maandag 13 februari 2012

Appeltaart

Mijn appeltaart is de lievelings taart van Klara. Onlangs was ze met haar mama bij de homeopaat. Bij zo'n eerste bezoek worden altijd veel vragen gesteld. Zo ook de vraag : wat eet je het liefst Klara?
Klara: oma's appeltaart . Ja, toen ik dat verhaal hoorde smolt ik toch wel weg van contentement .
Dus voor haar verjaardag bakte ik ook deze taart.


dit heb je nodig voor het deeg: basisrecept gistdeeg voor taarten of vlaaien uit 'Ons Kookboek' van kvlv
  • 250 g bloem
  • 15 g gist
  • 1 mespunt zout
  • 50 g vetstof
  • 25 g suiker
  • 1 ei
  • 1 dl melk
  • 1 el olie
bereiding deeg:
  • Zeef de bloem in een kom , maak in het midden een kuiltje en strooi het zout aan de buitenrand van de bloem.
  • Breek de gist in 1 el lauwe melk en voeg de suiker toe. Giet dit mengsel in het kuiltje en dek af met wat bloem.
  • Klop het ei los, voeg er de melk en de olie bij.
  • Meng met de hand stilaan de bloem onder de opgeloste gist en voeg de helft van het melkmengsel toe, daarna de vetstof en de overige melk.
  • Kneed het deeg dan op het werkvlak gedurende 10'.
  • Laat vervolgens 30' rijzen.
  • Doorkneed even. Rol uit, leg in een ingevette taartvorm ca 28 cm diameter.
  • Laat 15' rijzen.
Dit heb je nodig voor de bekleding van het deeg:
  • 3 à 4 appels ( ik gebruik het liefst boscoop appels of een andere stoofappel)
  • 2 el suiker
  • 1 el maïszetmeel
  • kaneel 
  • eventueel bloemsuiker
  • taartgelei (Aveve)
Bereiding:
  • meng de suiker en het maïszetmeel en strooi dit over de deegbodem .
  • schil de appels, verwijder het klokhuis en snij in fijne schijfjes.
  • bekleed het deeg met de appel schijfjes.
  • bestrooi met wat kaneel en bak de taart in een voorverwarmde oven van 200° gedurende ca 30 '
  • Ontvorm de taart , leg op een rooster en laat afkoelen.
  • Bestrijk de taart met taartgelei. (zie werkwijze verpakking)
  • Bestrooi de taartrand met wat bloemsuiker.



3 opmerkingen:

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...