Ooit maakte ik al eens confituur van kweeperen en was vast van plan om dat geen tweede keer over te doen want we vonden hem helemaal niet lekker. Nu heeft oudste zoon een kweeperenboom en ondertussen vond ik een ander recept dat ik nog wel eens wilde proberen. En deze keer wel met een goed resultaat. Het vraagt wel wat werk maar doordat deze gelei zo lekker is, maakt dat veel goed.
Dit heb je nodig:
- 1 kg kweeperen
- 1 kg geleisuiker
- sap van 1 citroen
- 1 stokje kaneel
- 2 kruidnagels
Het recept vond ik bij Libelle Lekker
- was de kweeperen grondig en snij ze in grove stukken
- doe ze in een pan en voeg water toe tot ze net onder staan. Doe er het citroensap, de kruidnagels en de kaneel bij . Breng aan de kook en laat 3 uur zachtjes sudderen
- zet een zeef boven een kom, daarin een vochtige kaasdoek of keukenhanddoek. Schenk er de vruchten in en laat goed uitlekken. Knijp dan het laatste sap uit.
- laat het sap inkoken tot drie-vierde van het sap overblijft, meet 750 ml af en voeg de geleisuiker er bij. Laat 4 minuten borrelend doorkoken.
- neem de pan van het vuur en schep het schuim eraf. Laat 10 min. rusten en schep de gelei in potjes, dek onmiddellijk af. Bewaar ze op een koele en donkere plaats.