model 23. Hier zie je de poef.
.
i.p.v de poef te maken met het daar voor bestemde garen,gebruikte ik een veel dunner katoenen garen: 125 m/ 50 g en werkte het af met een beugeltje.
Het patroon voor dit mandje vond ik hier bij Drops Garnstudio
Voor het beugeltasje volgde ik het patroon voor het haken van een poef, uit het boek van Katia: Katia home 3 : model 23. Hier zie je de poef.
.
i.p.v de poef te maken met het daar voor bestemde garen,gebruikte ik een veel dunner katoenen garen: 125 m/ 50 g en werkte het af met een beugeltje.
maandag 4 november 2019
Gebreide stola in zigzagpatroon
Hij is klaar, mijn stola.
De stola is gebreid met 3 verschillende garensoorten: een zijde-glansachtige draad, een dunne merinowol en een mohairdraad met kleurverloop. De beschrijving vond ik in een boek van Lana Grossa en de garens zijn de volgende: Lace Lux, kleur 037, Silhair Print met zijde: kleur 344 en Cool Wool Fine: kleur 28. Mijn sjaal meet 50 cm op 165 cm. Hij is zo aangenaam om te dragen want het is een lichtgewicht sjaal.
De stola is gebreid met 3 verschillende garensoorten: een zijde-glansachtige draad, een dunne merinowol en een mohairdraad met kleurverloop. De beschrijving vond ik in een boek van Lana Grossa en de garens zijn de volgende: Lace Lux, kleur 037, Silhair Print met zijde: kleur 344 en Cool Wool Fine: kleur 28. Mijn sjaal meet 50 cm op 165 cm. Hij is zo aangenaam om te dragen want het is een lichtgewicht sjaal.
vrijdag 11 oktober 2019
Kaasgebak met ganse appels
De herfst heeft z'n intrede gedaan en daarbij allerlei verse appelsoorten. Deze kaastaart met appel is een ware lekkernij. Je kan het deeg zelf maken maar met kant en klaar deeg lukt het ook best.
Dit heb je nodig voor een springvorm van 26 cm doorsnede:
- een rol vers kruimeldeeg
- 4 eieren
- 1 mespunt zout
- 1 vanillestokje
- 120 g zachte boter + een beetje voor de vorm
- 150 g suiker
- 200 ml slagroom
- 500 g platte kaas ( kwark)
- 2 el gele puddingpoeder
- 2 el suiker
- 2 el maïszetmeel
- 2 el gemalen amandelen
- 2 el geschaafde amandelen
- 7 à 8 kleine appels
- bakpapier
bereiding:
- smeer de bodem en de rand van de springvorm in met boter en bekleed hem met bakpapier
- snijd uit het deeg een cirkel zo groot als de vormbodem en gebruik de rest om de rand te bekleden
- was de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor
- maak de vulling: klop de boter met de suiker schuimig en voeg één voor één de eieren er aan toe
- schraap het vanillemerg uit de peul en voeg bij het ei- botermengsel
- roer er ook de platte kaas, de slagroom, het puddingpoeder en 1 el maïszetmeel onder. Meng alles goed
- strooi 2 el amandelpoeder over de deegbodem
- meng 1 el suiker met 1 el maïszetmeel en strooi dit mengsel ook over het amandelpoeder
- giet de vulling in de springvorm
- druk de appels in de kaasvulling
- bak de appel-kaastaart in een voorverwarmde oven op 180° C boven- en onderwarmte in ongeveer 60 à 70 minuten gaar
- strooi 10 minuten voor het einde van de baktijd de amandelschilfers erover
- laat na het bakken het gebak 1 uur in de vorm afkoelen, haal het dan uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster
Recept: REWE, Deine Küche magazin, 03/2019 . Aangepast recept.
maandag 23 september 2019
vrijdag 20 september 2019
gebreide stola in zigzagpatroon
Voor de volgende maanden heb ik een aantal haak- en breiprojecten die ik zou willen uitvoeren. Of het me lukt weet ik natuurlijk niet maar de goesting is er wel. Alvast een voorsmaakje van mijn stola.
Deze stola wordt gebreid met 3 kleuren garen: een fijne merino wol, een glans- en een ragfijne mohairdraad. Om de 3 passende kleuren bijeen te zoeken vertrek je van een mohairwol met kleurverloop. Dan kies je voor de glansdraad en de merino een effen kleur die in dit verloop voorkomt.
Deze stola wordt gebreid met 3 kleuren garen: een fijne merino wol, een glans- en een ragfijne mohairdraad. Om de 3 passende kleuren bijeen te zoeken vertrek je van een mohairwol met kleurverloop. Dan kies je voor de glansdraad en de merino een effen kleur die in dit verloop voorkomt.
vrijdag 30 augustus 2019
Mirabellentaart met frangipane
Het is weer mirabellentijd. Van deze heerlijke vruchtjes, die van ons boompje zijn blauw, maakte ik al confituur en gebruikte ik de pruimpjes om er taarten mee te bakken. Op zoek naar nog meer taartrecepten kwam ik op deze blog terecht. Het recept dat ik daar vond, inspireerde me voor deze mirabellentaart met francipane.
