uitstappen en reizen

Zuiderse zon

Thuiskomen met de ene bui na de andere, na een vakantie onder de zuiderse Franse zon, het kon aangenamer. Dan maar nagenieten van de foto's in de Provence en de Ardèche.

Het provencaalse blauw
Zuiderse fonteinen
op de markt
Genieten op een terrasjeOnze laat-zomer vakantie zit er op. We waren dit keer, niet zo ver van huis ca. 250 km, in Saarburg,een klein maar zo lief stadje, gelegen in de driehoek Luxemburg, Frankrijk en Duitsland. Een voor mij tot nu toe onbekend , eigenlijk ook niet zo toeristisch gebied, aan de rivier de Saar en de Leuk, in deSaar-Hunsrück, tussen Saarland en de Rijnland Palts.
Ideaal voor fietsers , wandelaars en liefhebbers van wijn. Je fietst er langs de Saar en wat verder langs de Moezel of wandelt er tussen de wijnvelden.

In de buurt , 22 km verderop, ligt Mettlach,  Dat zegt u waarschijnlijk niets maar het stadje is bekend om het  hoofdkantoor, de porceleinfabrieken en het museum van  Villeroy & Boch, We bezochten het museum dat gevestigd is in een oude abdij dat ooit door de familie V & B gekocht werd en dat oorspronkelijk diende als fabriek. Dat was echt iets voor mij want ik kon niet genoeg krijgen van de mooi gedekte tafels. Even wat foto's voor een kleine indruk.In het museum kon je ook je eigen bord beschilderen. Op aandringen van de echtgenoot waagde ik er mij ook aan met dit als resultaat. Nazomeren in Bourgogne


Onze september vakantie brachten we door in Frans Bourgondië, gelegen in Midden Frankrijk metDijon als hoofdstad. We verbleven eerst enkele dagen langs de Moezel om daar al fietsend de streek te verkennen en trokken dan verder naar Chalon-sur-Saône en de laatste week naar Cluny, helemaal in het zuiden van Bourgogne. Vanuit Chalon kan je fietsen over een 70 km lang oud treinspoor, nu fietsweg tot in Macon langs Cluny. Een fotoverslag !

Slenteren door lieve dorpjes en stadjes
Fietsen langs de gekanaliseerde Moezel met kleine sluisjesBloemen'vazen' aan de wandel-en fietsweg langs de rivier de Saône in Chalonfietsen door de langste fietstunnel (1,6 km ) van Europa. Met een temperatuur van 11 °C verwijt je jezelf dat je je muts met oorkleppen niet mee had. Vanaf 19 september tot maart wordt de tunnel gesloten om de vleermuizen die er dan in huizen niet te storen.Kastelen bekijken en bezoeken.Chalon-sur-Saône

Fietsen in het land van Maas en Waal

We zijn net terug van een korte fietsvakantie met vrienden in het land van Maas en Waal in Nederland. We hadden geluk, onder dreigende luchten, gevuld met een hoop regen, lukte het ons om het droog te houden op de fiets. Vanuit Tiel waar we logeerden, vertrokken  we de ene dag voor een tocht langs de boomgaarden van de Betuwe fruitstreek en de andere dag reden we hoog over de dijken van de rivieren de Maas en de Waal. Vandaag bezochten we de tuinen van Appeltern, een aanrader zo bleek. Een reeks fotocollages om u te overtuigen van het mooie landschap en de prachtige tuinen.
De tuinen van Appeltern
Vakantie in Annecy en de Drôme 

Meestal brengen we onze zomervakantie door ergens in Frankrijk. Dit jaar verbleven we in de Haute Savoie, in de Alpen aan het meer van Annecy met zijn prachtige blauw-groene kleur en in de Drôme Provencal  En zoals iedere keer bij het thuiskomen mis ik de zon tegen een blauw-blauwe lucht, het heerlijk, knapperig vers brood dat we 's morgens bij de plaatselijke bakker haalden om dan buiten te ontbijten, het bezoeken van de typische markten, stadjes en lieve dorpjes, het lezen of wat haken wanneer je dat zelf graag wil, kortom, ik mis la Douce France. Met enkele foto's laat ik je mee genieten van onze vakantie.


Annecy en het meer
Het kasteel van Menton bij Annecy
Het fietspad langs het meer: van Annecy naar AlbertvilleDe Rhone

Het Palais Ideal in Hauterives ( Drôme Provencal)

Bremen

We zijn terug van onze voorjaarsvakantie met de caravan. We wilden al een tijdje naar Nedersaksen in  het noorden van Duitsland om vooral  Bremen eens te bezoeken. Bremen is bekend van het sprookje " de Bremer stadsmuzikanten ". 


Nedersaksen is te groot om het op 8 dagen gezien te hebben want met het goede weer (toch bijna) en omdat er overal fietspaden zijn hebben we ook veel gefietst. Wat ik vooral zal onthouden is dat het een enorme landbouwstreek is met ver uit elkaar liggende dorpen. De kuststreek en de havens zullen  we waarschijnlijk een andere keer moeten bezoeken.

