Dit heb je nodig voor 1 groot brood van ongeveer 1 kg of 2 kleine broodjes van 500 g:
- 100 g gedroogde abrikozen, doormidden gesneden
- 2 el vloeibare honing
- 140 ml heel heet water
- 400 g gezeefde bloem
- 100 g roggemeel, plus extra voor het bestuiven
- 2 theelepels zout
- 15 g verse gist ( of 7 g gedroogde gist )
- 140 ml volle melk, op kamertemperatuur
- 30 g boter, gesmolten
- 100 g hele hazelnoten
Bereiding:
- doe de abrikozen in een vuurvaste kom en voeg de honing en het hete water toe. Meng goed. Laat onafgedekt staan tot het water lauw is en de honing is opgelost
- meng de bloem met het meel in een grote kom en schep er het zout door.
- maak een kuiltje in het midden
- verkruimel de gist in een kan en klop er de melk door tot alles goed gemengd is
- giet het melkmengsel en de gesmolten boter in het kuiltje
- voeg de abrikozen met hun weeknat toe
- meng de natte ingrediënten met de droge tot een zacht, maar niet plakkerig deeg
- als het deeg te droog of te plakkerig is voeg dan met 1 el tegelijk extra water of bloem toe
- kneed er de hazelnoten door
- laat het deeg op een met bloem bestoven werkvlak 10' rusten
- doe het deeg in een met olie ingevette kom
- dek af met een vochtige theedoek
- laat ongeveer 1,5 u rijzen op kamertemperatuur tot het in volume verdubbeld is
- druk met je handen de lucht uit het gerezen deeg. Doe dit op een licht met roggemeel bestoven werkvlak
- vorm het deeg tot een brood (groot) of verdeel het in twee ( kleine broodjes) en leg het in een met vetstof ingesmeerd bakblik (ken)
- dek af en laat ongeveer 1 u rijzen
- verwarm intussen de oven voor op 220°C
- bak het brood 35 à 40 minuten voor een groot brood of 30 minuten voor kleine broden
uit: Cakes & Bakes , zoet & hartig. Linda Collister. Creatief culinair