crea

donderdag 29 november 2012

Appel-abrikoos kruimelvlaai

Voor mijn verjaardag eerder dit jaar kreeg ik van mijn schoondochter en de kindjes het "Appeltaart" boek van de nederlandse Janneke Philippi. De kleinkinderen zijn gek van mijn appeltaart en dit was dan ook een boek met een hint zo lieten ze horen.
Het boek bevat 70 originele, unieke,authentieke, slanke en veelzijdige varianten van appelgebak. Het werd nu toch wel echt tijd om er een recept uit te kiezen en dat is de appel-abrikoos kruimelvlaai geworden.
De krokante kruimels vormen een heerlijk contrast met de smeuïge appel-abrikoosvulling en het zachte gistdeeg.( uit Appeltaart boek)


Dit heb je nodig voor een diepe taartvorm van 20 cm:


  • 375 g bloem
  • 1/2 zakje gedroogde gist ( 7g)
  • 125 g boter op kamertemperatuur
  • 275 g suiker
  • 1 ei
  • 100ml melk, op kamertemperatuur
  • 500 g appels
  • 500 g abrikozen (vers of uit blik)
Bereiding:

  • - strook een beetje zout in een kom. Zeef 275 g bloem erboven. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en strooi de gist erin. Voeg 50 g boter, 25 g suiker en het ei toe. Schenk de melk erbij en kneed met de mixer, in de keukenmachine of met de hand tot een soepel deeg. Voeg eventueel extra bloem toe als het deeg plakt. Vorm er een bal van. Laat het gistdeeg afgedekt op kamertemperatuur 1 uur rijzen.
  • - Schil de appel. Snijd de appel en abrikozen in stukjes. Kook het fruit met 150 g suiker en 50 ml water in 15' tot een dikke compote. Laat deze vlaaivulling afkoelen.
  • - Kneed met de mixer of in de keukenmachine van de resterende 100 g bloem, 100 g suiker en 75 g boter een samenhangend deeg. Leg het deeg in vershoudfolie verpakt in de koelkast.
  • - Verwarm de oven voor tot 200° C. Rol het gistdeeg uit tot een ronde lap van 28-30 cm doorsnede, die dus ruim over de vorm hangt. Leg het deeg in de vorm en druk het in de hoek goed aan. Laat het deeg nog een paar minuten rusten en snijd dan het overtollige deeg langs de rand weg.
  • - Schep de vulling op het deeg. Verkruimel het kruimeldeeg tussen de vingers boven de vlaai. Bak de vlaai in de voorverwarmde oven in ongeveer 30 minuten gaar.


Je kunt  de kruimelvlaai ook in een lage taartvorm van 26 à 28 cm bakken. De hoeveelheid gistdeeg en vulling is voldoende maar maak wel een dubbele portie kruimeldeeg om over het grote oppervlak te strooien.









zaterdag 10 november 2012

Tarwebrood met noten- en zadenmengeling


Het fijn-voor-de-lijn brood dat ik gisteren bakte deed me zin krijgen naar een donkerder brood met nog meer noten en of zaden. Dus vandaar dit tarwebrood met een rijkere toevoeging.

Dit heb je nodig voor één groot brood:
  • 600 g tarwemeel
  • 12 g verse gist
  • 350 g lauw water
  • 10 g zout 
  • 10 g vetstof, boter of margarine
  • 200 zaden- en notenmengeling
Bereiding: (met de machine)
  • los de gist op in de vloeistof
  • start de machine en voeg langzaam een derde van de bloem, het zout en dan de rest van de bloem toe
  • voeg de vetstof toe als het deeg is gevormd
  • voeg aan het einde van het kneden de noten- en zadenmengeling toe
  • laat de machine ongeveer 8 min in een trage versnelling kneden
  • bol het deeg op en laat 30 min rijzen onder een doek bedekt met plastiekfolie
  • druk na 30 min het deeg plat en vorm opnieuw een bol
  • laat deze nog 15 min rijzen
  • vorm het brood, lang of rond, en laat terug 60 min rijzen
  • bak af op 220°C gedurende 45 min voor een groot brood en 35 min voor een klein brood
  • leg na het bakken het brood onmiddellijk op een rooster om af te koelen.
recept: Basic brood van Frank Deldaele

Ik maakte het opgebolde deeg nat en drukte de bol in de zaden- en notenmengeling.
Deze mengeling kan je zelf samenstellen of kant en klaar kopen. Ik stelde ze zelf samen met  walnoten, pijnboompitten, zonnebloem- en pompoenpitten, lijnzaad, amandelen, sojagrit en een beetje rozijnen.





donderdag 8 november 2012

Fijn-voor-de-lijn brood

Ik ben een fan van meesterbakker Frank Deldaele en zijn boeken over het bakken van brood en koeken. Hij is een ervaren lesgever aan de bakkerijschool Ter Groene Poorte en legt de recepten stap voor stap uit zodat ze gemakkelijk zelf te maken zijn. Verschillende recepten probeerde ik al uit en telkens was het resultaat positief. Vandaag bakte ik het " fijn-voor-de-lijn brood ".



Benodigdheden voor 1 groot brood:
  • 420 g tarwebloem
  • 20 g fijn tarwemeel
  • 20 g bruin lijnzaad
  • 10 g roggemeel
  • 20 g zonnebloempitten
  • 20 g sojagrits
  • 12 g gist
  • 270 g water
  • 10 g zout
  • 10 g margarine
Bereiding: ( met de machine )
  • los de gist op in het water
  • start de machine en voeg langzaam een derde van de bloem, het zout en dan de rest van de bloem, meel en zaden toe
  • voeg de vetstof toe als het deeg is gevormd
  • laat de machine gedurende ongeveer 8 min.in een trage versnelling kneden
  • laat het deeg 20 min rijzen onder een doek met plasticfolie erover
  • bol het brood op en leg het in een bakvorm
  • laat het dan nog 60 min rijzen onder een doek met plasticfolie erover
  • bak het af op 220° C gedurende 45 min
  • ontvorm het brood onmiddellijk na het bakken

Ik bakte twee broden maar in plaats van de zonnebloempitten nam ik pompoenpitten. 
Het opgebolde deeg liet ik op de bakplaat rijzen en bakken , dus niet in bakvormen.