donderdag 20 oktober 2016

Tarte tatin met prei

Een originele tarte tatin is een gekarameliseerde appeltaart die onderste boven wordt gebakken, dus met het deeg bovenop het fruit. Maar een tatin met groenten is er ook eentje om duimen en vingers mee af te likken. Het niet eens zo veel werk en het resultaat mag er zijn.



Dit heb je nodig:
  • een tatin- of ovenvaste bakvorm van 22 cm 
  • 6 à 8 preien
  • 60 g boter
  • 2 el fijne suiker
  • een rol bladerdeeg
  • vers gemalen zout en peper
  • 100 g verse geitenkaas of feta
  • enkele verse blaadjes tijm en/of dragon
  • oven op 200°C



Bereiding:
  • verwijder de buitenste bladeren en was de prei zorgvuldig
  • snijd rolletjes van 3 cm en zorg ervoor dat ze goed samenblijven
  • smelt in de tatinvorm 40 g boter met 2 el water en zet de preirolletjes dicht tegen elkaar aan in de pan
  • kruid met versgemalen zout en peper
  • laat ze een 10 minuten stoven zonder te keren
  • smelt in een ander kookpotje 20 g boter met de suiker
  • laat zachtjes karameliseren en giet dit bij de preirolletjes
  • leg de rol bladerdeeg ca. 28 cm over de prei en druk de randen goed aan 
  • prik enkele keren in het deeg en zet de vorm in een voorverwarmde oven van 200°C
  • laat de tatin 20 tot 25 minuten bakken
  • leg een groot bord op de tatinvorm en keer het geheel snel om, het deeg zit nu aan de onderkant
  • bestrooi alles eventueel nog met wat zout en peper en met de kruiden
  • verdeel enkele lepels kaas over het gebak
  • dien lauwwarm op met een slaatje
Recept: Matt Prestons 100 beste recepten.

5 opmerkingen:

  1. das wel heel apart maar lijkt weer heel goed

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo te zien is het je aardig gelukt, de prei heeft zijn mooie vorm nog! en ja het kan niet anders dan lekker zijn.
    Polleke is toch goed af met zo een keukenprinses
    gr bi

    BeantwoordenVerwijderen
  3. MMM ik houd wel van hartige taarten en vooral van prei ,want de prei smaakt heel lekker met geitenkaas ...ziet er lekker uit
    groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nog nooit gemaakt met prei. Maar ziet er alvast weer lekker uit.

    Lieve groetjes, Tinne

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Owww... jammie... Ik krijg er honger van!
    Ik ga dadelijk een eenpansgerecht maken met kippenragout, spinazie en filodeeg. Ook niet slecht hè? Zit een beetje in dezelfde jammie-categorie als dit receptje van jou. Echte najaarsrecepten :-))
    Lieve groetjes,
    Sandra

    BeantwoordenVerwijderen

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...