zondag 6 november 2016

Red velvet cake met rode biet

Deze cake is een variant van de traditionele Amerikaanse roodgekleurde chocolade cake met een glazuurlaag van witte chocolade en roomkaas. Maar in dit recept is de rode kleurstof vervangen door geraspte rode bieten en de glazuurlaag wordt gemaakt met verse kaas, bloemsuiker en rode bietensap. Eigenlijk een gezondere variant.


Dit heb je nodig:
  • 2 eieren
  • 200 g rode biet
  • sap en zeste van 1 citroen
  • 5 cm gember
  • 40 g gemalen hazelnoten
  • 250 g bloem
  • 20 g bakpoeder
  • 2 el cacaopoeder
  • 250 g bruine suiker
  • 1 el boter
  • 1 dl olijfolie
  • snuifje zout
voor het glazuur:
  • 5 cl rode bietensap bio
  • 250 g verse kaas ( philadephia)
  • 200 g poedersuiker
  • 50 g zachte boter

Bereiding:
  • verwarm de oven voor op 180°C
  • schil en rasp de bieten
  • schil, rasp en pers de gember voor het sap
  • maak het glazuur: klop de boter met de verse kaas op en voeg beetje bij beetje de poedersuiker en het rodebietensap toe. Zet weg in de koelkast
  • maak het deeg: klop de eieren met de bruine suiker op. Voeg de bloem toe, het bakpoeder, het cacaopoeder, de olijfolie, de hazelnoten, de geraspte rode bieten, het gember- en citroensap, de zeste en een snufje zout. Klop tot een homogeen mengsel
  • smeer een cakevorm in met boter
  • giet het beslag in de vorm en bak de cake ongeveer 55 minuten ( als een mes er droog uitkomt is de cake gaar)
  • laat de cake afkoelen op een rooster
  • garneer de cake met het glazuur en dien koel op


Recept: Delhaize

  • Ik paste het recept wat aan:- ik gebruikte zelfrijzende bloem i.p.v. bloem en bakpoeder
                                                      -de verse gember verving ik door een halve tl gemberpoeder
                                              -ik maakte zelf rode bietensap: ik mixte wat verse rode biet met wat water heel fijn en wreef alles door een zeefje. Het sap gebruikte ik dan voor het glazuur
  • De hoeveelheid voor het glazuur is wel heel groot, de helft zou volstaan.

2 opmerkingen:

  1. Lijkt me heel speciaal... die had ik ook wel willen "voorproeven"! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...