zaterdag 12 januari 2013

Parijs

Ter gelegenheid van onze huwelijksverjaardag verbleven we in december drie dagen in Parijs. We waren er voor de derde keer, de grote toeristische monumenten hadden we al gezien en dus de gelegenheid  om te wandelen door minder bekende delen van de stad. Bovendien was het de eerste keer in december en konden we genieten van de kerstverlichting. Het regende veel en dan kan je overdag maar beter naar een museum gaan. Zo stond het Musée d'Orsay op mijn ' te bezoeken ' lijstje. Het museum is ondergebracht in het voormalige Gare d'Orsay, een immens gebouw in art nouveau stijl en gelegen langs de oever van de Seine. Het herbergt werken uit de tweede helft van de 19de en het begin van de 20ste eeuw, met grote namen als Millet, Pissaro, Monet, Manet, Toulouse-Lautrec, Renoir, Cézanne, Van Gogh enz. De art-nouveau is vertegenwoordigd door o.a. onze Victor Horta en Henri van de Velde

De stationsklok vanbinnen uit gezien.
Zicht op Montmartre met de Sacré-Coeur

In de 19de eeuw verschenen in Parijs de eerste overdekte passages, de zogenoemde galerijen. Aanvankelijk 140 in totaal waarvan er nu minder dan 30 overgebleven zijn en  de ene al in betere staat dan de andere. De mooist bewaarde zijn de Galerie Vivienne en Colbert. Bij regenweer ideaal  om er door te wandelen.

Galerie Vivienne

Aan grote prachtige warenhuizen geen gebrek in Parijs. Ze zijn buitengewoon mooi verlicht in de kersttijd en de talrijke uitstalramen zijn echte pareltjes. In de Galeries Lafayette en Le Printemps maar ook in Le Bon Marché en het aanpalende ' Grande Epicerie ' was het luxe troef. Dit laatste is echt de moeite om gezien te hebben. Het is een warenhuis met voedingsmiddelen uit de hele wereld en met een ongekende luxe.
Le Printemps

De koepel in Galerie Lafayette.
De groentenafdeling in Le Grande Epicerie
De Wijnafdeling in Le Grande EpicerieKerstverlichting op de Champs-Elysées
2 opmerkingen:

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...