maandag 13 oktober 2014

Cake met honing en kruiden



Voor deze cake kwam de honing van onze 'imker'zoon goed van pas. En als je weet waar de honing die je gebruikt vandaan komt dan smaakt het gebak zoveel te beter.
Volgens het boekje kan je deze cake gemakkelijk enkele dagen voor gebruik bakken, want hij zou na 2 à 3 dagen in een luchtdichte doos bewaard, nog lekkerder zijn.

dit heb je nodig:

  • 225 volkorenbloem
  • snuifje zout
  • 1 tl gemengde, gemalen kruiden ( gember, kaneel, kruidnagel)
  • 1/2 tl gemalen nootmuskaat
  • 1 tl natriumbicarbonaat
  • 200 g vloeibare honing
  • 50 g boter
  • sap van 1 citroen
  • 2 eieren
  • 2 el melk
  • 4 el vloeibare honing en 2 el water voor de topping
bereiding:
  • verwarm de oven voor op 160°C
  • vet een bakvorm van 18 cm in
  • zeef de bloem, het zout, de kruiden en het natriumbicarbonaat in een grote kom
  • verwarm zachtjes de honing, de  boter en het citroensap in een pan en meng tot een zacht en glad geheel
  • maak een kuiltje in het midden van de bloem en voeg er beetje bij beetje de honingmix aan toe terwijl je het steeds met een beetje meer bloem vermengt
  • klop de eieren met de melk en voeg toe aan het beslag
  • lepel het beslag in de bakvorm en laat 40 à 45 minuten bakken
  • laat een 5-tal minuten afkoelen in de vorm
  • verwarm ondertussen de honing met 2 el water
  • haal de cake uit de oven en stort hem op een rooster
  • giet of smeer de honing over de cake
  • laat volledig afkoelen
De vorm die ik gebruikte was eigenlijk te groot, de volgende keer een kleinere vorm, dan ziet hij er mooier uit.
recept: A piece of cake, Flair

14 opmerkingen:

  1. Sinds de tulband heb ik het niet meer gedurfd...:(
    Stillekes aan begint het toch te kriebelen... binnenkort toch nog eens in bakmodus vliegen! Maar zo lekker als deze eruit ziet ...daar gaan nog wat jaartjes over gaan...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hmmm... Dat wordt weer bakken, denk ik...
    Wel vreemd dat ik normaal gezien nooit bak, maar telkens als er hier een receptje verschijnt, moet ik het proberen...
    Deze keer omdat het me intrigeert, dat er geen suiker gebruikt wordt, enkel honing ! Zoveel gezonder, en in combinatie met de citroen, kan dit toch niet anders dan hémels zijn !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja Ingrid, en hij is helemaal niet te zoet. En ook het volkorenmeel, het citroensap en de, voor cake toch, wat ongewone kruiden, maakt dat deze cake toch wel anders is dan een gewone vanillecake.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Yummie...:-)!!!
    Creatieve groetjes, Gaby

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Cake met kruiden en honing, lekker voor nu het kouder is en niet te vergeten de geuren die vrij komen bij het bakken! Wij gebruiken de honing alle dagen, zeer fijne honing en lekker zeg! Een klein citaat: "Je weet nooit wat je kunt, tot je het geprobeerd hebt" (James Geary ) gr bi

    BeantwoordenVerwijderen
  6. lekker zeg, dit kan ik van smullen, ik hou van honing bijna overal
    en zeker van cake...bedankt voor de recept, zal ik uitprinten
    veel liefs ....soraya

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ohh, I love honey cake!! Thanks for the recipe and as well for your sweet comment on my baby blanket :-). Happy weekend!
    Nata xxx

    BeantwoordenVerwijderen

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...