dinsdag 1 september 2015

Matchacake met frambozen & witte chocolade

In een tijdschrift dat ik van onze vakantie in Frankrijk meebracht las ik over matchathee en wat je er allemaal mee kan doen.  Tot dan was matcha voor mij onbekend en omdat het me zodanig boeide ging ik opzoek naar meer informatie. Matcha is een Japanse theesoort die in tegenstelling tot andere theesoorten vermalen wordt tot een fijn groen poeder dat dan kan gebruikt worden voor het maken van thee maar evengoed om te verwerken in gebak en desserten . Ik ging er naar op zoek en kon het kopen in een winkel gespecialiseerd in theesoorten. Op mijn pinterest bord : recepten met matcha vind je meer terug.


Dit heb je nodig voor een kleine cake van ca. 15 cm:
  • 30 g amandelmeel
  • 120 ml room
  • 2 afgestreken el matcha
  • 70 g boter
  • 110 g fijne suiker
  • 2 kleine eitjes  
  • een halve tl vanille-extract
  • 100 g gezeefde bloem
  • een halve tl bakpoeder
  • 1 snuifje zout
  • 20 verse frambozen
  • 120 g witte chocolade
  • enkele frambozen voor de afwerking

Bereiding:
  • rooster het amandelmeel 5 à 7 minuten op een bakplaat in een voorverwarmde oven van 180°C
  • verwarm de room met de matcha in een pan op een laag vuur en klop krachtig om de matcha op te lossen
  • laat in een andere steelpan de boter op een laag vuur smelten
  • klop de suiker, de eieren en het vanille-extract tot een luchtig mengsel
  • giet er onder voortdurend kloppen de gesmolten boter en de matcharoom bij
  • zeef de bloem en het bakpoeder erbij en voeg de geroosterde amandelen toe
  • roer krachtig, het beslag mag klonterig blijven
  • giet het geslag in een ingevette cakevorm tot een hoogte van ongeveer 3 cm hoogte, leg er enkele frambozen op en vul verder met het overige beslag
  • leg er terug de rest van de  frambozen op
  • bak de cake 35 à 40 minuten
  • laat de cake afkoelen en haal hem uit de vorm
  • laat de chocolade op een heel laag vuur au bain-marie smelten en giet deze over de nog warme cake
  • garneer met de frambozen
  • bestuif eventueel de cake voor het opdienen met bloemsuiker


  • De bloem en het bakpoeder heb ik vervangen door zelfrijzende bloem
  • Het matcha poeder geeft een groene kleur aan het gebak maar aan de smaak verandert er eigenlijk niet veel.

recept: Koken en bakken met matcha thee, groene koekjes, cakes, desserts, dranken en nog veel meer.
Lene Knudsen, fotografie: David japy


13 opmerkingen:

  1. Tis weer eens wat anders, maar het ziet er wel heel lekker uit...:-)!!!
    Creatieve groetjes, Gaby

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoe proeft die thee dan eigenlijk ? Heb er ook nog nooit van gehoord !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Ingrid,
      als je van het poeder proeft dan smaakt dat wat bitter maar het gaat hem eigenlijk meer om de natuurlijke groene kleur.

      Verwijderen
  3. Ik heb ooit bonbons met een groene thee vulling geprobeerd; mwah.
    Dus ik zou niet vlug experimenteren met groene thee. Maar...als het niet veel smaak afgeeft, maar wel zo'n schit-te-rend kleurenpalet oplevert... Tja... Wauwie!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ook nog nooit van gehoord, speciale kleur maar de cake zal wel lekker zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ooo ,wat ziet dat er weer lekker uit .net zo heerlijk als die itaanse perzikentaart ...
    ik wens je een fijne week ...groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Prachtig kleurenpalet op je bord. Ziet er niet alleen mooi uit maar ook lekker. Had er nog nooit van gehoord. Ik gebruik om het kleuren voedingskleurstoffen die ik bestel maar als je het op een natuurlijke manier kunt kleuren zoals jouw cake dan vind ik dat stukken gezonder. Heb je al op de blog Cake gaan piepen? Super hoe daar met kleuren geëxperimenteerd wordt zoals de regenboogcake ...
    Uw recept van de cake met Griekse yoghurt wordt hier wekelijks gebakken voor mijn vader, schoonzoon en natuurlijk voor onszelf ;-) ... super lekker !!!

    Lieve groetjes, Tinne

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dag Tinne,
    fijn te lezen dat de Griekse yoghurt cake zo goed in smaak valt. En bedankt voor 'Cake blog' tip.
    Liefs, Emmy

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Tof zeg experimenteren met groene thee !
    Zo als je zegt groene thee is bitter, als je het wil drinken, bieden ze u een zoet snoepje
    aan.
    Waar heb je dat thee winkeltje gevonden?
    gr bi l

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De thee heb ik gevonden in een mooi theewinkeltje in ons eigenste Diest.
      groetjes

      Verwijderen
  10. Wow dat ziet er alleen al spectaculair uit qua kleur! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Zo die ziet er lekker uit jij kan wel naar heel holland bakt ,ga je ook meteen in de kantlijn zetten want zie dat ik heerlijke dingen mis?..,......

    BeantwoordenVerwijderen

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...