Voor mijn verjaardag eerder dit jaar kreeg ik van mijn schoondochter en de kindjes het "Appeltaart" boek van de nederlandse Janneke Philippi. De kleinkinderen zijn gek van mijn appeltaart en dit was dan ook een boek met een hint zo lieten ze horen.
Het boek bevat 70 originele, unieke,authentieke, slanke en veelzijdige varianten van appelgebak. Het werd nu toch wel echt tijd om er een recept uit te kiezen en dat is de appel-abrikoos kruimelvlaai geworden.
De krokante kruimels vormen een heerlijk contrast met de smeuïge appel-abrikoosvulling en het zachte gistdeeg.( uit Appeltaart boek)
Dit heb je nodig voor een diepe taartvorm van 20 cm:
De krokante kruimels vormen een heerlijk contrast met de smeuïge appel-abrikoosvulling en het zachte gistdeeg.( uit Appeltaart boek)
Dit heb je nodig voor een diepe taartvorm van 20 cm:
- 375 g bloem
- 1/2 zakje gedroogde gist ( 7g)
- 125 g boter op kamertemperatuur
- 275 g suiker
- 1 ei
- 100ml melk, op kamertemperatuur
- 500 g appels
- 500 g abrikozen (vers of uit blik)
Bereiding:
- - strook een beetje zout in een kom. Zeef 275 g bloem erboven. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en strooi de gist erin. Voeg 50 g boter, 25 g suiker en het ei toe. Schenk de melk erbij en kneed met de mixer, in de keukenmachine of met de hand tot een soepel deeg. Voeg eventueel extra bloem toe als het deeg plakt. Vorm er een bal van. Laat het gistdeeg afgedekt op kamertemperatuur 1 uur rijzen.
- - Schil de appel. Snijd de appel en abrikozen in stukjes. Kook het fruit met 150 g suiker en 50 ml water in 15' tot een dikke compote. Laat deze vlaaivulling afkoelen.
- - Kneed met de mixer of in de keukenmachine van de resterende 100 g bloem, 100 g suiker en 75 g boter een samenhangend deeg. Leg het deeg in vershoudfolie verpakt in de koelkast.
- - Verwarm de oven voor tot 200° C. Rol het gistdeeg uit tot een ronde lap van 28-30 cm doorsnede, die dus ruim over de vorm hangt. Leg het deeg in de vorm en druk het in de hoek goed aan. Laat het deeg nog een paar minuten rusten en snijd dan het overtollige deeg langs de rand weg.
- - Schep de vulling op het deeg. Verkruimel het kruimeldeeg tussen de vingers boven de vlaai. Bak de vlaai in de voorverwarmde oven in ongeveer 30 minuten gaar.
Je kunt de kruimelvlaai ook in een lage taartvorm van 26 à 28 cm bakken. De hoeveelheid gistdeeg en vulling is voldoende maar maak wel een dubbele portie kruimeldeeg om over het grote oppervlak te strooien.