maandag 26 september 2016

Kwetsentaart

De kwets ,Zwetschge in het Duits en  bakpruim bij ons,  is voor mij van de  lekkerste fruitsoort om er een taart mee te bakken. Ik bracht een kilootje kwetsen mee van onze vakantie in Duitsland want hier vind je ze niet zo veel. In Duitsland daarentegen gooien ze er bij wijze van spreken mee in het rond. Bij de bakkers vind je in de vroege herfst volop die lekkere kwetsentaarten en ik heb deze keer eens goed gekeken hoe ze die vruchten schikken op het deeg. Ik deed het op dezelfde manier en dit is het resultaat:


Dit heb je nodig voor een grote taart van 22 à 24 cm:

  • 250 g bloem
  • 50 g boter + een beetje voor de taartvorm
  • 25 g suiker
  • 1 ei
  • 1 dl lauwe melk
  • 20 g verse gist
  • 2 el suiker
  • 1 el maïszetmeel
  • wat bloemsuiker voor de afwerking
  • 700  g kwetsen , gewassen, ontpit en gehalveerd 


Bereiding:
  • meng de suiker met de lauwe melk en los er de gist in op
  • voeg de boter en het ei erbij en meng
  • voeg de bloem toe, meng alles en kneed alles kort door
  • vorm een bolletje van het deeg en laat het 30 minuten rijzen
  • kneed het deeg nog even en rol het dan uit
  • leg het uitgerolde deeg in de ingevette taartvorm, prik met een vork meerdere keren in het deeg
  • rol het overtollige deeg met de deegrol langs de rand van de vorm weg
  • laat nog 15' rijzen
  • meng de overige suiker met het maïszetmeel en strooi dit over de deegbodem
  • snijd de halve kwetsen in de lengte nog eens voor de helft in en zet ze zo goed als mogelijk, met de insnijdining naar boven, rechtop  op het deeg
  • bak de taart in een voorverwarmde oven van 200°C in ongeveer 15 à 20 minuten, het deeg moet mooi goudbruin zijn
  • haal de taart uit de oven en laat ze zonder de vorm afkoelen op een rooster
  • bestrooi de taart eventueel voor het opdienen met wat bloemsuiker


8 opmerkingen:

  1. Ah... Zwetschgenkuchen... Mmmm.... Dankjewel voor je uitleg! Ik heb hier in NL wel eens gezocht, maar niet die pruimen kunnen vinden. Waarschijnlijk koopt Duitsland ze allemaal op, want daar gooien ze je er inderdaad zowat mee dood :-))) maar wat zijn ze ook lekker... Met een dotje slagroom... Slim om ze mee naar huis te nemen, hele goede tip! En dit receptje kan natuurlijk ook met ander fruit. Perziken of abrikozen lijkt me ook lekker :-))
    Liefs,
    Sandra

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zie je wel, jij weet het ook dat ze in Duitsland overal overvloedig te vinden zijn. En ja, je kan deze taart ook bakken met ander fruit.
      lieve groetjes

      Verwijderen
  2. Hupla! Allemaal naar Duitsland om Kwetsen te kopen! Mooi excuus om er op uit te trekken. Alleen gaat dat hier niet pakken...echtgenoot heeft intussen al heel erg goed door dat "bakken" niet mijn grootste talent is! ;-) Deze ziet er geweldig lekker uit! Is er hier eigenlijk al ooit eentje gepasseerd waarvan ik niet het water in de mond kreeg?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja maar, gij hebt dan weer ander talenten hè.

      Verwijderen
  3. Speciale afwerking heeft wel veel weg van een bloem, je hebt wel oog voor details
    gr bi

    BeantwoordenVerwijderen

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...