crea

zondag 23 december 2018

Kerst anno 2018

Dit jaar hebben we door omstandigheden ons kerstfeest enkele dagen vroeger laten doorgaan dan op kerstdag zelf. Met een tafeldecoratie in wit, beige en bruine tinten.

Een tafelloper met beige pailletjes en bruine kerstbollen, koffietasjes als theelichtjes en een wit rendiertje voor de kleinkinderen

Creaymme wenst al haar volgers en bezoekers feestelijke kerst- en eindejaarsdagen.


zondag 16 december 2018

Feestelijke vaas met geborduurd jasje van organza

Het is al geleden van het jaar 2007 dat ik deze bekleding voor een vaas maakte. Het was toen één van de feestelijke ontwerpen voor de cursus van ' Textielcreaties met naadverbindingen ', waar ik aan meewerkte.  Nu doet ze dienst als paraplubak.





















De zwarte glazen vaas heeft een hoogte van 40 cm en een doormeter van 25 cm. Ik werkte het organza jasje af met een dubbele zoom in flanelsteek, genaaid met 1 draadje ecru splijtgaren. De motieven worden eerst met een fijne potloodpunt op de stof getekend. De woorden 'ster' zijn geborduurd in de schaduwsteek, en de ster met de tekst rondom in de rijgsteek.





De korte zijden zijn aan elkaar geborduurd met een naadverbinding.


De beschrijvingen voor het maken van deze vaas en de andere textielcreaties vind je in het boek :  " Creaties met wol en garen " , een kvlv-uitgave .



zondag 25 november 2018

Flammkuchen met pompoen en peren

Flammkuchen is een typisch gerecht uit de Duitse Rijnregio en wordt ook wel veel gegeten in de Franse Elzas, de tarte flambée. Voor het originele recept wordt dun uitgerold brooddeeg belegd met zure room, witte uien en spekreepjes. Maar er bestaan veel varianten, deze met pompoen en peren is er één van.


Dit heb je nodig voor 4 personen: 

  • 1 voor het deeg:
  • 500 g bloem
  • 1 tl zout
  • 1 pakje gedroogde gist
  • 2 el pompoenpitolie of walnotenolie
  • 250 ml water
  • 2 voor het beleg:
  • 200 g pompoen ( bvb hokkaido)
  • 2 rode uien
  • 100 g bergkaas
  • 100 g ontbijtspek of bacon
  • 1 peer
  • 200 g zure room
  • 30 g pompoenpitten
  • peper en zout



Bereiding:
  • meng de bloem, het zout en de gist met het water en de olie, kneed alles tot een glad deeg
  • laat het deeg 1 uur rusten op een warme plaats
  • was ondertussen de pompoen, schil hem eventueel, ( niet voor een hokkaido), verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in dunne schijfjes
  • verwijder de buitenste velletjes van de ui en snijd die in schijfjes
  • was de peer, halveer ze en ontdoe ze van de klokhuis en het kroontje, snij ze ook in dunne schijven
  • rasp de kaas en snijd het spek in 1 cm brede reepjes
  • verwarm de oven voor op 250°C of voor hete lucht 225°C
  • leg het deeg op een met bloem bestoven oppervlak 
  • kneed het deeg kort door en verdeel het in twee stukken
  • rol elk stuk uit tot een lap van ca. 1 cm dikte
  • leg elk van de deeglappen op een met bakpapier bekleed bakblik
  • bestrijk het deeg met de zure room en leg daarop de schijfjes pompoen, peer en de rode ui
  • verdeel er de reepjes spek over en bestrooi alles met de kaas en de pompoenpitten
  • kruid met peper en zout
  • schuif de bakblikken in de oven en laat 15 à 20 minuten bakken
  • haal de flammkuchen uit de oven en verdeel elk stuk in twee delen


Recept: Mein schönes Land, Die besten Rezepte. Herbst & Winter 2018.

zondag 18 november 2018

Appel-courgettetulband

Zoet gebak met een groente erin verwerkt, ik bakte het meerdere keren en telkens met een goed resultaat. Zo ook nu deze tulband met appel en courgette.


