crea

zondag 21 oktober 2018

Cake met vijgen

Zoals ik al eens in een vorig bericht vertelde over onze grote vijgenopbrengst, zo kan ik dus nog elke dag vijgen plukken. Ik zoek dan naar mogelijkheden om ze te verwerken zoals: confituur maken, invriezen om ze later op het jaar te gebruiken,  weggeven aan diegenen die ze lusten, verwerken in een slaatje of ermee bakken. Vandaar deze vijgencake.




Dit heb je nodig:  voor een kleine cakevorm of ronde taartvorm van 20 cm en 4 cm hoogte ( eventueel met losse bodem )

  • 2 eieren
  • 125 g zelfrijzende bloem
  • 75 g zachte boter
  • 75 g suiker
  • een 10-tal verse vijgen
  • 2 el citroensap
  • alle ingrediënten op kamertemperatuur
  • vetstof en wat bloem voor de vorm
Bereiding:
  • was de vijgen, verwijder de steeltjes
  • klop de eieren met de suiker en de boter goed op
  • giet het citroensap erbij en zeef de bloem boven het mengsel
  • meng en klop alles goed door elkaar
  • vet de vorm in en bestuif met bloem
  • giet het beslag in de vorm en druk de vijgen in het deeg
  • bak de cake in een voorverwarmde oven van 175°C gedurende cà 45 minuten
  • stort de cake op een rooster en laat afkoelen


Recept: Ons Bakboek : recept voor appelcake ( aangepast )

maandag 15 oktober 2018

Kussen in Schotse ruit

Voor dit kussen in Schotse ruit combineer je het breien met weven  Het lijkt misschien heel ingewikkeld maar dat is het niet. Je breidt strepen in averechtse jersey en weeft dan dezelfde strepen in dwarse richting over het hele oppervlak.




kvlv afdelingen kunnen het breien van dit cosy kussen plannen in hun programma voor 2019. In drie lessen leren de deelnemers de techniek. De kleuren kiezen ze in functie van hun interieur.

zondag 7 oktober 2018

Chocoladegebak met amandelen en peren

Peren en chocolade samen in een gerecht, het matcht.



Dit heb je nodig voor een cakevorm van 30 cm:

  • 4 peren
  • 750 ml water 
  • 150 g suiker
  • sap van 1 citroen
  • 1/2 vanillestokje
  • voor de cake:
  • 150 g pure chocolade ( 70% )
  • 50 ml amaretto
  • 120 g zachte boter
  • 120 g suiker
  • 4 eieren
  • 100 g amandelpoeder
  • 20 g bloem
  • 1/2 tl bakpoeder
  • snuifje zout
  • voor chocoladeafwerking:
  • 100 g pure chocolade
  • 60 g room
  • 25 ml amaretto


Bereiding:
  • schil de peren maar behoud het steeltje, verwijder het kroontje en hol de onderkant een beetje uit
  • breng het water, de suiker, het citroensap en het schraapsel van het halve vanillestokje aan de kook
  • dompel de peren erin en laat ze 10 min. koken
  • laat de peren afkoelen in de siroop
  • smelt de chocolade voor de cake met de amaretto au bain-marie
  • klop de boter met de suiker, voeg één voor één de eieren toe en klop goed op
  • meng er de gesmolten chocolade eronder
  • roer het amandelmeel, de bloem, het bakpoeder en het zout eronder
  • vet de cakevorm in en bestuif hem met bloem
  • giet het deeg erin en duw de peren rechtop in het beslag
  • bak de cake in een voorverwarmde oven van 180°C in ongeveer 40 minuten gaar
  • laat het gebak wat afkoelen in de bakvorm en stort hem dan voorzichtig op een rooster, laat de cake afkoelen
  • laat voor de afwerking de 100 g pure chocolade smelten met de amaretto en de room
  • roer het mengsel goed glad en giet het over de cake


woensdag 3 oktober 2018

Appel-kweepeergelei

Dit jaar heeft oudste zoon weer een overvloed aan kweeperen dus is het confituurtijd.  Eerder maakte ik al kweeperengelei maar nu vond ik een recept voor deze gelei gecombineerd met appels.


Dit heb je nodig: ( voor 8 à 10 glazen van ca 200 g)

  • 1 kg appels ( gewassen en in stukken gesneden gewogen )
  • 1,2 kg kweeperen , voorbereid gewogen: was de kweeperen, wrijf de viltachtige laag eraf en snij ze in stukken
  • sap van een halve citroen
  • een stokje kaneel
  • 1 kg geleisuiker
  • water
Bereiding:
  • doe de appel- en kweepeerstukken in een grote kookpot, voeg het citroensap erbij en het kaneelstokje
  • giet er water bij tot alles bedekt is 
  • breng aan de kook en laat ongeveer 1 uur koken tot de vruchten zacht zijn
  • giet het sap en de vruchten door een doek die je boven een grote beker hangt en laat alles uitlekken en afkoelen. verwijder het kaneelstokje. Pers dan de vruchten in het doek uit
  • meet 1 liter sap af en doe dit samen met 1 kg geleisuiker in een grote kookpot
  • breng aan de kook en laat dan al roerende 4 minuten goed doorkoken
  • schep eventueel het schuim van de gelei, giet hem gloeiend in de potten en sluit ze onmiddellijk af


Bron:  Land, Die besten Rezepte Herbst & Winter 2018. ( aangepast )