zondag 9 maart 2014

Chocolademoussetaart

Gisteren vierden we de verjaardag van onze jongste kleindochter Nora. Twee kaarsjes op een chocolademoussetaart mocht ze uitblazen 





Dit heb je nodig: voor een springvorm van 24 à 26 cm

  • ca. 275 g pure chocolade
  • 750 ml slagroom
  • boter voor de springvorm
  • 7 eieren
  • zout
  • 175 g suiker
  • 150 g ( zachte ) boter
  • 50 g poedersuiker
  • 100 g bloem
  • 50 g allesbinder ( maïzena )
  • 1 tl bakpoeder
  • 100 g melkchocolade
  • 8 blaadjes gelatine
  • 2 el sinaasappellikeur
  • ca. 75 g pure chocolade of chocolade schilfers
Bereiding:

 voor de taart:
  • breek 100 g pure chocolade in stukken en smelt hem au bain-marie, laat wat afkoelen
  • splits 6 eieren
  • klop 6 eiwitten met een snuifje zout stijf en voeg gelijdelijk 125 g suiker toe
  • roer de boter en de poedersuiker tot een crème
  • roer de 6 eidooiers met 2 el slagroom één voor één door de gesmolten chocolade
  • meng de chocolade met de botercrème
  • zeef de bloem, de allesbinder en het bakpoeder over het chocolade-boter mengsel en spatel geleidelijk het opgeklopte eiwit erdoor
  • giet het beslag in een ingevette springvorm 
  • bak de taart ongeveer 45 minuten op 175°C of 150°C hetelucht
  • laat de bodem helemaal afkoelen
voor de chocolademousse:
  • breek de melkchocolade en 100 g pure chocolade in stukken
  • week de gelatine in koud water
  • klop 1 ei, de likeur en 50 g suiker schuimig
  • smelt de chocoladebrokken au bain-marie
  • verwarm 5 el slagroom en los er de gelatine in op, roer dit stevig onder de hete chocolade
  • laat de chocolade iets afkoelen
  • roer eerst 3 el lauwwarme chocolade door de eiermassa en roer dan de rest van de chocolade erdoor 
  • zet de chocolademassa koud weg tot hij begint te geleren ( dit gaat snel )
  • klop de rest van de slagroom stijf
  • spatel hem door de chocolademassa
  • snijd de taart horizontaal in 3 stukken
  • sluit een taartring om de onderste bodem
  • strijk 1/3de van de mousse op de taartbodem
  • leg de tweede bodem op de mousse
  • bestrijk de middelste bodem met 1/3 van de mousse
  • bewaar de rest van de mousse op kamertemperatuur
  • leg de derde bodem op de mousse
  • zet de taart ongeveer 3 uur koud weg
  • verwijder de taartring
  • bestrijk de taart met de rest van de chocolademousse
  • schaaf dunne vlokjes van de 75 g pure chocolade of gebruik kant en klare vlokken en garneer de taart ermee
  • zet de taart tot gebruik koud weg


recept: Het Superdikke taartenboek special. Koken & Genieten

9 opmerkingen:

  1. Dikke proficiat voor Nora! Wat gaat het toch snel!!!...gr bi

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Njammie ! Ziet er superlekker uit ! Helaas mag ik alleen er naar kijken en watertanden, want het is verboden voedsel voor mij of ik krijg op mijn kop van de diëtiste :(:(:(:(:
    'n vrolijk groetje,
    sneksniltje

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat gaat dit toch snel! Superdikke proficiat aan Nora voor haar 2de verjaardag!
    En kaarsjes uitblazen op zo'n heerlijke taart kan alleen maar FEeSt zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. gefeliciteert namens ons...soraya en huub

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dank je wel allemaal voor de lieve wensen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Gelukkige Verjaardag Nora! Laten we gezond en erg goedlachs!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Van harte proficiat met de verjaardag van je kleindochter, de taart ziet er overheerlijk uit!
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hendrickx Karine1 juni 2014 om 03:41

    Ik kijk altijd uit naar jouw baksels, Emmy! Dit is een geweldige taart!
    Ik heb ze uitgeprobeerd en neem ze vanmiddag mee op de koffie.
    Deze week hebben wij 'inspiratiemoment' van KVLV en ik ga ze zeker bakken om mee te nemen naar het dessertenbuffet!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dag Karine, fijn dat de taart weer gelukt is en dat je ze lekker vindt. Ik vind het ook altijd plezant iets te lezen van jou. Laat het smaken op de bijeenkomst van KVLV.
    groetjes

    BeantwoordenVerwijderen

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...