Klara: oma's appeltaart . Ja, toen ik dat verhaal hoorde smolt ik toch wel weg van contentement .
Dus voor haar verjaardag bakte ik ook deze taart.
dit heb je nodig voor het deeg: basisrecept gistdeeg voor taarten of vlaaien uit 'Ons Kookboek' van kvlv
- 250 g bloem
- 15 g gist
- 1 mespunt zout
- 50 g vetstof
- 25 g suiker
- 1 ei
- 1 dl melk
- 1 el olie
bereiding deeg:
- Zeef de bloem in een kom , maak in het midden een kuiltje en strooi het zout aan de buitenrand van de bloem.
- Breek de gist in 1 el lauwe melk en voeg de suiker toe. Giet dit mengsel in het kuiltje en dek af met wat bloem.
- Klop het ei los, voeg er de melk en de olie bij.
- Meng met de hand stilaan de bloem onder de opgeloste gist en voeg de helft van het melkmengsel toe, daarna de vetstof en de overige melk.
- Kneed het deeg dan op het werkvlak gedurende 10'.
- Laat vervolgens 30' rijzen.
- Doorkneed even. Rol uit, leg in een ingevette taartvorm ca 28 cm diameter.
- Laat 15' rijzen.
Dit heb je nodig voor de bekleding van het deeg:
- 3 à 4 appels ( ik gebruik het liefst boscoop appels of een andere stoofappel)
- 2 el suiker
- 1 el maïszetmeel
- kaneel
- eventueel bloemsuiker
- taartgelei (Aveve)
Bereiding:
- meng de suiker en het maïszetmeel en strooi dit over de deegbodem .
- schil de appels, verwijder het klokhuis en snij in fijne schijfjes.
- bekleed het deeg met de appel schijfjes.
- bestrooi met wat kaneel en bak de taart in een voorverwarmde oven van 200° gedurende ca 30 '
- Ontvorm de taart , leg op een rooster en laat afkoelen.
- Bestrijk de taart met taartgelei. (zie werkwijze verpakking)
- Bestrooi de taartrand met wat bloemsuiker.
wat word bedoeld met vetstof
BeantwoordenVerwijderenVetstof staat voor boter of margarine.
Verwijderende gist is toch verse gist he?
BeantwoordenVerwijderen