crea

donderdag 26 februari 2015

Filodeegtaart met spinazie en ricotta

Af en toe een hartige taart als maaltijd, het moet kunnen. Het is altijd afwachten of ze aan de verwachtingen zal voldoen maar de resultaten waren tot nu toe positief. En vooral, iets nieuws uitproberen is iets wat ik graag doe. Meestal is het deeg voor zo een taart bladerdeeg of kruimeldeeg maar met filodeeg werkte ik nog niet. En spinazie met ricotta is een goede combinatie, dus mislukken kon niet. 

Dit heb je nodig:
  • 500 g verse spinazie
  • 1 kleine ui
  • 1 klontje boter
  • 350 g ricotta kaas
  • 80 g geraspte Parmesaanse kaas
  • 2 eieren
  • 1 tl gemalen nootmuskaat
  • peper en zout naar smaak
  • 1 pakket filodeeg
  • 70 g gesmolten boter 

Bereiding:

De bereiding van deze taart vind je hier terug.

(In het recept werden nog 6 eierdooiers gebruikt maar die liet ik weg)

Recept: Allrecipes.nlhttp://allrecipes.nl/

maandag 23 februari 2015

Sjaals met kleurenverloop

Het lijkt erop dat mijn creatieve bezigheden op een laag pitje staan, maar niets is wat het lijkt. Ik zit helemaal niet stil want na de voorbereidingen  voor de cursus " wanten en handschoenen breien " en " beanies haken", kan ik me eindelijk nog eens bezig houden met vrij werk. En omdat ik gek ben van wol met kleurverloop begon ik dan maar met twee "projecten" tegelijkertijd met als resultaat: juist, sjaals, nog eens een keer. Mijn kast puilt uit van de sjaals maar ik krijg er niet genoeg van. En wie weet, misschien kunnen ze toch ooit weer dienen voor een workshop in onze kvlv-afdeling.


Kokersjaal met 2 bollen wol in kleurverloop. Zie hier het voorbeeld. 


Sjaal in zig-zag patroon met 2 bollen met dezelfde kleuren maar met dégradé effect
Op het resultaat zal het nog even wachten zijn.

zondag 15 februari 2015

Muffins met frambozen

Deze week kwam het bakken van muffins ter sprake en dat bracht me op het idee om er aan te beginnen. Het werden muffins met (diepvries) frambozen afgewerkt met wat glazuur.


Hier vind je het recept.

  • vul de muffin vormpjes voor de helft met het deeg, leg er dan een bevroren framboos op en vul de vormpjes verder met deeg tot bijna aan de rand. 
  • leg bovenop elk met deeg gevuld vormpje 3 frambozen
  • bak de muffins in een tot 200 °C voorverwarmde oven 25 à 30 minuten.  Deze muffins hadden een langere baktijd nodig, (normaal volstaat 18 à 20 min.) waarschijnlijk door de toevoeging van de bevroren vruchten en omdat de vormpjes bijna tot boven toe werden gevuld. De muffins rijzen en bakken dan hoger boven de vorm uit.
  • controleer tegen het einde van de baktijd de gaarheid. Steek met een priem in het deeg, als er niets meer aan kleeft, dan zijn de muffins goed.

  • Werk de muffins af met glazuur:
  •  ik maakte me het gemakkelijk deze keer want ik gebruikte kant en klaar gebakglazuur (  Dr. Oetker)
Recept: Basis patisserie . Christophe Declercq

maandag 9 februari 2015

Mini-cakes met wortel en spekjes

Hartige cakejes behoren tot mijn favoriete gebakjes. Lauwwarm opgediend vergezeld van een slaatje zijn ze een echte lekkernij. Ik bakte ze in mini-cake vormpjes maar je kan even goed muffin- of andere vormpjes gebruiken.


Dit heb je nodig: voor 4 à 6 vormpjes
  • 120 g bloem
  • 2 eieren
  • 80 g gemalen gruyère of andere kaas
  • 7 cl olijfolie
  • 7 cl melk
  • 1/2 zakje gedroogde gist
  • 1 wortel
  • 70 g spekreepjes
  • een lepel gehakte peterselie 
  • peper en zout
  • vetstof en wat bloem voor de vormpjes

Bereiding:
  • verwarm de oven op 180°C
  • vet de mini-cakevormpjes in en bestuif ze met wat bloem
  • schil de wortel en rasp hem fijn
  • meng in een kom de eieren met de olie en de melk
  • voeg de bloem, de kaas, de geraspte wortel, de spekjes en de peterselie toe
  • kruid met peper en zout
  • meng er de gedroogde gist onder
  • verdeel het deeg oven de vormpjes
  • bak ze 30 minuten, de cakejes zijn voldoende gebakken als er geen deeg meer kleeft aan een mes of priem die je er in prikt
  • laat de cakejes afkoelen en dien ze lauwwarm op met een slaatje
recept: Mini-cakes apéritifs et gourmandises, Ilona Chovancova

Andere recepten van mini-cakes


dinsdag 3 februari 2015

Suikervrije yoghurtcake met appel

In het recept van deze appelcake heb ik de suiker vervangen door een bakvaste zoetstof. Daardoor is het resultaat anders dan van een gewone met suiker gebakken cake. Hij is er niet minder smakelijk door want door de combinatie van yoghurt, olie en appel is deze cake lekker smeuïg geworden.


Dit heb je nodig:
  • 250 g zelfrijzende bloem
  • 140 g zonnebloemolie
  • 4 eieren
  • 250 g yoghurt natuur
  • 1 appel
  • 100 g bakvaste zoetstof ( tagatesse)
Bereiding:
  •  roer de olie en de zoetstof door elkaar
  • klop de eieren los en voeg ze toe
  • mende de yoghurt door de massa en spatel er het gezeefde bakmeel onder
  • schil de appel en snijd hem in kleine blokjes
  • voeg ze bij het deeg
  • boter een cakevorm goed in en vul met het deeg
  • bak de cake in een voorverwarmde oven van 175°C gedurende +/- 40 minuten
  • prik met een naald in de cake, als er geen deeg aan de naald hangt, is de cake goed gebakken


Als je een andere bakvaste zoetstof gebruikt, controleer dan de dosering. 1 koffielepel van deze zoetstof heeft de zoetkracht van 2 koffielepels suiker. Je moet dus in recepten de hoeveelheid suiker vervangen door de helft zoetstof. In dit recept heb ik 200 g suiker vervangen door 100 g tagatesse zoetstof. 
Ik bestrooide de cake met bloemsuiker maar die laat je weg als je hem volledig suikervrij wil.

Recept: (aangepast) Impérial