Dit heb je nodig :
Andere recepten met mirabellen:
Dit heb je nodig :
- een taartvorm van 26 cm met losse bodem
- 1 vel kant en klaar bladerdeeg
- ca. 500 g mirabellen
- 125 g zelfrijzende bloem
- 75 g amandelpoeder + 2 el
- 3 eieren
- 1 dl room
- 100 g suiker + 2 el
- 2 el maïszetmeel
- wat vetstof voor de bakvorm
Bereiding:
- strijk de bakvorm in met vetstof
- bekleed de vorm met het bladerdeeg, vouw eventueel overhangend deeg langs de rand naar binnen tegen de zijkant en druk aan
- was de mirabellen, halveer ze en verwijder de pit
- prik enkele keren in de deegbodem met een vork en strooi de 2 el amandelpoeder er over
- meng 2 el suiker met 2 el maïszetmeel en strooi dat ook uit over het amandelpoeder ( dit mengsel bindt tijdens het bakken het vrijgekomen sap)
- schik de halve pruimpjes, rechtopstaand en dicht tegen elkaar op het deeg
- meng de zelfrijzende bloem, het amandelpoeder, de eieren, de room en de suiker tot een glad beslag en verdeel het over de mirabellen
- bak de taart in een voorverwarmde oven van 180°C , ongeveer 30 minuten
- controleer met een priem de gaarheid van het gebak, blijft er nog deeg aanplakken laat het dan nog wat langer bakken. Er mag geen deeg meer aankleven als de taart genoeg gebakken is
- laat de taart 15 min. afkoelen en haal ze dan uit de vorm, laat afkoelen op een rooster
Andere recepten met mirabellen:
Labels:
bladerdeeg,
frangipane,
mirabellen,
taart,
zoet gebak
dinsdag 6 augustus 2019
kussens met ruiten
Mijn gebreide kussens met ruiten zijn klaar voor mijn lessen van het najaar (met heel wat vertraging door onverwachte omstandigheden). Door breien te combineren met weven bekom je de ruiten. In een vroeger bericht sprak ik er al over:creaymme.blogspot.com/2018/10/kussen-in-schotse-ruit.html
kussens met 3 kleuren (L) en 4 kleuren ( R) |
kussen met 2 kleuren |
Achterkant van het kussen met 2 kleuren |
kussen met 4 kleuren |
Achterkant |
maandag 29 juli 2019
Brownie met zomerfruit
Brownie met fruit en slagroom, het is toch wel een ongewone combinatie. Eerst smelten de koude slagroom en de bessen in je mond en dan krijg je de zaligheid van de chocolade er bovenop.
Dit heb je nodig:
Dit heb je nodig:
- 125 g + een beetje boter
- 75 g + een beetje bloem
- 250 g pure chocolade
- 100 g walnoten
- 175 g suiker ( bijv. bruine suiker )
- 3 zakjes vanillesuiker
- zout
- 3 eieren
- 75 ml slagroom
- 1 tl bakpoeder
- 500 g aardbeien
- 200 g blauwe bessen
- 100 g frambozen
- 400 ml slagroom
- 2 zakjes slagroomversteviger
- een springvorm van 24 cm
Bereiding:
- vet de springvorm in met wat boter en bestrooi met wat bloem
- hak de chocolade en de walnoten apart grof
- snijd de boter in blokjes en smelt hem de de helft van de chocolade au bain-marie
- roer de suiker, 1 zakje vanillesuiker en een snuifje zout erdoorheen en laat ca. 5 minuten afkoelen
- roer de eieren een voor een door het boterr-chocolademengsel
- roer 75 ml slagroom erdoor
- meng de bloem en het bakpoeder door elkaar en roer kort erdoorheen
- meng de walnoten en de overige stukjes chocolade eronder
- strijk het beslag in de springvorm
- bak 35 - 40 minuten in een voorverwarmde oven van 150 ° C ( hete lucht) of 175 °C elektrisch ( de taartbodem blijft een beetje vochtig vanbinnen)
- laat een half uur afkoelen in de vorm en verwijder dan de rand
- maak de aardbeien schoon en snijd ze doormidden, was de andere bessen en laat wat uitlekken op een handdoek
- klop de slagroom stijf en voeg geleidelijk de vanillesuiker en de slagroomversteviger toe
- neem de taart van de bodem, zet hem op een taartschaal en sluit de rand om de taart
- bestrijk de taart met de slagroom
- leg de bessen en halve aardbeien op de slagroom
- druk het fruit een beetje in de slagroom, zodat het goed blijft liggen op de taart
- verwijder de springvormrand van de taart
recept:KKoken & Genieten juli 2012K
maandag 22 juli 2019
zaterdag 20 juli 2019
Confituur van vijgen met rode biet, rode porto en appelazijn
Door de uitzonderlijke warme zomer vorig jaar hadden we een enorme hoeveelheid vijgen. In mijn diepvries had ik nog een voorraad bestemd voor het maken van confituur. Ik probeerde al eens vijgenconfituur met citroensap of vijgen met rode bessensap maar de smaak vond ik toch niet optimaal. Dus zou ik wat anders, iets pittigers uitproberen.