Dit heb je nodig:

  • een tulbandvorm ( 2,5 l inhoud )
  • 5 eieren
  • ca. 250 g courgette
  • 1 appel ( bijv. granny smith of boscoop )
  • 200 g zachte boter + een beetje voor de vorm
  • 250 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker ( 8 g )
  • zout
  • 300 g bloem + extra voor de vorm
  • 1 zakje bakpoeder (16 g)
  • 2 el cacaopoeder
  • 200 g poedersuiker
  • 2 el citroensap + 1 à 2 el water

Bereiding:
  • splits de eieren
  • klop de eiwitten stijf en zet ze in de koelkast
  • was de appel en de courgette en rasp beiden
  • klop 200 g boter, de suiker, de vanillesuiker en een snuif zout met een handmixer luchtig
  • roer de eidooiers erdoorheen
  • meng 300 g bloem met het bakpoeder en het cacaopoeder en zeef dit over het botermengsel
  • meng alles goed
  • roer de courgette en appel erdoorheen
  • spatel voorzichtig het eiwit er onder
  • verwarm de oven voor ( elektrisch: 180 °C of hetelucht : 160 °C
  • giet het beslag in de ingevette en met bloem bestoven tulbandvom
  • zet de vorm in de oven en bak de tulband ongeveer 1u en 15 min.
  • dek het gebak indien nodig 20 min. voor het einde van de baktijd af met aluminiumfolie
  • laat de tulband minstens 30 min. afkoelen in de vorm
  • stort het gebak op een rooster en laat verder afkoelen
  • roer voor het glazuur het citroensap, het water en de poedersuiker tot een dik vloeibaar glazuur
  • giet het over de tulband en laat het drogen
Ander gebak met groente:

dinsdag 6 november 2018

Gehaakt krukje in reliëfhaakwerk

Je mag tegenwoordig geen winkel met interieuraccessoires binnenkomen of je ziet ze staan: de krukjes. De beschrijving van het krukje in reliëfhaakwerk vind je hier.
Over de kussens op de achtergrond poste ik al eerder een bericht.


De gehaakte hoes kan gemakkelijk verwijderd worden want aan de onderkant heb ik er een dunne elastiek in geregen zodat de hoes mooi op z'n plaats blijft. Dit krukje kocht ik bij Casa en de wol is van het merk Drops, wolsoort: Karisma, gehaakt met dubbele draad. Ik had 5 bollen nodig. Wij vinden het krukje ideaal als voetenbankje.

zondag 21 oktober 2018

Cake met vijgen

Zoals ik al eens in een vorig bericht vertelde over onze grote vijgenopbrengst, zo kan ik dus nog elke dag vijgen plukken. Ik zoek dan naar mogelijkheden om ze te verwerken zoals: confituur maken, invriezen om ze later op het jaar te gebruiken,  weggeven aan diegenen die ze lusten, verwerken in een slaatje of ermee bakken. Vandaar deze vijgencake.




Dit heb je nodig:  voor een kleine cakevorm of ronde taartvorm van 20 cm en 4 cm hoogte ( eventueel met losse bodem )

  • 2 eieren
  • 125 g zelfrijzende bloem
  • 75 g zachte boter
  • 75 g suiker
  • een 10-tal verse vijgen
  • 2 el citroensap
  • alle ingrediënten op kamertemperatuur
  • vetstof en wat bloem voor de vorm
Bereiding:
  • was de vijgen, verwijder de steeltjes
  • klop de eieren met de suiker en de boter goed op
  • giet het citroensap erbij en zeef de bloem boven het mengsel
  • meng en klop alles goed door elkaar
  • vet de vorm in en bestuif met bloem
  • giet het beslag in de vorm en druk de vijgen in het deeg
  • bak de cake in een voorverwarmde oven van 175°C gedurende cà 45 minuten
  • stort de cake op een rooster en laat afkoelen


Recept: Ons Bakboek : recept voor appelcake ( aangepast )

maandag 15 oktober 2018

Kussen in Schotse ruit

Voor dit kussen in Schotse ruit combineer je het breien met weven  Het lijkt misschien heel ingewikkeld maar dat is het niet. Je breidt strepen in averechtse jersey en weeft dan dezelfde strepen in dwarse richting over het hele oppervlak.




kvlv afdelingen kunnen het breien van dit cosy kussen plannen in hun programma voor 2019. In drie lessen leren de deelnemers de techniek. De kleuren kiezen ze in functie van hun interieur.

zondag 7 oktober 2018

Chocoladegebak met amandelen en peren

Peren en chocolade samen in een gerecht, het matcht.



