Deze vegetarische quiche is eigenlijk een samensmelting van twee aparte bereidingen. Ik las in 'Libelle Lekker' de beschrijving voor het maken van een ratatouilletaart met een kant en klaar kruimeldeeg. Omdat ik dat niet had zocht ik in 'Basic broodjes en koeken' van Frank Deldaele het recept voor een quichedeeg en gebruikte uit dit boek ook het recept voor de bijhorende basisvulling (ei-room). Want de originele ratatouilletaart bestond enkel uit het deeg en de groenten.
Dit heb je nodig voor het deeg en de ei-room vulling:
- een taart of quiche vorm van ca. 30 cm doormeter
- 250 g bloem
- 108 g water
- 30 g olijfolie
- 30 g boter of margarine
- 13 g verse gist
- 5 g zout
- 4 eieren
- 250 g room
- 250 g melk
- peper en zout
- nootmuskaat
voor de groenten vulling:
- 150 g mozzarella
- 1 kg trostomaten
- 1 courgette, in stukken
- 1 aubergine, in stukken
- 1 ui, in ringen
- 1 teentje knoflook, gehalveerd
- olijfolie
- 2 takjes rozemarijn
- 1 kl Provençaalse kruiden
- peper en grof zout
Bereiding:
- kneed van de ingrediënten voor het deeg een glad brooddeeg, laat het ongeveer 40 minuten rijzen
- verwarm de oven voor op 175°C
- doe de courgette, aubergine en de uiringen in een ovenschaal, samen met de knoflook en de rozemarijn. Kruid met peper uit de molen. Besprenkel met olijfolie
- laat een half uur bakken in de oven. Schep af en toe om
- spoel de tomaten, snij ze in kwartjes en verwijder de pitten. Zet ze een kwartier in de oven bij de andere groenten
- laat de groenten na de baktijd wat afkoelen
- kneed het gerezen deeg nog eens door, rol het dun uit en bekleed er de ingevette taartvorm mee
- meng alle ingrediënten voor de ei-room vulling
- schep de groenten op de deegbodem, kruid met grof zout en de Provençaalse kruiden
- giet de ei-room vulling erover, beleg met de in plakjes gesneden mozzarella
- bak de quiche in ongeveer 45 minuten gaar
De quiche is het lekkerst al ze lauwwarm gegeten wordt met eventueel een groen slaatje.
De hoeveelheid voor het ei-roommengsel was te groot voor deze taart. De bereiding met 2 eieren en dus de helft van de room en melk zou voldoende geweest zijn. Dus dat ga ik een volgende keer halveren.
De room verving ik door soja cuisine light en ik gebruikte ook de light versie voor de mozzarella.
Hi ... tegenwoordig raadpleeg ik eerder uw blog dan mijn kookboeken :-) . Heb al heel wat receptjes geprobeerd en telkens met succes. Wilde jou toch even bedanken voor al de moeite die je in het bloggen steekt. Merciekes en smakelijk :-) !!!
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, TInne
Nu moet ik zelf wel lachen Tinne. En niets te bedanken Tinne, 't is een beetje een verslavingske aan 't worden. :) Fijn dat de recepten lukken, had ooit eens de suiker in een gebak vergeten te vermelden en iemand die het gebakken had vond het natuurlijk niet lekker. Kan gebeuren.
BeantwoordenVerwijderengroetjes,
Ymme
Hihihi ...mijne man zou dat zelfs nog niet merken denk ik. Hij zou eerder mij danken omdat ik eens aan zijn lijn (hmmm ... ) denk.
VerwijderenFijne avond, grts Tinne
:)
VerwijderenDe vulling zie ik volledig zitten maar dat deeg weeral hé! :(
BeantwoordenVerwijderenIk denk dat ik misschien toch maar kant en klaar deeg ga kopen.
Vind je me erg lui?
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
BeantwoordenVerwijderen;))
VerwijderenMaar nee gij, bezig bijtje. Dat gebruik ik ook soms en daar is niks mee :)
BeantwoordenVerwijderenMmmh, that looks so yummy, I could just snap it from the photo ;-). Thanks for the recipe!
BeantwoordenVerwijderenHappy weekend, Nata
¡¡Hola!! ¡¡Deliciosa quiche!!. Su relleno es exquisito, todo un acierto de verduras. Saludos.
BeantwoordenVerwijderen