zondag 3 maart 2013

Bretoense appeltaart

Verschillende soorten appeltaarten passeerden mijn oven en smullende mondjes maar deze appeltaart staat toch wel op nr.1 als ik er een " lekker " waarde moet aan geven.


Dit heb je nodig :
1. voor het vetdeeg:

  • 250 g bloem
  • 125 g boter
  • 125 g suiker 
  • 1 ei
  • snuifje zout
  • vanille
bereiding:
  • schep de bloem in een cirkel op een werkvlak
  • plaats de zachte boter, de suiker, het ei , het zout en de vanille in het midden
  • vermeng dit alles kort met de bloem tot een homogeen deeg
  • wikkel het deeg in plasticfolie en leg enkele uren in de koelkast
2. voor de vulling:

  • 35 g gesmolten boter
  • vanille
  • 60 g suiker
  • 2 eidooiers
  • 10 g aardappelzetmeel

  • 3 à 4 appels
  • een beetje amandelbroyage ( 50% amandelpoeder + 50% suiker)
  • abricozenconfituur voor de afwerking
  • bloemsuiker
bereiding van de taart:

  • neem een metalen ring van 16 cm doorsnede en bestrijk de binnenkant met gesmolten boter
  • rol het vetdeeg uit tot ongeveer 2,5 mm dik, leg volledig over de ring en druk voorzichtig aan
  • zet de ring op een bakplaat met bakpapier en prik de vetdeegbodem een aantal keren in met een vork
  • strooi een beetje amandelbroyage  op de bodem
  • schil de appels,snijd in blokjes van ongeveer 1 cm en strooi deze op de bodem
  • meng de ingrediënten in bovenstaande volgorde met elkaar en verdeel deze over de taart
  • bak op 180°C in 40 à 45 minuten, ontvorm en laat afkoelen
  • breng wat abricozenconfituur aan de kook en strijk die over de taart
  • bestrooi de taartrand met bloemsuiker 
recept uit " Basis gebak en taarten " van C. Declercq.

Ik gebruikte een taartring van 24 cm doormeter. Ter vervanging kan je ook een gekartelde taartvorm nemen
 De hoeveelheid deeg is ruim voldoende maar voor de vulling nam ik de helft meer van ingrediënten.
5 appels heb je toch wel nodig.
Deze taart is ook lauw opgediend lekker met een bolletje vanilleijs

3 opmerkingen:

  1. Hij ziet er perfect uit! Jammer dat ik niet een stukje kan proeven ;-)) Het recept lijkt op de Bretonse appeltaart van Cees Holtkamp (zie mijn blog).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, inderdaad Caroline. En die ziet er ook heel lekker uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mmmm...merci de la recette !!

    Bonne semaine!!

    xxx Maria xxx

    BeantwoordenVerwijderen

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...