Dit heb je nodig voor een cakevorm van 30 cm:

  • 4 peren
  • 750 ml water 
  • 150 g suiker
  • sap van 1 citroen
  • 1/2 vanillestokje
  • voor de cake:
  • 150 g pure chocolade ( 70% )
  • 50 ml amaretto
  • 120 g zachte boter
  • 120 g suiker
  • 4 eieren
  • 100 g amandelpoeder
  • 20 g bloem
  • 1/2 tl bakpoeder
  • snuifje zout
  • voor chocoladeafwerking:
  • 100 g pure chocolade
  • 60 g room
  • 25 ml amaretto


Bereiding:
  • schil de peren maar behoud het steeltje, verwijder het kroontje en hol de onderkant een beetje uit
  • breng het water, de suiker, het citroensap en het schraapsel van het halve vanillestokje aan de kook
  • dompel de peren erin en laat ze 10 min. koken
  • laat de peren afkoelen in de siroop
  • smelt de chocolade voor de cake met de amaretto au bain-marie
  • klop de boter met de suiker, voeg één voor één de eieren toe en klop goed op
  • meng er de gesmolten chocolade eronder
  • roer het amandelmeel, de bloem, het bakpoeder en het zout eronder
  • vet de cakevorm in en bestuif hem met bloem
  • giet het deeg erin en duw de peren rechtop in het beslag
  • bak de cake in een voorverwarmde oven van 180°C in ongeveer 40 minuten gaar
  • laat het gebak wat afkoelen in de bakvorm en stort hem dan voorzichtig op een rooster, laat de cake afkoelen
  • laat voor de afwerking de 100 g pure chocolade smelten met de amaretto en de room
  • roer het mengsel goed glad en giet het over de cake


woensdag 3 oktober 2018

Appel-kweepeergelei

Dit jaar heeft oudste zoon weer een overvloed aan kweeperen dus is het confituurtijd.  Eerder maakte ik al kweeperengelei maar nu vond ik een recept voor deze gelei gecombineerd met appels.


Dit heb je nodig: ( voor 8 à 10 glazen van ca 200 g)

  • 1 kg appels ( gewassen en in stukken gesneden gewogen )
  • 1,2 kg kweeperen , voorbereid gewogen: was de kweeperen, wrijf de viltachtige laag eraf en snij ze in stukken
  • sap van een halve citroen
  • een stokje kaneel
  • 1 kg geleisuiker
  • water
Bereiding:
  • doe de appel- en kweepeerstukken in een grote kookpot, voeg het citroensap erbij en het kaneelstokje
  • giet er water bij tot alles bedekt is 
  • breng aan de kook en laat ongeveer 1 uur koken tot de vruchten zacht zijn
  • giet het sap en de vruchten door een doek die je boven een grote beker hangt en laat alles uitlekken en afkoelen. verwijder het kaneelstokje. Pers dan de vruchten in het doek uit
  • meet 1 liter sap af en doe dit samen met 1 kg geleisuiker in een grote kookpot
  • breng aan de kook en laat dan al roerende 4 minuten goed doorkoken
  • schep eventueel het schuim van de gelei, giet hem gloeiend in de potten en sluit ze onmiddellijk af


Bron:  Land, Die besten Rezepte Herbst & Winter 2018. ( aangepast )

donderdag 27 september 2018

Vijgenconfituur

Door de afgelopen warme zomer en septembermaand is het de eerste keer dat ons vijgenboompje zijn vruchten kon laten rijpen. Niet zo vanzelfsprekend met ons Belgische klimaat. Ooit kon ik al eens 1 kilootje confituur maken maar nu heeft het ons al meer dan 6 kilo rijpe vijgen opgeleverd. En we plukken nog dagelijks. Dank je wel warme zomer en vijgenboompje.