Bremen

Zeeland

Onverwachts reageerden we op een hotelarrangement met één overnachting in Goes, in Zeeland en dus reden we vrijdag richting Nederland. De weergoden waren dit keer goed gezind want onder een blauwe hemel met een stralende zon, wel met een strakke wind, wandelden we door het stadje. En Goes ligt op slechts een twintigtal km van Arnemuiden. Jawel, Arnemuiden met het winkeltje van Janet en haar blog 'Blij dat ik brei'. Een mooie gelegenheid om er naar toe te rijden. Het is een mooi  Zeeuws vissersdorp en het was niet moeilijk om de winkel te vinden. En wat dacht je, ja natuurlijk kocht ik er wol. Dit is hem om deze sjaal te haken. 

Vermits Middelburg vlak bij was en het jaren geleden was dat we er nog eens waren,  konden we niet anders dan deze mooie stad een bezoek brengen. Met enkele sfeerbeelden laat ik je mee genieten ons verblijf in het mooie Zeeland.Zwarte Woud en Elzas

Onze vakantie zit er weer op, een week in het Zwarte Woud, in Duitsland en een week in de Elzas in Frankrijk. Over het Zwarte Woud berichte ik vorig jaar al eens, daarover kan je hier lezen. De Elzas en de Vogezen liggen beiden ter hoogte van het Zwarte Woud maar aan de andere kant van de Rijn die de grens  vormt  tussen beide landen.

 Juist in deze periode in september, van de 12de tot de 15de vind er de Carrefour du patchwork Europe plaats in St Marie aux Mines en in nog drie omgevende dorpen.
Voor de liefhebbers van patchwork of ander handwerk altijd een belevenis om dit te bezoeken.
Een kleine fotoreeks van een selectie uit  het enorme internationale aantal tentoongestelde werken.

Uitstap naar Mechelen en Meise

Vorige vrijdag bezochten we  Mechelen waar we met vrienden  logeerden in hotel Het Anker, het enige brouwerijhotel dat ons land rijk is. Sinds jaren wordt  hier het carolusbier gebrouwen en mocht een rondleiding in de brouwerij met bijhorende proeverij  niet ontbreken.


Hier een avondje doorzakken is geen probleem, geen zorgen om een bob, want je bed staat vlakbij.

Zaterdag trokken we richting Meise waar we een dagje doorbrachten in de Nationale Plantentuin.


Buiten de pracht van een oneindig aantal bomen en planten  zowel in het park als in de plantenkassen bezochten we ook de  gelegenheidstentoonstellingen ondergebracht in het kasteel van het domein.
Aquarellen van de beste botanische illustrators ter wereld, de Highgrove Florilegium tentoonstelling en een andere rond papierkunst.


Rodenkirchen

We zijn terug van onze vakantie in Rodenkirchen, een stadje aan de Rijn op 7 km ten zuiden van Keulen in Duitsland.
Omdat het weer mee zat hebben we heel wat kunnen fietsen. Verzorgde paden, 160 km in beide richtingen langs de Rijn, staan ter beschikking van wandelaars en fietsers. Over iedere brug, zowel spoorweg- of autostrade brug, kan je via een apart gedeelte oversteken. Of je neemt de veerboot.

wachten op de veerboot
op de buiten op een paar km van de grote stad

over de spoorwegbrug
Mogelijkheden genoeg om je te verplaatsen voor een bezoek aan Keulen: te voet, met de fiets maar ook met de tram of de boot. Om met de auto in Keulen rond te rijden heb je trouwens een speciaal groen vignet nodig anders risceer je een boete maar die auto heb je eigenlijk niet nodig.

zicht op de dom vanuit de boot

Het moet ongeveer 10 jaar geleden zijn dat we nog eens in Rodenkirchen en Keulen waren en het verbaasde ons wat er in al die jaren veranderd is. Oude vervallen pakhuizen langs de Rijn zijn nu woningen en heel wat nieuwbouw appartementen en kantoren pronken op de oever.oude pakhuizen

nieuwbouw kantoren en appartementen


Ook langs de Rijnoever ligt het chocolademuseum, zeker een bezoek waard.

het chocolademuseumeen ' lekker ' museum

Parijs

Ter gelegenheid van onze huwelijksverjaardag verbleven we in december drie dagen in Parijs. We waren er voor de derde keer, de grote toeristische monumenten hadden we al gezien en dus de gelegenheid  om te wandelen door minder bekende delen van de stad. Bovendien was het de eerste keer in december en konden we genieten van de kerstverlichting. Het regende veel en dan kan je overdag maar beter naar een museum gaan. Zo stond het Musée d'Orsay op mijn ' te bezoeken ' lijstje. Het museum is ondergebracht in het voormalige Gare d'Orsay, een immens gebouw in art nouveau stijl en gelegen langs de oever van de Seine. Het herbergt werken uit de tweede helft van de 19de en het begin van de 20ste eeuw, met grote namen als MilletPissaroMonetManetToulouse-LautrecRenoirCézanne, Van Gogh enz. De art-nouveau is vertegenwoordigd door o.a. onze Victor Horta en Henri van de Velde

De stationsklok vanbinnen uit gezien.
Zicht op Montmartre met de Sacré-Coeur

In de 19de eeuw verschenen in Parijs de eerste overdekte passages, de zogenoemde galerijen. Aanvankelijk 140 in totaal waarvan er nu minder dan 30 overgebleven zijn en  de ene al in betere staat dan de andere. De mooist bewaarde zijn de Galerie Vivienne en Colbert. Bij regenweer ideaal  om er door te wandelen.

