maandag 24 december 2012

Frambozenbavarois

De frambozenbavarois uit het boek "basic gebak en taarten" van C. Declercq is één van de gebakjes die ik maakte voor Kerstdag. Het is een gebakje waar toch wel wat tijd in kruipt maar met de degelijke uitleg en de stap voor stap foto's is het me toch gelukt. Misschien niet zo perfect als op de foto in het boek maar ik ben al bij al toch tevreden met het resultaat. Nu maar hopen dat ze het lekker vinden


Dit heb je nodig voor ongeveer 10 gebakjes:
  • 6 kleine ringetjes van 5cm hoogte en 6 cm doorsnede met in elk een plastic bandje om het ontvormen te vergemakkelijken.
  • 125 g frambozen
  • 2 blaadjes gelatine
  • 2,5 dl room
  • 30 g suiker
Voorbereiding: 

  • dompel 2 blaadjes gelatine in koud water.
  • klop 2,5 dl room met 30 g suiker halfvast op en bewaar in de koelkast
  • pureer 125 g frambozen of gebruik 125 g kant-en-klare frambozenpuree
  • bereid een suikersiroop: kook 0,5 dl water met 50 g suiker en laat afkoelen en mix er 25 g frambozen door(= frambozensiroop)
  • bereid 1 recept rouladebiscuit ( zie rouladebiscuit met slagroom bij " koken en bakken") 
  • snijd reepjes van 3 cm breed en steek plakjes uit met een doorsnede van 4 cm
  • leg in ieder ringetje 1 reepje rouladebiscuit ( dit is de randversiering) en 1 plakje biscuit van 4 cm

Bereiding:

  • druk het overtollige water uit de gelatine
  • smelt de gelatine, voeg deze toe aan de opgewarmde frambozenpuree en laat afkoelen
  • meng de helft van de gesuikerde slagroom door de frambozenpuee
  • spatel vervolgens de rest van de gesuikerde slagroom erdoor
  • bestrijk het eerste plakje biscuit met frambozensiroop en leg onder in de ringetjes
  • vul voor de helft met frambozenbavarois en strijk de binnenrand mooi glad
  • leg het tweede plakje biscuit, eveneens bestreken met frambozensiroop, op de frambozenbavarois
  • vul tot de rand met frambozenbavarois en strijk de bovenkant glad
  • zet enkele uren in de koelkast
  • bestrijk de bovenkant van elk gebakje met een dun laagje frambozengelei
  • haal de gebakjes uit de ringetjes en werk af met een framboosje en chocoladedecoratie

Met deze hoeveelheid had ik net voldoende voor 9 gebakjes.
De frambozenpuree en -siroop roerde ik door een zeef alvorens ze te gebruiken.
Ik wijzigde enigszins de opbouw van het gebakje: eerst een schijfje biscuit onderin, dan een laagje bavarois met daarin een verse framboos, terug een schijfje biscuit, bestreken met frambozensiroop en als laatste de bavarois. 
In plaats van de confituur gebruikte ik de rest van de frambozensiroop waarin ik een half blaadje gelatine in oploste.

3 opmerkingen:

  1. Je mag trots zijn op jezelf, ze zien er schitterend uit!
    Fijne kerstdagen, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel Caroline, fijn dat je even mijn blog bezoekt. Ook voor jou en je familie fijne feestdagen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh, nog dit Caroline, ik had het eerst niet opgemerkt maar hartelijk welkom als lid van mijn blog . Bedankt .

    BeantwoordenVerwijderen

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...