zaterdag 10 november 2012

Tarwebrood met noten- en zadenmengeling


Het fijn-voor-de-lijn brood dat ik gisteren bakte deed me zin krijgen naar een donkerder brood met nog meer noten en of zaden. Dus vandaar dit tarwebrood met een rijkere toevoeging.

Dit heb je nodig voor één groot brood:
  • 600 g tarwemeel
  • 12 g verse gist
  • 350 g lauw water
  • 10 g zout 
  • 10 g vetstof, boter of margarine
  • 200 zaden- en notenmengeling
Bereiding: (met de machine)
  • los de gist op in de vloeistof
  • start de machine en voeg langzaam een derde van de bloem, het zout en dan de rest van de bloem toe
  • voeg de vetstof toe als het deeg is gevormd
  • voeg aan het einde van het kneden de noten- en zadenmengeling toe
  • laat de machine ongeveer 8 min in een trage versnelling kneden
  • bol het deeg op en laat 30 min rijzen onder een doek bedekt met plastiekfolie
  • druk na 30 min het deeg plat en vorm opnieuw een bol
  • laat deze nog 15 min rijzen
  • vorm het brood, lang of rond, en laat terug 60 min rijzen
  • bak af op 220°C gedurende 45 min voor een groot brood en 35 min voor een klein brood
  • leg na het bakken het brood onmiddellijk op een rooster om af te koelen.
recept: Basic brood van Frank Deldaele

Ik maakte het opgebolde deeg nat en drukte de bol in de zaden- en notenmengeling.
Deze mengeling kan je zelf samenstellen of kant en klaar kopen. Ik stelde ze zelf samen met  walnoten, pijnboompitten, zonnebloem- en pompoenpitten, lijnzaad, amandelen, sojagrit en een beetje rozijnen.





2 opmerkingen:

  1. He Emmy de dagen worden kouder en zo'n dikke lekkere boterham zal zeker smaken na een stevige wandeling, met een kop warme soep!
    gr bi

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben nu weer zelf ons brood aan het bakken en dat kan echt lekker smaken.

    BeantwoordenVerwijderen

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...