dinsdag 31 januari 2012

zijden sjaals marmeren.

De eeuwenoude marmer techniek haalde ik van onder het stof en paste hem toe op zijden sjaals. De techniek, van oorsprong uit Perzië en Turkije, werd vooral gebruikt door boekbinders.

Voor een goed resultaat ga je eerst de zijde beitsen. Het beitsen bevorderd het opnemen van de verf door de zijde. Los hiervoor 80gr aluin op in 1l kokend water dat je laat afkoelen. Dompel dan de zijde onder in het beitsbad en hang de stof te drogen op een waslijn.
Om te marmeren heb je een bak nodig die iets groter is dan het stuk stof dat je wil marmeren. Voor een sjaal van 90cm op 90cm moet de bak ca. 95cm op 95cm groot zijn en 8cm hoog. Je kan die bak zelf maken door  in een houten raam met die hoogte een groo plastiek vel te plaatsen. Daarin giet je aangemaakt behangerslijm (25 à 30 liter) voor sterk behang (zie op verpakking) dat je 30' liet rusten. Op dit oppervlak druppel je de verf. Ik gebruik marmerverf voor papier en stof van het merk Pebeo. Met een kam of een satéstokje breng je de verf in beweging waardoor er stromingsvormen en patronen onstaan.
Leg dan de stof, zonder plooien en heel glad, op het zo ontstane patroon. Verwijder de zijde van zodra de verf is opgenomen en spoel deze in water zonder te wrijven . Hang de stof te drogen op een waslijn.
Door het werkstuk aan de achterkant te strijken, fixeer je alles.
Voor de afwerking stikte ik de sjaals in een driehoek en naaide er met de hand een konijnenbont lintje aan.

1 opmerking:

  1. bij het gebruik van aluin en behangplak bij het marmeren op zijde werd de zijde aangetast, ging krinkelen en de verf pakte slecht.
    wat zijn uw ervaringen?dank voor een reactive,
    groet, L.Thijssen.

    BeantwoordenVerwijderen

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...