Het recept voor deze citroentaart vond ik bij onze TV-kok Jeroen Meus. Het eiwitschuim zorgt voor de juiste verhouding tussen zuur en zoet. Echt voor herhaling vatbaar want we vonden ze superlekker.
Dit heb je nodig voor een taartvorm met losse bodem ca; 22 à 24 cm
voor de taartbodem:
- een vel kruimeldeeg (kant-en-klaar)
of zelf bereid vetdeeg:
- 250 g bloem
- 125 g boter
- 125 suiker
- 1 ei
- snuifje zout
- vanille
voor de citroencrème:
- 1 kg citroenen
- 300 g suiker (voor de citroencrème)
- 100 g suiker ( voor de ruban)
- 50 g poeder voor vanillepudding
- 4 eieren
- 5 dl room ( voor de slagroom)
- 3 blaadjes gelatine ( ong. 4 g per blaadje)
voor het eiwitschuim:
- 100 g eiwitten ( restproduct bereiding crème)
- 200 g suiker
weeg alle ingrediënten zorgvuldig af.
Bereiding:
Voor de bereiding kan je hier terecht.
Bereiding vetdeeg:
in de keukenmachine:
- schep de bloem in de mengkom
- vorm een kuiltje in het midden en plaats hierin de boter, de suiker, het ei, het zout en de vanille
- vermeng alles kort tot een homogeen deeg
- wikkel het deeg in plasticfolie en leg het enkele uren in de koelkast
- rol het vetdeeg uit tot ongeveer 2,5 mm dik en beleg de taartvorm ermee
- prik enkele keren met een vork in de deegbodem
- leg bakpapier in de vorm en vul met een steunvulling ( bakparels, gedroogde erwten ...)
- bak de taart ongeveer 30 à 35 minuten.
- laat de taart even afkoelen, ontvorm en laat verder koud worden
De hoeveelheid citroencrème is ruim voldoende voor twee taarten. Dus als ik ze nog eens bak dan heb ik genoeg aan de helft van de ingrediënten.
Jeroen legt het citroenschuim in pieken op de taart, ik heb met een spuitzak met ronde spuitkop het schuim in kleine hoopjes gespoten op de taart en ze dan met een brander bruin gekleurd.
Recept vetdeeg: Basic gebak en taarten. Christophe Declercq.Taartvulling en afwerking: Jeroen Meus
Jeroen legt het citroenschuim in pieken op de taart, ik heb met een spuitzak met ronde spuitkop het schuim in kleine hoopjes gespoten op de taart en ze dan met een brander bruin gekleurd.
Recept vetdeeg: Basic gebak en taarten. Christophe Declercq.Taartvulling en afwerking: Jeroen Meus
nog van harte en de taart ziet er geweldig uit
BeantwoordenVerwijderenWel bedankt.
VerwijderenNog gefeliciteerd en de taart ziet er heel lekker uit.
BeantwoordenVerwijderenDank je wel.
VerwijderenNog van HARTE gefeliciteerd!! Dankjewel voor dit ongetwijfeld overheerlijke recept. Ik zit in ieder geval te citroen eh... Watertanden! :-)))
BeantwoordenVerwijderenBedankt Sandra.
VerwijderenSo delicious and very fresh flavor!
BeantwoordenVerwijderenHip hip hoera !!! Proficiat met uw verjaardag !!!
BeantwoordenVerwijderenLekkere taart trouwens. Vind ze super!
Lieve groetjes, Tinne
Dank je wel Tinne.
VerwijderenLiefs , Emmy
Gelukkige verjaardag Emmy !!!
BeantwoordenVerwijderenIk zie geen kaarsjes op de taart dus kan ze niet tellen ;-)))
En het taartje, hmmmm gevaarlijk... Alles wat citroen combineert met taart/meringue, staat voor mij bovenaan mijn lekker-lijstje...
Bedankt Tinne. Het taartje, heel lekker zurig maar een caloriebommetje denk ik. Maar we laten het er niet voor, alleen, het stukje mag dan wat kleiner zijn ! :)
VerwijderenNog van harte gefeliciteerd en nog vele gelukkige en gezonde jaren toegewenst!
BeantwoordenVerwijderenJe taart ziet er heerlijk uit en is één van mijn lievelingstaarten!
groeten, Caroline
Dank je wel Caroline, fijn dat even op bezoek kwam. :)
VerwijderenVan Harte Gefeliciteerd Emmy !
BeantwoordenVerwijderenJoke nooit over je leeftijd, behalve in noodgeval, .........
Bijvoorbeeld als iemand vraagt hoe oud je bent. ! :-) gr bi
Bedankt bi, die joke, die zal ik dan maar in dat noodgeval toepassen! Goed idee.
VerwijderenLemon pie is always a good idea, en deze ziet er yummy uit! x Sarah
BeantwoordenVerwijderenhttp://tastinglifestyle.blogspot.be
Thank you Sarah !
BeantwoordenVerwijderenNog een héle late proficiat met je verjaardag!
BeantwoordenVerwijderenLijkt me een receptje om ook te proberen. Ziet er heel lekker uit!