zaterdag 4 april 2015

Paaskransjes

Maandag vieren wij hier met z'n allen het Paasfeest. De kleinkinderen rapen dan de eitjes die de klokken speciaal voor hen met een dagje uitstel laten vallen op de kortgeschoren grasmat. En ik ben al druk in de weer met bakken voor deze dag. Dit jaar krijgt iedereen op zijn bord een broodkransje als eierhoudertje. Ik bak ze vandaag al en vries ze dan in. Op de dag zelf bak ik ze nog even af zodat ze heerlijk vers gegeten kunnen worden.



Met het basisdeeg voor deze kransjes kan je alle kanten uit. Je kan er sandwiches, brioches of allerlei andere vormgegeven broodjes mee bakken, of je kan er rozijnen, chocolade of parelsuiker aan toe voegen voor een lekker rozijnen-, chocolade- of suikerbrood of broodjes

Dit heb je nodig:
  • 500 g bloem
  • 35 g verse gist
  • 1 eidooier
  • 225 g lauw water of melk
  • 50 g suiker
  • 9 g zout
  • 75 g vetstof. (boter of margarine )
Bereiding: ( in de machine)
  • giet de melk of het water in de machine
  • los de gist erin op, voeg de suiker, de eidooier er aan toe
  • giet de bloem er bij en strooi het zout erover en start de machine om alles te mengen
  • voeg de vetstof toe als het deeg is gevormd
  • kneed met de deeghaak alles tot een homogeen deeg ( ca. 10 min.)
  • laat het deeg 30 minuten rijzen
  • kneed het deeg opnieuw kort door
  • weeg stukjes af van ca. 70 g en halveer elk stukje nog eens
  • rol de beide stukjes deeg uit tot worstjes van ca. 20 cm lengte
  • leg de rolletjes aan één uiteinde samen en rol ze op tot een gedraaid vlechtje
  • vorm een kransje en kleef de uiteinden met wat water tegen elkaar
  • zet ze op een ingevette bakplaat met eventueel een eierdopje of bloempotje  (buitenkant ingevet en met bloem bestoven) in het midden van elk kransje ( als je dat wil dan kan je ook onmiddellijk een ongekookt eitje erin plaatsen en dat al bakkende mee laten garen.)

  • laat de kransjes 30 minuten rijzen en bak ze dan in een voorverwarmde oven van 220°C gedurende 12 minuten.
  • laat ze afkoelen op een rooster en verwijder de steunvormpjes.
  • Dien de kransjes op met een gekookt eitje in het midden.

Basis recept: Basic brood. Frank Deldaele

10 opmerkingen:

  1. Goed gevonden, een terracotta potje gebruiken als vormpje !! Daar was ik zelf eigenlijk nog nooit opgekomen !
    Fijne paasdagen, Emmy !!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Ingrid. Ook een fijn paasfeest!

      Verwijderen
  2. Dat zal wat geven als ze de eitjes moeten zoeken.!!! :-)
    Een warm en gezellig Pasen! gr bi

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Supergezellig!
    Is de griep al een beetje helemaal weg?
    Fijne paasdagen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, gelukkig wel op wat naslepende hoest.
      Ook een fijne Pasen!

      Verwijderen
  4. Dat worden fantastische Paasontbijtjes.
    Veel plezier!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ik vind de recept heel leuk zal ik kopieren bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...