woensdag 7 augustus 2013

Quiche met verse zalm en broccoli


Dit heb je nodig :

1. voor het deeg ( voor 2 vormen van 30 cm doorsnede en 2,5 cm hoog )

  • 140 g boter
  • 250 g bloem
  • 5 g kristalsuiker
  • 125 ml water
  • 1 eidooier
  • gedroogde erwten, rijst of bakparels om blind te bakken

2. voor de vulling:

  • 400 g verse zalmfillet
  • 1 broccoli
  • 3 eieren
  • 2,5 dl room
  • 150 g kruidenkaas
  • 50 g geraspte belegen kaas
  • peper, zout

bereiding:
1. het brokkeldeeg:

  • hak de vetstof in kleine blokjes onder de bloem en meng met de suiker en het zout
  • meng of kruimel met de handen tot een kruimelige, zandachtige massa 
  • giet het water erbij, voeg de eidooier toe en kneed alles tot een mooi samenhangend deeg
  • verpak het deeg in plasticfolie en laat het 30' in de koelkast rusten om het daarna vlot te kunnen uitrollen
  • rol het deeg uit en bekleed de vorm ermee
  • prik er een aantal keer in met een vork om te vermijden dat er tijdens het bakken een luchtbel ontstaat tussen de vorm en het deeg
  • beleg het deeg met een iets te groot stuk bakpapier en vul de vorm volledig met de erwten of bakparels
  • bak het deeg ongeveer 15' in de voorverwarmde oven
  • verwijder de erwten en het bakpapier wanneer het deeg lichtjes begint te kleuren

2. de vulling:

  • snijd de zalm in blokjes
  • verdeel de broccoli in roosjes , schil de broccolistelen en snijd ze in stukjes
  • kook de roosjes en stelen in 5-8 min. beetgaar in licht gezouten water zonder deksel om de frisgroene kleur te behouden
  • spoel onder koud stromend water en laat uitlekken
  • verdeel de zalm en broccoli over de quichebodem
  • klop de eieren met de room en kruidenkaas los en breng op smaak met peper en zout
  • giet dit over de zalm en broccoli en bestrooi met de kaas
  • bak 30 min. in een voorverwarmde oven van 180°C
  • controleer met een mesje of priem de gaarheid, verleng indien nodig de baktijd
Volgens het boek is deze hoeveelheid deeg voldoende om twee vormen te vullen,maar je moet het dan flinterdun uitrollen. Ik zou met dit deeg maar één vorm vullen.

recept brokkeldeeg: Bakboek de klassiekers van Eric Van Den Hende
recept vulling: Ons Bakboek (nieuwe uitgave ) van KVLV

2 opmerkingen:

  1. Het knappe hiervan vind ik dat jij je deeg zelf maakt! Ik koop altijd kant en klaar deeg. Maar dat van jou was heel lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt, maar het deeg had wat dikker mogen zijn. Je zult wel gelezen hebben waarom.

    BeantwoordenVerwijderen

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...