Galerie Vivienne

Aan grote prachtige warenhuizen geen gebrek in Parijs. Ze zijn buitengewoon mooi verlicht in de kersttijd en de talrijke uitstalramen zijn echte pareltjes. In de Galeries Lafayette en Le Printemps maar ook in Le Bon Marché en het aanpalende ' Grande Epicerie ' was het luxe troef. Dit laatste is echt de moeite om gezien te hebben. Het is een warenhuis met voedingsmiddelen uit de hele wereld en met een ongekende luxe.
Le Printemps

De koepel in Galerie Lafayette.
De groentenafdeling in Le Grande Epicerie
De Wijnafdeling in Le Grande Epicerie

Kerstverlichting op de Champs-Elysées

Zwarte Woud

We zijn terug van onze vakantie in het Zwarte Woud in Duitsland. We verbleven eerst een week in Dornstetten bij Freudenstadt, gelegen op 720 m hoogte. Freudenstadt ligt ongeveer in het midden van het Zwarte Woud.
De tweede week brachten we door in Sulzburg helemaal in het zuiden en niet zo ver van Bazel bij de Zwitserse grens. Dit stadje ligt in de Rijnvallei waar je kan wandelen en fietsen tussen de druivenvelden. Wat ook positief is aan een vakantie in deze regio is de Konus kaart. Deze gastenkaart wordt bij een verblijf  door heel wat deelnemende dorpen en steden aangeboden en biedt de mogelijkheid om gratis in heel het Zwarte Woud te reizen met de regionale treinen, bussen en trams. We hebben er wel degelijk gebruik van gemaakt.
Nog enkele foto's genomen tijdens een wandeling in het Munsterdal met het klooster St. Trutpert en tegen de glooiende weiden de boerderijen met hun reusachtige daken.

                                                                        

Floriade 2012

Gisteren bezochten we samen met vrienden de Floriade . Dit is de Wereld Tuinbouw Expo 2012 die om de 10 jaar plaats heeft ergens in Nederland. We reden er samen met de auto naar toe, parkeerden op één van de bezoekersparkings en werden dan met de pendel-shuttle naar de parkingang gereden. Alles prima georganiseerd. Het park is 66 hectare groot waarvan 40 hectare tentoonstellingsterrein. Je vindt er themavelden, tuinen en paviljoens van ongeveer 100 deelnemers uit de hele wereld. Via de gondels van de kabelbaan heb je een mooi panorama terwijl je zweeft van de ene naar de andere kant van het park.
In Villa Flora is het genieten van de grootste indoor bloemententoonstelling van Europa. Dat was volgens mij het allermooiste van het park, iets wat je zeker moet gezien hebben. Wij hebben enorm genoten van dit bezoek.
Enkele foto's  van de Floriade:
                                                                Warme vakantie foto's

Onze vakantie zit er op en zoals vorig jaar is de zon ver weg. Dit keer verbleven we in de Drôme Provencale  en de Ardeche in Frankrijk. Deze foto's brengen me weer even in vakantiestemming.

 


zaterdag 23 juni 2012


ronde punten

Als medepassagier ben je in de gelegenheid om tijdens de reis alles goed te kunnen observeren en te genieten van het voorbij glijdende landschap. Daarbij valt het me altijd op dat hoe meer je naar het zuiden rijdt des te mooier de ronde punten op de banen zijn aangelegd. Het zijn miniatuur landschapjes met planten karakteristiek voor de omgeving. Soms lukt het wel eens om te stoppen aan zo'n rond punt om een foto te nemen maar dikwijls is dat onmogelijk. Toch is het ons een paar keer gelukt. Getuige hiervan de enkele foto's.
Ik mis de zon

We zijn net terug van drie weken vakantie in het zuiden van de Ardèche in Frankrijk, zo een 960 km van hier. De blauwe luchten en de zonovergoten landschappen met de lavendelvelden, de wijn- en olijfgaarden, de amandel- en vijgenbomen, de moerbeibomen en de cypressen, de vele kersenlaars en abricozenbomen , de kleine, tegen een bergflank geplakte dorpjes, ik mis het allemaal. Hoe ik ook hou van de zuiderse sfeer, toch ben ik weer blij dat ik thuis ben. Er weer tegenaan kunnen, noemen ze dat ! En de zon, die wilde niet meekomen maar ik ben er zeker van, ze komt wat later. En om in de sfeer te blijven nog enkele foto's genomen door mijn man.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...