zondag 20 november 2016
zondag 13 november 2016
Zachte zoete broodjes
Tijdens onze vakantie in Duitsland vond ik in een winkel voor bakbenodigdheden, een broodstempel voor het maken van een afdruk in de vorm van een gezichtje. Ik heb hem nu voor de eerste keer gebruikt, leuk voor als de kleinkinderen komen.
Dit heb je nodig voor 16 broodjes van ongeveer 50 g:
- 500 g tarwebloem
- 200 ml melk
- 25 g verse gist of 11 g droge gist
- 20 g boter
- 2 eieren
- een mespunt zout
- 30 g suiker
- boter om in te smeren
- losgekopt ei om in te strijken
Bereiding: (met de machine:
- meng in de kom de lauwe melk met de gist, boter, suiker en de eieren
- voeg de bloem er aan toe en strooi bovenop het zout
- laat alles goed kneden , en 10 tal minuten
- laat het deeg 30 minuten rijzen
- kneed het deeg terug door en weeg bolletjes af van 50 g
- bol de bolletjes op en druk ze plat tot ongeveer 8 cm doormeter
- leg ze op een ingevette bakplaat en laat 10 minuten rusten
- druk de stempel in de deegbolletjes tot op de plaat
- laat het deeg 1 uur rijzen
- bestrijk de bolletjes met losgeklopt ei
- bak de broodjes in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende ca. 12 à 15 minuten
- laat ze afkoelen op een rooster
Recept: Ons bakboek KVLV , zacht zoet gistdeeg
Stempel van het merk Birkmann
Stempel van het merk Birkmann
vrijdag 11 november 2016
Breien met twee kleuren
Breien met 2 kleuren kan soms lastig zijn omdat je in eenzelfde naald volgens het motief, om de paar steken moet wisselen van draad. Maar met de techniek van afgehaalde steken kan je kleurenpatronen breien die er ingewikkeld uitzien, maar het niet zijn. Je breidt elke naald met één kleur tegelijk. De tweede kleur komt naar voren doordat je steken van de voorgaande naald in de andere kleur afhaalt.
Het raamwerk van ruitjes geeft een elastisch breiwerk dat mooi is voor een kledingstuk of voor interieuraccessoires.
Je werkt met een lichte en een donkere kleur en als je de kleuren verwisselt dan krijg je een ander effect:
Zo ga je te werk: kleur A en kleur B
zet een veelvoud op van 6 steken + 2 met kleur A
- nld 1 : kleur A : brei de steken averecht
- nld 2: kleur B: 1r, * 1 av afhalen, draad achter het werk, 4 r, 1 av afh dr a, * herhaal van * tot * , eindig met1 r
- nld 3: 1 av, * 1 av afh dr voor, 4 av, 1 av afh dr v, * herhaal van * tot * , eindig met1 av
- nld 4: kleur A: herhaal nld 2
- nld 5: 1 av;* 1 av afh dr v, 4 r, 1 av af dr v, * ,herhaal van * tot * ,eindig met1 av
- nld 6: met kleur B: 1r, * 2 r, (1 av afh dr a) 2x , 2 r*, herhaal van * tot *,eindig met 1r
- nld 7: 1av, * 2 av, ( 1 av afh dr v ) 2 x, 2 av,* herhaal van * tot *, eindig met 1 av
- nld 8: met kleur A , herhaal nld 6
- nld 9: 1 av, * 2r, ( 1 av afh dr v ) 2 x, 2 r, * , herhaal van * tot *, eindig met 1 av
- herhaal telkens nld 2 tot en met 9
Bron: De nieuwe breibijbel: Debbie Tomkies
zondag 6 november 2016
Red velvet cake met rode biet
Deze cake is een variant van de traditionele Amerikaanse roodgekleurde chocolade cake met een glazuurlaag van witte chocolade en roomkaas. Maar in dit recept is de rode kleurstof vervangen door geraspte rode bieten en de glazuurlaag wordt gemaakt met verse kaas, bloemsuiker en rode bietensap. Eigenlijk een gezondere variant.
Dit heb je nodig:
- 2 eieren
- 200 g rode biet
- sap en zeste van 1 citroen
- 5 cm gember
- 40 g gemalen hazelnoten
- 250 g bloem
- 20 g bakpoeder
- 2 el cacaopoeder
- 250 g bruine suiker
- 1 el boter
- 1 dl olijfolie
- snuifje zout
voor het glazuur:
Bereiding:
- verwarm de oven voor op 180°C
- schil en rasp de bieten
- schil, rasp en pers de gember voor het sap
- maak het glazuur: klop de boter met de verse kaas op en voeg beetje bij beetje de poedersuiker en het rodebietensap toe. Zet weg in de koelkast
- maak het deeg: klop de eieren met de bruine suiker op. Voeg de bloem toe, het bakpoeder, het cacaopoeder, de olijfolie, de hazelnoten, de geraspte rode bieten, het gember- en citroensap, de zeste en een snufje zout. Klop tot een homogeen mengsel
- smeer een cakevorm in met boter
- giet het beslag in de vorm en bak de cake ongeveer 55 minuten ( als een mes er droog uitkomt is de cake gaar)
- laat de cake afkoelen op een rooster
- garneer de cake met het glazuur en dien koel op
Recept: Delhaize
- Ik paste het recept wat aan:- ik gebruikte zelfrijzende bloem i.p.v. bloem en bakpoeder
-de verse gember verving ik door een halve tl gemberpoeder
-ik maakte zelf rode bietensap: ik mixte wat verse rode biet met wat water heel fijn en wreef alles door een zeefje. Het sap gebruikte ik dan voor het glazuur
- De hoeveelheid voor het glazuur is wel heel groot, de helft zou volstaan.
Abonneren op:
Posts (Atom)