Dit heb je nodig:
Dit heb je nodig:
- 750 g vijgen ( vers of uit de diepvries )
- 1 gekookte rode biet
- 1 borrelglaasje rode porto
- appelazijn ( naar smaak )
- 1 zakje pectine ( voor 500 g suiker op 1 kg fruit )
- 500 g suiker
- 6 kleine confituurpotjes
Bereiding:
- breng de vijgen aan de kook met de fijngesneden rode biet, ca. 1 dl appelazijn en de pectine
- laat alles zachtjes koken tot de vijgen zacht zijn
- mix vijgen en rode biet
- voeg de porto toe, naar smaak appelazijn en de suiker
- breng het mengsel aan de kook en laat koken volgens de aanwijzigingen op het pakje pectine.
- giet de confituur in zuivere potjes en sluit ze onmiddellijk af.
De confituur is nu veel lekkerder en heeft een mooie kleur. De appelazijn doet het hem wat smaak betreft. Ik weet zelf niet hoeveel ik er aan toevoegde, dat is echt volgens eigen smaak.
maandag 24 juni 2019
La Douce France
Fietsen over het nieuwe fietspad, aangelegd over een gedeelte van de oude spoorwegbaan tussen Aubenas en Allès. |
tussen de lavendelvelden |
op de markt |
lekkere koffietjes |
sfeervolle hoekjes |
maandag 17 juni 2019
maandag 10 juni 2019
zaterdag 11 mei 2019
Aardbeien-chocoladerol
Voor de dames van onze handwerkgroep 't Vingerhoedje, bakte ik deze chocoladerol gevuld met een aardbeienroom.
Dit heb je nodig:
Bereiding:
Dit heb je nodig:
- 4 eieren
- 150 g + 3 à 4 el suiker
- 100 g bloem
- 1 tl bakpoeder
- 3 tl cacaopoeder
- 3 el koud water
- 20 g gesmolten boter
- 4 blaadjes gelatine
- zout
- 400 g aardbeien + 6 à 7 aardbeien voor de afwerkinng
- 1 el citroensap
- 400 ml slagroom
- bloemsuiker
- een grote ovenbakplaat
- een theedoek
- bakpapier
Bereiding:
- splits de eieren en klop de eiwitten met een snufje zout en 3 el koud water stijf. Voeg geleidelijk 100 g suiker toe
- klop één voor één de eierdooiers erdoorheen
- meng de bloem met het cacaopoeder en het bakpoeder en zeef dit boven een kom
- zeef het bloemmengsel boven het eimengsel en spatel het er voorzichtig doorheen
- giet de gesmolten boter op het beslag, meng het eerst door de bovenste laag en schep het dan onder de rest
- strijk een bakplaat in met gesmolten boter en bekleed die met bakpapier. ( door de vetstof blijft het papier goed zitten )
- bestrijk ook het bakpapier met gesmolten boter ( door de boter lost het papier na het bakken gemakkelijk van de biscuit ) en giet het beslag in de bakplaat, verdeel het gelijkmatig
- bak ca. 10 minuten in de voorverwarmde oven van 175°C hetelucht of 200°C elektrisch.
- neem de biscuit uit de oven en stort hem op een met suiker bestrooide theedoek
- verwijder voorzichtig het bakpapier
- laat de biscuit afkoelen op de doek
de vulling:
- week de gelatine in koud water
- maak de 400 g aardbeien schoon en snijd ze in stukjes.
- pureer 150 g aardbeien met het citroensap en 50 g suiker
- verwarm enkele el aardbeienpuree in een pannetje op laag vuur, knijp de gelatine uit en los hem op in de puree.
- roer het gelatinemengsel door de overige aardbeienpuree en zet deze in kort in koelkast tot het mengsel begint te geleren
- klop de slagroom stijf en spatel hem door de puree, laat deze even opstijven in de koelkast
- strijk de aardbeienroom uit over de biscuit en laat rondom de rand 2 cm vrij.
- verdeel de overige aardbeienstukjes over de room
- rol de biscuit op met behulp van de theedoek
- zet de biscuit minimaal 4 uur in de koelkast
- bestuif voor het opdienen het gebak met de bloemsuiker en werk af met de overgebleven aardbeien
Recept ( aangepast ) : Taartenhits: koken & genieten. ( 55 succes recepten)
Abonneren op:
Posts (Atom)