dinsdag 12 augustus 2014

Sodabrood

Een tijdje geleden kocht ik het boek "Bakken met Paul Hollywood", de meesterbakker, bekend van tv-programma's over bakken.
Nu bak ik geregeld ons dagelijks brood waarover ik weinig te zeggen heb op deze blog omdat het maar gewoontjes is. Maar dit sodabrood dus, wilde ik toch een keertje proberen. De gist is namelijk vervangen door natriumbicarbonaat en het moet dus ook niet rijzen. Dus vlug te maken.


Dit heb je nodig:
  • 500 g bloem + wat extra om te verstuiven
  • 1 theelepel natriumbicarbonaat ( zuiveringszout)
  • 1 theelepel zout
  • 400 ml karnemelk
Bereiding:
  • verwarm de oven voor tot 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier
  • doe alle ingrediënten in een grote kom en meng ze goed
  • doe er dan de karnemelk bij en meng het tot een kleverig deeg
  • leg het deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak en vorm er snel een bal van
  • druk de bal iets plat met je hand
  • leg het deeg op de bakplaat
  • kerf het diep in kwarten in, net niet helemaal tot de onderkant
  • bestuif met wat bloem
  • bak 30 minuten of tot het brood gaar is - het moet goudbruin zijn en hol klinken als je op de onderkant klopt
  • laat afkoelen op een rooster
  • sodabrood is het lekkerst als het binnen een dag gegeten wordt
  • het kan goed ingevroren worden
Het recept is gemakkelijk aan te passen: aan de mix kun je geraspte cheddar en gehakte rauwe ui toevoegen of gehakte olijven zonder pit en zongedroogde tomaten voor een brood met een smaakje. Je kunt ook de helft van de witte bloem vervangen door tarwemeel.

Omdat je zelf ook moet zien of het brood genoeg gebakken is was het nodig dat ik het dit keer 10 minuten langer liet bakken dan de aangegeven tijd. Ik voegde ook een fijngesneden ui en een paar lepels gemalen kaas erbij. Wat betreft de theelepel, daar heb ik een maatje voor maar de inhoud daarvan komt meer overeen met een koffielepel. Dus, een theelepel zoals wij die kennen is volgens mij te klein.
Het brood is wel lekker maar het is goed voor een keertje, ik verkies toch het brood gebakken met gist.

uit: Bakken met Paul Hollywood

11 opmerkingen:

  1. ken ik niet..maar volgens mij smaakt het lekker ook...ik zie aan je blogje dat je graag kookt...altijd leuk om te lezen...soms leer je van mekaar...ik lees graag hier...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vlug te maken? Jaja dat ken ik bij jou! :-)
    We hebben net een nieuwe brood oven. En dat lukt me gelukkig wel! Oef.
    Maar zo met olijfjes of kaas? Moet heerlijk zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een brood oven, wat bedoel je? Speciaal voor brood!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja nee zo gewoon een broodbakmachien... ne panasonic... ge kent dat wel. Zoiets dat ons ma na een week al beu was en aan mij gaf... Zij bakte ook veel liever gewoon zelf... Waarom oh waarom heb ik die genen niet geërfd?????
      En intussen was dat machien versleten en nu hebben we een nieuw... Jan wil zeker spelen hé! Anders heeft ie geen eten!!! ;)

      Verwijderen
  4. Hmmm, ik zie de versie met cheddar en ui wel zitten !

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Is lekker, maar verkies toch brood dat met gist is klaargemaakt. Is persoonlijke smaak natuurlijk. Grootmoeder maakte deze geregeld en deed daar ( in zoverre ik mij nog herinner ) wat honing bij.
    Groetjes, Tinne

    BeantwoordenVerwijderen
  6. soda bread heb ik voor het eerst in ierland gehad soda bread met rozijnen of chocolat en gewoon soda bread smaak erg lekker en beetje zuur niet heel erg maar het is vooral super luchtig en licht brood heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Super! Sounds easy and yummy and must be tested, many thanks for the recipe! Greetings & happy weekend!
    Nata

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het ziet er wel lekker uit ! Ik kijk er naar uit voor het volgende brood van hem.
    Waar kan ik zuurdesem brood kopen? Lekker met spek en stroop :-) gr bi

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Waar je zuurdesem brood kan kopen, dat weet ik eigenlijk ook niet. In Duitsland is dat geen probleem maar ja, daar ben je niets mee hè. Misschien toch eens vragen in een natuurwinkel !

    BeantwoordenVerwijderen

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...