zondag 6 juli 2014

Honing slingeren

Vandaag was het eindelijk zo ver, we zijn gaan kijken hoe onze oudste "imker" zoon de honing van zijn bijenvolk slingerde. En dat mag ik nu toch wel zeggen, daar ben ik fier op zie. Na een imkeropleiding van een jaar kreeg hij vorig jaar in september zijn eerste bijenvolk. Geregeld kwam hij langs en bracht dan verslag uit over wat hij leerde op de cursus. Heel boeiende verhalen want wist ik veel wat een imker allemaal moet weten. Ik dacht dat een bijenkast daar gewoon stond te staan tot er honing was maar er komt zoveel meer bij kijken. En vandaag is er dus honing, 20 kg om te beginnen want volgende maand zou hij nog eens kunnen slingeren. Natuurlijk had ik mijn fotostoestel mee want dat moest vereeuwigd worden.

De bijenkast en het uithalen van de ramen met honing


het gereedschap: de slinger , het druiprek en steun voor de ramende ramen met honing, het verwijderen van de waslaag die de honing afsluit , het slingeren en uiteindelijk, de honing
12 opmerkingen:

 1. Hmmmm lekker !!!!
  Heb je de kans gekregen om op zo'n stukje honingraat te zuigen ? Want da's gewoon puur genot...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, Ingrid. Ik had al eerder een stuk honingraat gekregen van mijn zoon en dat is inderdaad echt lekker. Ik zette die in de frigo en dan vond in het nog lekkerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goh dat klinkt voor mij nog als Chinees... lijkt me ingewikkeld! Maar lekker ziet de honing er in ieder geval wel uit. 20 kg is wel een hoop? Verkoopt hij er ook?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, binnenkort wel hè. Maar ik denk dat die snel weg zal zijn. Er zijn nog al wat geïnteresseerden. Maar in augustus zal hij de rest slingeren. De beien moeten de raten eerst verzegelen ( afsluiten ) met was en dat was nog niet zo met de rest van de ramen. Dus nog even wachten daarop. Een gedeelte wordt niet geslingerd, dat is eten voor de bijen in de herfst en winter. Allemaal heel interessant.

   Verwijderen
  2. Bij dat "slingeren" kan ik me al niks voorstellen??? Moest hij nog honing over hebben waar hij niet van af geraakt dan mag je voor mij een potje opzij laten zetten. Ik wil wel ne keer "duunse" honing proeven!

   Verwijderen
  3. Slingeren, dat gebeurt in de kokervormige ketel (foto) waarin 3 met honing gevulde ramen worden gezet. als je aan de hendel draait dan zwieren de ramen in het rond en vliegt de honing eruit. De honing verzamelt zo op de bodem van de ketel en kan er via een kraantje uitlopen en opgevangen worden.
   Ik houd een potje apart voor julliie. ( Het is wel dan Molensteedse honing, ook goed? :) )

   Verwijderen
 4. I love honey!!
  Happy week,greeting.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. I love honey!!
  Happy week,greeting.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig, vind ik dit. Een ambacht, samenwerken met de natuur én een mooi product!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Fier mag je zeker zijn. Dit is vakkennis! Zonder de imker en zijn bijtjes geen honing maar ook geen fruit en groenten. Dank aan alle imkers en hun hard werkende bijtjes.
  Ik sta ook in de rij voor een potje. gr bi

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Amai, interessante hobby! Ik verwacht honingreceptjes op je blog Emmy!

  BeantwoordenVerwijderen

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...