zaterdag 7 december 2013

Espresso-chocoladetulband

Dit is een heerlijk gebak waar je gemakkelijk 16 tot 20 stukken van kan snijden want deze tulband is echt wel groot en voedzaam. Maar dit weekend komen de kinderen dus er zal niet veel van over blijven.


Dit heb je nodig:

  • 4 tl espressopoeder ( instant)
  • 150 g chocolade-mokkaboontjes
  • 250 g zachte boter
  • 500 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • zout
  • 4 eieren
  • 375 g bloem
  • 1/2 zakje bakpoeder
  • 5 el cacao ( 50 g )
  • poedersuiker
Bereiding:

  • meng het espressopoeder met 250 ml kokend water
  • laat de espresso afkoelen
  • hak de mokkaboontjes op 1 el na fijn
  • vet een tulbandvorm ( 22 cm doormeter, inhoud ca 2,5 l ) in en bestrooi hem met bloem
  • klop de boter, suiker, vanillesuiker en een snuifje zout tot een crème
  • klop de eieren er één voor één doorheen
  • meng de bloem met het bakpoeder en de cacao en roer het samen met de espresso door de crème
  • meng de gehakte mokkaboontjes door het beslag
  • giet het beslag in de vorm
  • bak de tulband in een voorverwarmde oven ( elektrisch 175°C / hetelucht: 125 °C ) gedurende ca. 1uur en 30 minuten
  • dek eventueel de tulband af na ca. 1 uur 
  • laat de taart ca. 15 minuten in de vorm afkoelen
  • stort hem uit de vorm en laat hem volledig afkoelen
  • bestrooi de tulband met poedersuiker en versier hem met de hele mokkaboontjes

125°C vond ik wel een heel lage temperatuur om deze tulband te bakken maar ik vond dat ik het een kans moest geven op deze manier. Maar na de lange baktijd was hij nog niet gaar dus verhoogde ik de temperatuur tot 150°C en verlengde de baktijd twee maal met 10 minuten. Als ik hem nog een keer zou bakken zou ik zeker starten met 150°C en de gaarheid controleren na 1 uur en 10'. 
In het gebak hoorde ook nog marcepeinstukjes ( 200 g ) te zitten maar die liet ik achterwege want hier lusten ze niet zo graag marcepein.

recept: Het superdikke taartenboek special van Koken & Genieten.



3 opmerkingen:

  1. oh deze ziet er heerlijk uit zo voor de feestdagen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Echt een feestelijke tulbandcake! Perfect voor de komende feestdagen!
    Wat lukken jouw baksels toch steeds prachtig!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. karine hendrickx20 maart 2014 om 03:44

    Heerlijk!!! En onmiddellijk kandidaten om overschot mee te nemen!

    BeantwoordenVerwijderen

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...