crea

donderdag 18 februari 2021

Chocolade drip-biscuit met Zwitserse boterroom.

 Op 13 februari mocht kleindochter Klara 16 kaarsjes uitblazen. Omdat het de dag voor Valentijn was bakte ik voor haar een wat meer romantisch gebak, in het roze en met hartjes. De Zwitserse boterroom is bijzonder luchtig want hij is gemaakt op basis van meringue en door de toevoeging van de confituur krijgt hij een fruitig smaakje.



Het gebak heeft een doormeter van ongeveer 17cm en is ongeveer 12 cm hoog.

Dit heb je nodig: vier bakvormpjes van 17 cm doormeter en 1,5 cm diep of een springvorm van +/- 18 cm

  • Voor de biscuit:
  • 4 eieren
  • 120 g suiker
  • 60 g bloem
  • 48 g maïszetmeel
  • 12 g cacaopoeder

  • Voor de Zwitserse boterroom :     
  • 4 eiwitten
  • een mespunt zout
  • 300 g rode confituur
  • 400 g zachte boter
  • 125 g verse frambozen
  • chocolade pralines in hartvorm of naar keuze

  • Voor de chocoladedrip
  • 100 g smeltchocolade
  • 50 g slagroom
  • een klontje boter


Bereiding:
  • Voor de biscuit:
  • smeer een beetje vetstof op de bodem van de bakvormen en beleg met bakpapier
  • meng de eieren met de suiker en verwarm al kloppend tot 37°C
  • klop koud tot een stevig en luchtig beslag
  • zeef de bloem, het maïsmeel en de cacaopoeder, doe dit 3 keer voor een goede menging
  • spatel voorzichtig het bloemmengsel door het beslag
  • verdeel het beslag over de vier bakvormen of giet het in de springvorm
  • verwarm de oven voor tot 200°C en bak ongeveer 8 minuten, voor de springvorm bak je op 180°C en laat ongeveer 30 à 35' bakken. Controleer de gaarheid met een priem. Daar mag geen deeg meer aankleven
  • Laat het gebak afkoelen op een rooster

  • Voor de Zwitserse boterroom
  • klop de eiwitten met het zout stijf
  • kook de confituur en zeef hem
  • giet de hete confituur al kloppende op het eiwit
  • klop verder tot alles is afgekoeld tot kamertemperatuur
  • Verdeel de boter in kleine stukjes en klop ze geleidelijk onder de roze eiwitmassa
  • klop alles op tot de boter goed is opgenomen en de room luchtig is

Afwerking:
  • Als de biscuit gebakken wordt in een springvorm, snijd hem dan horizontaal in vier gelijke delen
  • leg één biscuit schijf op een schaal en bestrijk die met de boterroom, +/- 1 cm dik
  • leg de tweede schijf erop, bestrijk die ook weer met een even dikke laag en duw er de frambozen in. Houd er enkele apart voor de afwerking. Herhaal dit met de overige gebakringen maar dan zonder frambozen
  • .bestrijk de bovenkant en de biscuit rondom met botercrème
  • doe de rest in een spuitzak met een spuitmondje naar keuze en houd leg deze opzij
  • bereid de chocoladedrip: smelt de chocolade met de slagroom en meng er de boter onder
  • giet met een lepel de chocolade op de bovenrand van het gebak en laat hem ervan af lopen
  • spuit dikke toeven room op de biscuit en versier met de overgebleven frambozen en de pralines. 

9 opmerkingen:

  1. Een beetje laat maar toch een Gelukkige Verjaardag Klara!
    Eén woord ongelooflijk!!!!!! Wat een mooie presentatie!
    Emmy, daar wordt je blij van :)
    dikke knuffel bi

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gefeliciteerd met de jarige. En wat een super taart werkelijk een plaatje, je kan zo naar HHB TOPPERTJE

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dankjewel oma,
    Het was heel lekker
    Kusjes Klara

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Beter laat dan nooit. Dikke proficiat aan de jarige en wow zeg wat een heerlijke taart. Laat ze smaken en viert de jarige! Dikke knuffel!

    BeantwoordenVerwijderen