zondag 7 april 2013

Appel-kruimelcake

Een smeuïge cake met stukjes appel onder krokante kaneelkruimels, zo omschrijft Janneke Philippi, de auteur van het boek "Appeltaart", deze cake. En zo smaakt hij ook, heerlijk !


Dit heb je nodig voor een springvorm van 20 cm doormeter:

  • 225 roomboter, op kamertemperatuur
  • 250 g suiker
  • 3 eieren
  • 250 g bloem
  • 2 eetlepels karnemelk
  • 1 grote handappel
  • 1 theelepel kaneel

bereiding:

  • verwarm de oven voor tot 180°C.
  • klop met de mixer of in de keukenmachine 150 g boter met 150 g suiker en een beetje zout zacht
  • klop één voor één de eieren erdoor
  • zeef 150 g bloem boven de kom en mix tot een glad beslag. Klop de karnemelk erdoor
  • schil en snijd de appel in blokjes en spatel ze door het beslag
  • schep alles in de vorm en strijk de bovenkant glad
  • kneed met de vingertoppen een kruimelig deeg van de resterende 75 gram boter, 100 g suiker, 100 g bloem en de kaneel
  • strooi de deegkruimels over het beslag
  • bak de kruimelcake in de voorverwarmde oven in ongeveer 1 uur gaar
  • laat de cake in de vorm afkoelen. Verwijder de springvorm en serveer.


variatietip: Vervang met Sinterklaas de kaneel door speculaaskruiden en roer ook 1eetlepel speculaaskruiden door het cakebeslag.

Bij gebrek aan karnemelk verving ik deze door melk. Aan de bloem voegde ik ook nog een koffielepel bakpoeder toe. Ik bakte de cake in een taartvorm van 20cm en 3 cm diep

recept uit: Appeltaart van Janneke Philippi



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...