Profiteroles zijn kleine soesjes met een doormeter van ca. 4 cm doormeter. Je kan ze vullen met banketbakkersroom of slagroom en zelfs met een hartige vulling zijn ze lekker als apéritiefhapje.
Dit heb je nodig voor het soezenbeslag: (voor ca. 20 soesjes )
- 50 g boter of margarine
- 100 ml water
- snuifje zout
- 75 g bloem, gezeefd
- 125 g à 150 g eieren ( 2 à 3 stuks)
- eistrijksel: klop 1 ei los
Bereiding:
- verdeel de boter in stukjes en leg in het water met een snuifje zout
- verwarm het geheel tot de boter smelt en breng vervolgens aan de kook
- neem de kookpot van het vuur, voeg de gezeefde bloem toe en meng goed
- zet terug op het vuur en blijf roeren tot het beslag in zijn geheel loskomt van de kookpot
- doe het beslag in een andere kom en voeg de eieren één voor één toe
- het beslag bevat voldoende eieren als het glad en glanzend in één punt van de spatel afloopt
- smelt een weinig boter, smeer een bakplaat in en bestrooi met een beetje bloem
- giet het beslag in een spuitzak met een glad spuitbuisje en spuit toefjes soezenbeslag van ongeveer 2,5 cm doorsnede op de bakplaat en strijk in met eistrijksel
- verwarm de oven voor op 220°C en bak krokant af in ongeveer 16
- zet de oven tegen het einde van de baktijd even open zodat ze krokant blijven
Banketbakkersroom:
- 0,5 l melk
- 125 g suiker
- 50 g puddingpoeder
- 1 eidooier
- kook de melk met de helft van de suiker
- vermeng het puddingpoeder met de rest van de suiker, voeg een beetje lauwe melk en de eidooier toe en roer goed door elkaar
- giet dit mengsel bij de kokende melk en roer goed
- laat kort doorkoken
- giet onmiddellijk uit op een schaal bedekt met plasticfolie en dek af met plasticfolie
- laat snel afkoelen in de koelkast
chocoladeglazuur:
- verwarm fondantsuiker ( te koop in een winkel met bakkersbenodigdheden) tot 37 °C
- voeg een beetje water toe tot de gewenste stevigheid
- kleur met wat gesmolten chocolade of cacaopoeder
afwerking:
- klop de afgekoelde banketbakkersroom op en giet in een spuitzak met een getand spuitbuisje
- maak een gaatje met het getand spuitbuisje aan de onderkant van de soesjes en vul ze
- glaceer de bovenkant ( bolle kant ) met chocoladefondantsuiker