woensdag 16 januari 2013

Cadeautje

Vorige week waren we uitgenodigd bij een vriendin van mij. Ik kocht voor haar een etagère en vulde die met zelfgebakken kleine chocoladecakejes, mini wafeltjes en petitfours.

                         

Mini chocoladecakejes:
Dit heb je nodig:


  • 100 g zachte boter
  • 60 g suiker
  • snuifje zout
  • 40 g gesmolten fondantchocolade
  • 100 g eieren
  • 100 g bloem gezeefd
  • 2 g bakpoeder
  • 20 g bakvaste chocoladestukjes of hagelslag

Bereiding:
  • klop de zachte boter tot een luchtige massa
  • voeg de suiker, het zout en de gesmolten chocolade toe en klop verder
  • meng de eieren er één voor één door
  • vermeng de bakvaste chocoladestukjes met de gezeefde bloem en het bakpoeder en spatel kort door het beslag
  • zet een flexibele bakvorm voor kleine cakes op een bakplaat en vul deze voor tweederde met het cakbeslag
  • verwarm de oven voor op 210°C en bak gedurende 15 à 20 minuten
  • haal de cakes uit de vormpjes, zet op een rooster en laat afkoelen.

  • Ik gebruikte een bakvorm voor mini-muffins en plaatste in elke holte een klein papieren vormpje dat ik vulde met het beslag. 
  • 12 minuten baktijd was voldoende maar controleer toch of de cakejes gaar zijn.

Mini wafeltjes
dit heb je nodig:

  • 125 g zachte boter
  • 150 g suiker
  • vanille
  • 1 g zout
  • 2 eieren
  • 225 g bloem
  • 5 g bakpoeder
Bereiding:


  • meng de zachte boter met de suiker, vanille en het zout
  • voeg de eieren één voor één toe
  • zeef de bloem en het bakpoeder en meng eronder
  • vul een spuitzak met glad spuitbuisje met het deeg
  • spuit dopjes in een voorverwarmd wafelijzer
  • bak af in ongeveer 2 à 3 minuten
  • dompel de afgekoelde wafeltjes aan één kant in gesmolten chocolade

  • Je hebt 4 wafeltjes uit één bakbeurt.
  • mijn wafeltjes waren na 1 minuut klaar.
Petitfours:
Bereid eerst een boterdeeg waarvan je kleine rondjes van 3 cm bakt.

Dit heb je nodig: 1. voor het boterdeeg

  • 250 g bloem
  • 150 g zachte boter
  • 100 g suiker
  • 1 ei
  • snuifje zout 
  • vanille
Bereiding:
  • schep de bloem in een cirkel op het werkblad
  • plaats de zachte boter, de suiker, het ei, het zout en de vanille in het midden
  • vermeng alles kort met de bloem tot een homogeen deeg
  • wikkel het deeg in plasticfolie en leg enkele uren in de koelkast
  • rol het deeg uit tot 2 mm dik, steek plakjes uit met een ronde uitsteker van 3 cm 
  • leg ze op een met bakpapier bekleede bakplaat
  • bak in een oven van 190°C gedurende 10 minuten
  • laat afkoelen

2. Nodig voor de afwerking :

  • marcepein 
  • fondantsuiker
  • een weinig abricozenconfituur
  • decoratie naar keuze ( noten, chocolade, ...)
Bereiding:
  • rol de marcepein uit tot 15 mm dikte en steek plakjes uit met een ronde uitsteker van 3 cm
  • breng wat abricozenconfituur aan de kook, strijk op de gebakken koekjes en leg er onmiddellijk de marcepeinstukjes op
  • strijk het bovenvlak van de marcepein in met abricozenconfituur en laat afkoelen
  • warm fondantsuiker op tot 37 °C en dompel het bovenvlak van elke petitfour erin




recepten uit' Basic patisserie' en 'Basic gebak en taarten' van C. Declercq.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...