dinsdag 19 augustus 2014

Hartige taart met snijbiet, kruiden en kaas

Toen ik de foto en het recept van deze hartige taart op de blog van Caroline zag, wist ik het meteen. Deze zou ik bakken want we hebben toevallig snijbiet in onze tuin staan.


Dit heb je nodig:

  • 1 rode ui ( in dunne plakjes +/- 85 g)
  • 3 stengels bleekselderij + het blad in plakjes (220 g)
  • 8 grote bladeren snijbiet ( = warmoes )  grofgehakt (175 g)
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 el gehakte muntblaadjes
  • 2 el gehakte bladpeterselie
  • 2 el gehakte salieblaadjes
  • 2 el olijfolie
  • 75 g feta verkruimeld
  • 50 g pecorino, geraspt
  • 15 g pijnboompitten, geroosterd
  • de rasp van 1 citroen
  • 350 g bladerdeeg ( een rol )
  • 100 g ricotta
  • 1 ei losgeklopt
  • zout / peper
Bereiding:
  • bak in een wok of hapjespan met 2 el olijfolie de ui, bleekselderij, snijbietbladeren, de kruiden, steeds omscheppend ongeveer 10 à 15 minuten tot de bleekselderij zacht is
  • haal de pan van het vuur en schep er de feta, de pecorino, de pijnboompitten, de citroenrasp en zout en peper naar smaak door.
  • laat wat afkoelen
  • verwarm de oven voor op 200°C boven en -onderwarmte
  • leg het bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat ( ik gebruik een taartvorm met loszittende bodem , laat het deeg over de zijkant hangen
  • verdeel de vulling over het bladerdeeg
  • verdeel over de vulling dikke klodders van de ricotta
  • vouw de randen van het deeg over de vulling
  • bestrijk de randen met het losgeklopte ei
  • bak de taart 30 minuten in de oven tot het bladerdeeg goudbruin is
  • haal de taart uit de oven en laat afkoelen tot kamertemperatuur, druppel er nog wat olijfolie over en serveer
  • de taart smaakt koud ook erg lekker
Omdat wij toch genoeg snijbiet in voorraad hebben gebruikte ik enkel deze i.p.v. bleekselderij. Ik voegde ook een los geklopt ei toe aan de vulling omdat ik vreesde dat deze anders te vochtig zou zijn. Met goed resultaat zo bleek. Deze taart is lekker hartig met de kaassoorten erbij.
Als alternatief van de snijbiet kan je ook wilde spinazie, bietenblad, raapsteeltjes, brandnetel en waterkers gebruiken.
.

recept: Ottolenghi

8 opmerkingen:

  1. En voor deze week heb ik tenminste al weer ene dag dat ik wéét wat ik ga koken als avondmaal :-) ! Mercikes Ymme om te helpen bij het eeuwigdurende, typische vrouwenprobleem van "wat eten we vanavond" !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij vonden deze taart echt lekker, proef eerst maar eens na het kruiden.
      Succes!

      Verwijderen
  2. Smakelijk...ziet er goed uit!!!
    Creatieve groetjes, Gaby

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit ziet er werkelijk heel professioneel gemaakt uit.
    Kan ZO in een kookboek.

    MMMMMmmmmmmmm

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Njammie! En met gekocht bladerdeeg....? Dat zou moeten lukken .... misschien wel niet zo mooi ogend! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...