dinsdag 4 december 2012

Appelcake met citroensiroop

Deze appelcake is lekker fris en smeuïg doordat hij na het bakken doordrenkt wordt met citroensiroop.
Het is weer een recept uit het Appeltaart bakboek van J. Philippi.

Dit heb je nodig voor een taartvorm van 20cm.
  • 2 (biologische) citroenen
  • 225 g suiker
  • 150 g boter
  • 150 g zelfrijzende bloem
  • 3 eieren
  • 2 appels
  • 1/2 theelepel gemalen kaneel

bereiding:
  • - boen 1 citroen en rasp de gele schil eraf om straks door het cakebeslag te mengen. Halveer beide citroenen.
  • - los in een steelpan op laag vuur 75 g suiker op in 75 ml water. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen. Knijp de citroenen boven de suikersiroop uit - houd een hand onder de citroen om de pitten op te vangen.
  • -  verwarm de oven voor tot 180° C. Smelt in een steelpan op laag vuur de boter met 150 g suiker. Neem de pan van het vuur. Klop één voor één de eieren met een garde door het botermengsel. Zeef het bakmeel erboven en spatel het luchtig door het eimengsel. Voeg de citroenrasp en een beetje zout toe. Schep het beslag in de vorm.
  • - Schil de appels en snijd ze in vieren. Verwijder de klokhuizen. Snijd de parten aan de bolle kant enkele keren diep in. Druk ze met de inkepingen naar boven in het beslag en bestrooi met een beetje kaneel. 
  • - Bak de cake in de voorverwarmde oven in ongeveer 50 minuten goudbruin en gaar. Laat de cake 5 minuten in de vorm afkoelen. Verwijder de vorm en laat de cake op een taartrooster helemaal afkoelen. Prik met een satéprikker of spies hier en daar in de bovenkant van de cake. Lepel of kwast 75 ml citroensiroop in 2 of 3 porties over de cake (laat elke portie siroop eerst even intrekken).

Tip: Bewaar de rest van de citroensiroop op een koele, donkere plek.  Schenk hem over roomijs, door de yoghurt of kwark, in saladedressings, thee of mousserende wijn.

recept: Appeltaart van Janneke Philippi

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...