vrijdag 23 januari 2015

Bloemkooltaart van Ottolenghi

Dit is het eerste recept dat ik maakte van de, om zijn groentebereidingen bekende kok, Ottolenghi. En ik zou me moeten schamen om het feit dat ik nog nooit eerder iets van hem klaarmaakte terwijl ik al een tijdje in het bezit ben zijn boek 'Ottolenghi het Kookboek. Dit recept komt uit zijn nieuwste ' Plenty More'. En ik moet zeggen, het is een heerlijke groentetaart geworden.


Dit heb je nodig voor 4 à 6 personen:

  • 1 bloemkool, in roosjes van 3cm
  • 1 rode ui
  • 75 ml olijfolie
  • 1/2 tl rozemarijnblaadjes, fijngehakt
  • 7 eieren
  • een flinke hand basilicum, fijngesneden
  • 120 g bloem, gezeefd
  • 1 1/2 tl bakpoeder
  • 1/2 kurkuma
  • 1 tl zout
  • flink wat versgemalen peper
  • 150 g grof geraspte parmesaan
  • gesmolten boter
  • 1 el sesamzaad
  • bakpapier
Bereiding: 
  • kook de bloemkoolroosjes in 15 minuten zacht, giet ze af en zet apart
  • snijd van de rode ui 4 ronde plakken van 1/2 cm dik - bewaar deze. Hak de rest van de ui grof en smoor de stukjes met de olie en rozemarijn 10 minuten op laag vuur - roer tot de ui glazig is en laat hem dan afkoelen
  • klop nu de gesmoorde ui in een kom met de eieren en het basilicum
  • doe er de bloem, bakpoeder, kurkuma, parmezaan, het zout en de peper bij en klop alles goed glad voordat je de bloemkoolroosjes er voorzichtig door schept - probeer ze heel te houden
  • bekleed de bodem en de wand van een springvorm of taartvorm met losse bodem( 24 à 26 cm bakpapier
  • vet de wand in met de gesmolten boter en strooi het sesamzaad er tegen
  • giet het bloemkoolmengsel in de vrom en verdeel de uiringen erover
  • zet de vorm in de voorverwarmde oven van 200 °C en bak de taart 45 minuten tot hij stevig is: een in het midden van de taart gestoken mes moet er droog uitkomen
  • haal de taart uit de oven en laat 25 minuten afkoelen en serveer op kamertemperatuur

3 opmerkingen:

  1. Geweldig! 't Ziet er niet alleen lekker uit, het is nog mooi ook! Een streling voor het oog en jou kennende, ook een streling voor de tong!
    Fijn weekend!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, het was een lekkere taart!
    Bedankt en ook een fijn weekend

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ziet heerlijk uit! recept meteen opslaan, thanks!

    BeantwoordenVerwijderen

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...