maandag 17 maart 2014

Plaatgebak met abrikozen.

Vandaag waren we met 105 dames van de 55+ leeftijd samen op de jaarlijkse kvlv-samenkomst van het gewest Diest. Zoals altijd verwennen hen met belegde boterhammetjes, broodjes, eigen gebak en dessertjes.
Omdat we met zoveel zijn is een plaatgebak voor deze gelegenheid ideaal. Met plaatgebak bedoeld men gebak dat op een grote ovenbakplaat gebakken en nadien in stukken gesneden wordt. In 'Ons Bakboek' van kvlv staan heel wat recepten voor allerlei plaatgebak. Ik bakte er één met abrikozen, ééntje met frangipanne-appelvulling en een derde met chocoladecakevulling. Vandaag krijg je de beschrijving voor het maken van het plaatgebak met abrikozen.


Dit heb je nodig :

1. voor het zanddeeg:
  • 500 g bloem
  • 300 g koude boter
  • 200 g suiker
  • 2 eieren
2. voor het cakebeslag:
  • 300 g boter (op kamertemperatuur)
  • 300 g suiker
  • 300 g eieren ( 6 stuks)
  • 300 g zelfrijzende bloem of 300 g bloem en 10 g bakpoeder
  • 500 g abrikozenconfituur
  • 20 uitgelekte halve abrikozen uit blik
  • voor de afwerking: ingekookte abrikozenconfituur
  • bloemsuiker voor de afwerking

Bereiding:
Vet de bakplaat in met gesmolten boter en bekleed de bakplaat met bakpapier dat je ook instrijkt met de boter

1. zanddeeg:
  • kneed de boter met de suiker kort
  • meng er het ei onder
  • werk er als laatste de bloem onder
  • leg het deeg 30 minuten in de koelkast
  • rol het deeg uit tot een grote rechthoekige lap en leg het op de bakplaat
  • bestrijk het zanddeeg met een laag abrikozenconfituur
2. cakebeslag:
  • doe de boter in een mengkom en klop met de suiker romig
  • klop de eieren er één voor één onder
  • meng er als laatste de bloem beetje bij beetje onder
  • strijk het cakebeslag uit over de zanddeegbodem in de bakplaat
  • leg de goed uitgelekte abrikozen op het cakebeslag
  • bak het plaatgebak in een voorverwarmde oven van 175°C gedurende 45 tot 50 min.
  • laat het gebak afkoelen en dek af met een laagje ingekookte abrikozenconfituur
  • bestrooi het gebak met wat bloemsuiker

recept: Ons Bakboek van kvlv

2 opmerkingen:

  1. hola, gracias por pasarte por mi blog. Últimamente yo también tengo el mismo problema para hacerme seguidora de blogs y lo soluciono de la siguiente manera:

    Al lado de la pestaña ''seguir este blog'' pones ''más opciones'' pues le das ahí.

    A continuación te saldrá otra pantalla donde abajo dice ''seguir'' y finalmente otra pantalla donde te dice ''listo''.

    A ver si lo consigues.

    Un abrazo.

    *Pilar*

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er weer prachtig uit! De madammen van KVLV zullen wel blij zijn met zo'n bakwonder in hun ploeg!

    BeantwoordenVerwijderen

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...