Dit heb je nodig:

  • 1 kilo vijgen
  • sap van 1 citroen
  • sap van 1 sinaasappel
  • 500 g geleisuiker ( 2/1 ) voor 1 kilo fruit en 500 g suiker
  • enkele gesteriliseerde glazen bokaaltjes
Bereiding:
  • was de vijgen en snijd ze in vier stukken
  • pers de citroen en de sinaasappel uit
  • doe alles samen in een grote kookpot en breng aan de kook, voeg eventueel wat water toe en roer af en toe
  • laat de vruchten zachtjes koken tot ze gaar en zacht zijn, 
  • voeg de suiker toe, laat die al roerende smelten en breng aan de kook
  • laat de confituur koken volgens de aangegeven tijd op het pakje geleisuiker
  • giet de confituur in de potten en sluit ze onmiddellijk af.




maandag 24 september 2018

De garderobe van Nella.

Een tijdje geleden vertelde ik al eens over Nella, een bruine beer die ik haakte voor onze jongste kleindochter, Nora. Toen ik haar de beer cadeau gaf had ze nog maar één kleedje.


Nora vroeg me om voor haar beer een pyjama te maken en zie, zo groeide het idee om de garderobe toch nog wat meer uit te breiden. Nella heeft nu dus een pyjama, een kleedje met bloemetjes en een onderbroekje en ook nog een balletpakje erbij.

de pyjama


het kleedje met de bloemetjes en het onderbroekje


het balletpakje, dat toch wel de voorkeur heeft van Nora.         





donderdag 20 september 2018

Fietsvakantie in de vallei van de Ahr.

Onze vakanties brengen we tegenwoordig door op een locatie waar gemakkelijk gefietst kan worden. Deze keer viel de keuze op een 'dichtbij' vakantie, in de Ahrvallei, in Duitsland. De Ahr is een rivier die ook wel eens de  ' wilde dochter van de Rijn ' wordt genoemd. Maar door de warme zomer had de rivier meer het uitzicht van een kabbelend beekje. Van de bron in Blankenheim tot de monding in Sinzig aan de Rijn kan je met de fiets een traject afleggen van 80 km. We deden het rustige aan in meerdere dagen want er valt heel wat te zien onderweg en dus stap je geregeld af voor een fotootje of een terrasje. Als je er zin in hebt dan laat ik je mee genieten van wat fotocollages.

Het fietsverloop van de bron tot de monding. Wij verbleven in Ahrbruck, bij het rode pijltje, mooi in het midden van het fietstraject.

Links, de bron in Blankenheim, rechts de monding in de Rijn.

Fietsen door de wijnvelden, de druivenpluk was net begonnen.

Een bezoekje aan Bad Munstereifel met de radiotelescoop in Effelsberg, de grootste van de wereld.

 Bad Ahrweiler met de vele, romantische vakwerkhuizen

vrijdag 31 augustus 2018

Hartige clafoutis in de vorm van een terrine

Deze hartige terrine met zomerse ingrediënten kan zowel lauw als koud gegeten worden, eventueel vergezeld van een slaatje.


Dit heb je nodig:

  • 2 courgettes 
  • 15 kerstomaatjes
  • 1/2 boeket bieslook
  • 4 eieren
  • 20 cl room of kookroom met verminderd vetgehalte
  • 120 g verse kaas ( type philadelphia) 
  • 40 g vers gemalen parmesaan
  • 20 ontpitte zwarte olijven
  • zout en peper
  • bakpapier
  • een terrinevorm



Bereiding:
  • snijd de courgettes in de lengte in heel fijne schijven
  • halveer de olijven en hak de bieslook in kleine stukjes
  • klop de eieren in een kom en voeg de geraspte parmesaan toe
  • meng de eieren en de kaas met de room en de verse kaas
  • voeg de olijven en de bieslook erbij
  • vet een terrinevorm in en bekleed die met bakpapier
  • leg een laag courgetteschijven op de bodem en tegen de zijkanten
  • voeg enkele tomaatjes toe en bedek alles met een laagje van het eiermengsel
  • leg laag om laag courgettes, tomaatjes en het eibeslag
  • laat de terrine ongeveer 50 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 180°C
  • laat het hartig gebak een uur afkoelen 
  • dien de terrine lauw of koud op in schijven


Wil je met dit recept in individuele vormpjes bakken dan volstaat een baktijd van ongeveer 25 minuten.

