dinsdag 29 september 2015

Mirabellen plaatgebak met honingcrumble

Vorige week was het mijn beurt voor een traktatie bij onze handwerkgroep 't Vingerhoedje. Omdat ik nog genoeg mirabellen had die ik meebracht van Frankrijk, koos ik voor dit recept. Mirabellen en pruimen vind je in de Elzas en ook in het Zwarte Woud in overvloed, meer dan hier bij ons.


Dit heb je nodig:

  • 250 ml melk
  • 40 g verse gist
  • 500 g bloem
  • 60 g suiker
  • 50 g zachte boter
  • zout
  • 2 eieren
  • 4 el maïszetmeel
  • 4 el suiker
  • 1 kg mirabellen
  • 100 g koude boter
  • 150 g bloem
  • zout
  • 4 el honing
  • eventueel wat bloemsuiker voor de afwerking


Bereiding:
  • verwarm de melk een beetje en los er de gist in op.  Voeg er 4 el bloem aan toe en roer alles onder elkaar tot een dikke brei, meng er 20 g suiker bij en laat het mengsel een half uur rijzen
  • voeg de rest van de bloem, 40 g suiker, een mespunt zout, de eieren en de zachte boter toe en kneed alles met de kneedhaken tot een glad deeg
  • laat het deeg nog eens 60 minuten rijzen
  • verwarm de bakoven tot 200 °C of 180°C hete lucht
  • kneed het gerezen deeg door op een met bloem bestoven werkvlak
  • bekleed een bakblik met bakpapier
  • rol het deeg uit en leg het op het bakblik
  • meng de 4 el suiker met de 4 el maïszetmeel en strooi dat uit over het deeg
  • was de mirabellen, halveer ze, verwijder de pit en leg ze dicht tegen elkaar op het deeg
  • kneed voor de crumble 150 g bloem, 100 g koude boter in stukjes, een mespunt zout en de honing tot een kruimelig deeg en strooi het over de mirabellen
  • laat de mirabellen plaatkoek in 30 minuten goudbruin bakken
  • laat het gebak afkoelen en bestrooi eventueel voor het opdienen met bloemsuiker




Recept; Lisa, Kochen Backen : Sweet Dreams.  september/oktober 2011

7 opmerkingen:

  1. Ziet er heerlijk uit! Dat was smullen denk ik....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit is een slecht blogberichtje om te lezen op het moment dat een mens in de zetel zit TV te kijken en zichzelf al de hele tijd probeert uit de snoepkeskast te houden... Heel slecht... Al een sjans dat ik geen mirabellen in de frigo heb zitten, of ik zou direct beginnen te bakken...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De dames worden weer verwend met het heerlijk gebak ! en wij maar afzien:)
    Zo een stukje opsturen, kon dat maar hé ! ik plaats al een bestelling :) :)
    gr bi

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ziet er weer heerlijk uit!
    Ik begin al te watertanden als ik zie dat er iets nieuws op je blog staat ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...