zaterdag 11 mei 2013

Appelfrietjestaart

Vorige donderdag was het in onze familie een hoogdag want Klara deed haar eerste communie. Voor het dessertenbuffet mocht ik de taart bakken. Het werden een smurfen en een tricolore taart en natuurlijk mocht een appeltaart niet ontbreken. Dit keer bakte ik een feestelijke versie, de appelfrietjestaart. Het recept van de tricoloretaart kan je morgen lezen.


In " bakboek  - de klassiekers " van Erik van den Hende vond ik de beschrijving. De auteur bakt kleine taartjes met Bretoens zanddeeg belegd met de frietjes maar ik gebruikte gistdeeg.

Dit heb je nodig: 
  • gistdeeg
  • 4 appels
  • voor de crème:
  • 320 ml slagroom
  • 30 g bloemsuiker
  • 350 g banketbakkersroom
  • bloemsuiker

Bereiding:

banketbakkersroom: ( recept : Basic patisserie van Christophe Declercq )

  • kook een halve liter volle melk met 60 g suiker
  • vermeng 50 g puddingpoeder met 60g suiker, voeg een beetje lauwe melk en 1 eidooier toe en roer goed door elkaar ( dit is de compositie )
  • giet de compositie bij de kokende melk, roer goed en laat kort doorkoken
  • giet onmiddellijk uit op een schaal en dek af met plasticfolie
  • laat snel afkoelen in de koelkast
  • rol het gerezen gistdeeg uit en bekleed er de taartvorm mee ( 26 cm )
  • laat 15 ' rijzen
  • beleg het deeg met bakpapier , vul met bakparels, gedroogde bonen, erwten of rijstkorrels en bak de bodem blind af op 220 ° gedurende 20 '
  • verwijder het bakpapier en het blindvulsel en laat de bodem afkoelen

  • schil de appels , verwijder het klokhuis. Snijd ze in dunne frietjes ( eventueel met een frietsnijder )
  • leg de appelfrietjes op een bakplaat bekleed met bakpapier, zet ze in de voorverwarmde oven en laat ze ongeveer 10 ' garen tot ze soepel ( maar niet te zacht ) aanvoelen
  • laat ze afkoelen op de bakplaat
  • klop de slagroom met de bloemsuiker tot een lobbige massa
  • klop de banketbakkersroom los tot een gladde massa en meng er voorzichtig de slagroom onder
  • bestrijk de voorgebakken taartbodem met deze crème en schik de appelfrietjes mooi bolvormig op de crème
  • bestrooi met bloemsuiker




4 opmerkingen:

  1. wat een bijzondere dag moet dat geweest zijn
    en ook heel feestelijk deze frietapple taart ziet er erg leuk en lekker uit leuk idee
    groetjes leon10 en fijn weekend

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt leon10 en ook voor jou een fijn weekend

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een aparte appeltaart met die appelfrietjes. Ik had het nog niet eerder gezien. Ziet er mooi en erg lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ook van harte proficiat met de Eerste Communie van Klara. Het zal zeker voor haar een verrassing geweest zijn de taart met appelfrietjes echt een kindertaart.

    BeantwoordenVerwijderen

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...