Recept: Cuisine et vins de France, hors-série de printemps 2018.

zondag 12 augustus 2018

Chocoladekrans met kersen

Een chocolade cake met de frisheid van kersen voor een zomerse toets.


Dit heb je nodig voor een tulband- of kransvorm met de inhoud van ca. 2 l

  • 300 g zachte boter + wat extra voor de vorm
  • 300 g suiker
  • 300 g bloem + wat extra voor de vorm
  • 6 eieren
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker of vers van een halve peul
  • 680 g kersen ( pot )
  • 2 el cacao
  • 3 el melk
  • 150 g pure chocolade
  • 150 ml 
  • slagroom
  • 15 g kokosvet


Bereiding:
  • vet de vorm in en bestuif hem met bloem
  • laat de kersen uitlekken
  • klop de boter met de vanille (suiker of peul) en de suiker met een mixer romig
  • klop de eieren er één voor één doorheen
  • meng de bloem met het bakpoeder en roer het onder het eimengsel
  • verdeel het beslag in 2 delen
  • warm de melk een beetje op, los de cacao erin op en roer goed
  • klop door 1 helft de opgeloste cacao
  • verwarm de oven voor: warm lucht: 160 ° C, boven- en onderwarmte: 175°C
  • verdeel het lichtgekleurde beslag in de vorm en strijk glad
  • verdeel de kersen erover
  • bedek alles met het cacaobeslag
  • schep met een vork en met een draaiende beweging het onderste beslag op enkele plaatsen door het cacaobeslag
  • bak  ca.1 uur
  • laat het gebak 10 minuten afkoelen in de vorm, stort hem op een rooster en laat verder afkoelen
  • hak voor het glazuur de chocolade in stukken
  • verwarm de slagroom en het kokosvet, voeg de chocolade toe en smelt hem al roerend
  • laat het glazuur afkoelen en roer stevig door
  • verdeel het glazuur over het gebak


Recept: ( aangepast ) Taartenhits koken & genieten. Toppers van taarten 57 x voorjaarsgebak.

zondag 29 juli 2018

Bosbessen-yoghurttaart met slagroom en frambozen

Een frisse taart zonder oven die bovendien snel klaar is, ideaal voor warme zomerdagen.


Dit heb je nodig voor een vorm van 20 cm doormeter:

  • 250 g bosbessen ( diepvries )
  • 75 g boter
  • 150 g volkorenkoekjes
  • olie om in te vetten
  • 6 blaadjes gelatine
  • 250 g mascarpone
  • 100 g suiker + wat extra
  • 150 g yoghurt
  • sap van 1 citroen
  • 450 ml slagroom
  • 100 g verse frambozen


Bereiding:
  • smelt de boter en laat die even afkoelen
  • maal de koekjes fijn in een hakmachientje of doe ze in een diepvrieszak, sluit de zak en rol er met een deegroller of fles overheen om de koekjes te verkruimelen
  • kneed de kruimels met de boter door elkaar
  • vet de bodem van een schaal en de binnenkant van een hoge taartring (20 cm) in en druk het mengsel op de bodem stevig aan
  • zet ca. 30 minuten in de koelkast
  • laat de bosbessen ontdooien
  • week de gelatine in koud water
  • meng de bosbessen, de mascarpone en de suiker met een spatel goed door elkaar
  • roer de yoghurt en het citroensap erdoorheen
  • klop 250 ml slagroom stijf
  • knijp de gelatine uit en smelt hem in een pannetje op laag vuur
  • roer er 2 el bosbessencrème door en spatel het gelatinemengsel door de rest van de crème
  • schep de slagroom erdoorheen
  • verdeel de mousse over de koekjesbodem
  • laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast
  • neem de taart uit de koelkast en verwijder de taartring
  • klop 200 ml slagroom stijf en voeg al kloppende wat suiker toe naar smaak
  • doe de opgeklopte slagroom in een spuitzak met gekartelde tuit en spuit toefjes room op de bovenkant van de taart
  • zet een framboos op elk van de roomtoefjes


Recept ( aangepast ): Taartenhits, koken & genieten ; toppers van taarten !