dinsdag 24 december 2013

Macarons met aardbeienconfituur

Macarons vind je in alle kleuren en smaken en ik vind ze heel lekker. Ze moeten aan de buitenkant lichtjes krokant zijn en vanbinnen toch nog zacht. Ik durf ze alleen eens te proeven als ze door een patissier zelf gebakken zijn want dan zijn ze het lekkerst. Vorig jaar kocht ik een boekje "macarons, verleidelijke lekkernijen " en daaruit haalde ik het recept. In het boekje zijn ze gevuld met frambozenconfituur maar ik gebruikte aardbeien omdat ik die nog in de diepvries had.



Dit heb je nodig voor ongeveer 15 macarons:

voor de bolletjes:
  • 60 g eiwit (2 eieren ), op kamertemperatuur
  • 60 g gemalen amandelen
  • 110 g poedersuiker
  • 20 g fijne tafelsuiker
  • rode voedingskleurstof
voor de aardbeienjam:
  • 125 g aardbeien ( ik gebruikte diepvries aardbeien, ontdooid )
  • 75 g fijne tafelsuiker
  • 15 g geleisuiker
  • het sap van 1/2 citroen


Bereiding:

een dag  tevoren: splits de eieren en zet het eiwit in de koelkast
de volgende dag: maak de aardbeienjam:
  • mix de aardbeien, doe de puree in een pan
  • voeg de fijne tafelsuiker en de geleisuiker toe
  • meng goed en laat nog 5 minuten sudderen
  • laat de jam afkoelen en zet hem weg

maak de bolletjes:
  • draai de amandelen met de suiker in een blender tot fijn poeder
  • spreid dit mengsel direct uit op een bakplaat
  • bak het dan 5 à 7 minuten in een op 150° voorverwarmde oven 
  • laat afkoelen
  • klop de eiwitten met een handmixer tot schuim
  • voeg zodra het schuim stevig is beetje voor beetje de suiker toe
  • giet er een paar druppels voedingskleurstof toe
  • meng alles weer goed met de handmixer
  • zeef het amandel-suikermengsel boven het eiwit
  • schep het er dan losjes door
  • vul een spuitzak met het mengsel en spuit 30 halve bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat of op een speciaal siliconen macaron bakvel
  • zet de bakplaat ca. 1 uur weg zodat de bolletjes iets kunnen uitdrogen
  • bak dan 10 tot 12 minuten in de oven
  • laat de bolletjes snel afkoelen en schep ze op met een metalen spatel
  • bestrijk de helft van de bolletjes met de confituur
  • druk er een tweede bolletje op 

Deze  macarons zijn heel lekker maar als ik ze nog eens bak dan doe ik er toch wat meer rode kleurstof in, dat oogt mooier denk ik. Nu voegde ik 3 druppels toe dus ze zijn maar licht roze.

In het recept werd slechts 5 g geleisuiker gebruikt maar ik had toch 15 g nodig, waarschijnlijk omdat het diepvries aardbeien waren.


recept: Macarons, verleidelijk lekkernijen. Bérengère Abraham



1 opmerking:

  1. 't Ziet er heerlijk uit... maar die spuitzak is er voor mij te veel aan. Daarvoor ben ik een veel te grote kluns. Dat wordt altijd een troep als ik daarmee moet werken! :(
    Een fijne kerstavond aan de ganse familie!

    BeantwoordenVerwijderen

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...